Wordt jouw kat helemaal wild wanneer er een schaaltje olijven op tafel wordt gezet? Dat…
De olijf: alles wat je wil weten over olijven
Alles wat je wil weten over olijven
Olijven, we kennen ze allemaal wel. We eten ze als snack bij de borrel, beleggen onze pizza’s ermee en gebruiken de olijfolie die we eruit winnen bij het bereiden van eten. Maar ondertussen hebben veel mensen toch nog veel vragen over olijven. Zijn olijven gezond? Is een olijf fruit of groente? Wat is het verschil tussen zwarte en groene olijven? Die vragen snappen we hier bij Alles over Olijven maar al te goed. Daarom krijg je van ons in dit artikel antwoord op zo’ n beetje alle vragen die maar over olijven kunt hebben. Lees hier alles wat je wil weten over olijven.
Waar komt de olijf vandaan?
De olijf is een vrucht die groeit aan de olijfboom. Deze boom groeide oorspronkelijk in het huidige Armenië, Libanon en het toenmalige Palestina. Vanuit daar werd de olijfboom ongeveer 1200 V.Chr. door het volk de Feniciërs verspreid langs de kusten van de Middellandse Zee. Met de groei van het Romeinse Rijk, werden olijven en de cultuur eromheen over de rest van Europa, en later de wereld, verspreid. Het is hierdoor dat we vandaag de dag olijven sterk associëren met Zuid-Europa, voornamelijk Italië.
Is een olijf fruit of groente?
Olijven zijn vruchten. Ze groeien aan de olijfboom (Olea Europaea) en afhankelijk van hoe rijp ze zijn, voelen ze hard of zacht aan en zijn ze groen, paars of zwart van kleur. Olijven behoren, net als perziken en kersen, tot de zogenaamde steenvruchten. Steenfruit is een verzamelnaam voor verschillende vruchten die een harde pit in het midden hebben. Je kunt dus met een gerust hart wat olijven eten om een deel van je dagelijkse portie fruit binnen te krijgen.
Zijn olijven gezond om te eten?
Ja! Olijven zijn gezond om te eten. Ze bevatten namelijk een paar gezonde voedingsstoffen. De meest bekende gezonde voedingsstoffen hiervan zijn de Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte. Olijven zijn daarmee een gezonde keuze om af te vallen en om op gewicht te blijven. Daarbij bevatten olijven ook antioxidanten, die het functioneren van vrije radicalen in je lichaam verminderen en zo celbeschadiging tegengaan, ook zijn ze een bron van goed opneembaar calcium. Net als alle andere gezonde vetten kunnen ze je helpen bij het verminderen van insulineresistentie, het voorstadium van diabetes 2. De gezondheidsvoordelen van olijven gelden natuurlijk ook voor olijfolie.
Hoeveel olijven mag je per dag eten?
Het antwoord op de vraag ‘hoeveel olijven per dag?’ zal je vast bekoren. Je mag namelijk zoveel olijven per dag eten als je wil. Olijven bevatten wel aardig wat natrium (zout), maar zolang je voldoende water drinkt, mag dit zeker geen naam hebben. Olijven bevatten gezonde vetten, antioxidanten en amper koolhydraten. Eet dus gerust een handje olijven als lekker tussendoortje.
Wat zijn de gezondste olijven om te eten?
Zowel zwarte olijven als groene olijven zijn gezond om te eten. Zwarte olijven bevatten net iets meer ijzer omdat ze langer hebben kunnen rijpen. Het verschil tussen hoe gezond groene olijven en zwarte olijven zijn, is dusdanig klein dat het eigenlijk niet uitmaakt. Bepaal vooral voor jezelf welke jij het lekkerst vindt!
Waarom staan olijven niet in de schijf van 5?
Olijven hebben relatief veel zout in zich. Om die reden staan ze niet in de schijf van 5. Een kommetje olijven wordt volgens de schijf van 5 daarom gezien als een weekkeuze. Volgens de schijf van 5 eet je dus maximaal 3 keer per week een schaaltje olijven. Maar zoals je net al las, kun je rustig meer olijven eten dan dat. Eet smakelijk!
Hoeveel soorten olijven zijn er?
Veel mensen denken dat er maar 2 soorten olijven zijn. Groene olijven en zwarte olijven. Maar dat klopt niet. Wereldwijd zijn er maar liefst 2600 verschillende soorten olijven. Mocht je je nu afvragen welke van deze 2600 nu de lekkerste zijn? Lees dan ook even ons blog: de 13 lekkerste olijven ter wereld!
Wat is het verschil tussen zwarte en groene olijven?
Terug naar de zwarte en de groene olijven zijn helemaal niet 2 verschillende soorten olijven. Groene olijven zijn niet-rijpe vruchten die vroeg in het seizoen geplukt worden. Zwarte olijven zijn daarentegen de wel-rijpe vruchten, die zo’n 3 à 4 maanden later worden geplukt. De zwarte olijven zien er dan bruin-paarsachtig uit. Het enige verschil is dus de rijpingstijd!
Omdat zwarte olijven rijper zijn dan groene olijven, zijn ze zachter en hebben ze een meer volle smaak. Hierdoor zijn zwarte olijven vaak duurder dan groene olijven. Een extra weetje hierbij is dat veel zwarte olijven hartstikke nep zijn. Vind je in de supermarkt zwarte olijven zonder pit en met een gladde en glanzende textuur? Dan zijn het groene olijven die met een kleurstof (E579) zwart geverfd zijn. Echte zwarte olijven zijn dus gerimpeld, paarsachtig van kleur en ze hebben altijd een pit omdat ze te zacht zijn om te ontpitten.
Hoe lang kun je olijven bewaren?
Hoe lang je olijven kunt bewaren, is enigszins afhankelijk van hoe ze verpakt zijn: in een pot, uit blik of vers. Olijven die je in pot of uit blik koopt, zitten altijd in vloeistof. Verse olijven vaak niet. Het is in elk geval het beste om olijven thuis in de koelkast te bewaren. Ook doe je er goed aan om olijven sowieso in een laag olijfolie, eventueel aangelengd met water, te bewaren. Zorg er hierbij voor dat ze helemaal ondergedompeld zijn zodat ze niet uitdrogen. Geconserveerde olijven kun je na openen nog zo’n 30 dagen in de koelkast bewaren. Verse olijven kun je zo’n 10 dagen bewaren.
Waar worden olijven allemaal voor gebruikt?
Het merendeel van olijven, zo’n 75%, wordt gebruikt voor de productie van olijfolie. De overige aantallen worden gebruikt door gerechten als salades, pizza’s en pastagerechten; en als tafelolijf voor bij de borrel.
Wat drink je bij olijven?
Olijven zijn populair als snack of borrelhap. Je kunt ze dus uitstekend combineren met een lekker drankje. Bij zwarte olijven is een kruidige en sterke rode wijn aan te raden. Hierbij komt het hartige karakter van de zwarte olijf het beste naar voren. Eet je graag groene olijven? Ga dan voor een wijn met een klein zuurtje erin.