skip to Main Content

De wereld van olijven

Olijven: ze zijn overal. We nuttigen ze als borrelhap, we gebruiken ze in diverse gerechten, we gebruiken ze om olijfolie van te maken en we hebben de vriendin van Popeye ernaar vernoemd. Maar waar komen olijven eigenlijk vandaan? Hoe worden ze gemaakt en hoe zijn ze in ons dagelijks leven terecht gekomen? Allesoverolijven.nl neemt je graag mee in de wereld van de olijven!

Olijven: een korte geschiedenis

De olijf is een vrucht die groeit aan de, inmiddels beroemde, olijfboom. De olijfboom groeide oorspronkelijk in het huidige Armenië, Libanon en het toenmalige Palestina. Vanuit daar werd de olijfboom ongeveer 1200 voor Chr. door het volk de Feniciërs verspreid langs de kusten van de middellandse zee. Met de groei van het Romeinse rijk, werden olijven en de cultuur eromheen over de rest van Europa, en later de wereld, verspreid. Het is hierdoor dat we vandaag de dag olijven sterk associëren met Zuid-Europa, voornamelijk Italië.

Het oogsten van olijven

Het plukken van olijven doe je het liefst ouderwets met de hand. Op deze manier kun het beste ervoor waken dat de olijven niet beschadigd en je de perfecte rijpe exemplaren eruit kunt zoeken. Vaak worden de olijfbomen geschud waardoor de bomen zo eruit komen gevallen. In dat geval worden de olijven altijd in netten opgevangen. Olijven nemen namelijk de geur op van hun omgeving. Daarom is het belangrijk dat ze niet op de grond terecht komen omdat ze dan de geur van de aarde opnemen. Na het plukken worden de olijven direct schoon geblazen en gewassen. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat er geen zand, steentjes of blaadjes tussen zitten. Eventuele beschadigde olijven worden er op deze manier alsnog snel uitgefilterd. Net geplukte olijven zijn niet direct geschikt voor consumptie. Ze moeten eerst meerdere keren gewassen worden. Daarna worden ze nog twee maanden gepekeld. Het grootste deel van de olijven wordt uiteindelijk gebruikt voor de productie van olijfolie. Maar de olijf wordt natuurlijk ook gewoon als vrucht gegeten.

Soorten olijven

De beroemdste olijven zijn zonder twijfel de groene en de zwarte olijven. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn zwarte en groene olijven niet verschillende soorten olijven. Het verschil in kleur en smaak komt door de plukperiode. Groene olijven zijn eerder geplukt, rond september/oktober, en zijn in feite nog niet rijp wat ze een meer bittere smaak geeft. Zwarte olijven hebben 3 á 4 maanden langer aan de boom gehangen en zijn dus wel rijp. Dit zorgt ervoor dat zwarte olijven zachter en iets zoeter zijn qua smaak dan de groene. Omdat ze langer gerijpt hebben, zijn ze vaak ook iets duurder als je ze in de supermarkt vindt. In totaal zijn er zo’n 2600 olijfsoorten!

Toepassing van olijven

Het merendeel van olijven, zo’n 75%, wordt gebruikt voor de productie van olijfolie. De overige aantallen worden gebruikt voor consumptie als vrucht an sich. Je ziet olijven dan ook niet voor niks veel terug in salades, pizza’s en pastagerechten. Het houden van een olijfboom in de tuin is de laatste jaren ook steeds populairder geworden. Olijfbomen koop je eenvoudig in een tuincentrum of online. Met de juiste verzorging kun je na ongeveer vijf jaar olijven oogsten in eigen tuin!

Olijven en gezondheid

Het is een vraag die veel mensen vaak hebben: zijn olijven gezond of niet? Deze vraag kunnen wij met een volmondig ‘ja’ beantwoorden! Olijven bieden namelijk bescherming tegen diverse hart- en vaatziekten. Ook helpen ze tegen een te hoge bloeddruk en vermindert de consumptie van olijven de kans op hersenaandoeningen en hartkwalen. Tot slot bevorderen ze het functioneren van de lever en verminderen ze het risico op reuma. Kortom: olijven hebben meer dan genoeg gezondheidsvoordelen om ze gezond te kunnen noemen.

Meer over olijven...
Back To Top