skip to Main Content
De 13 lekkerste olijven ter wereld

De 13 lekkerste olijven ter wereld!

Wij zijn dol op olijven! Bij de borrel, door een gerecht en natuurlijk als basis van de allerbeste olijfolie. In dit artikel zetten we de allerbeste olijven ter wereld voor je op een rij!

Inhoud

1. Manzanilla olijven

De Manzanilla olijven komen uit Sevilla, Spanje en staan bekend om hun formaat en hun vlezige structuur. Manzanilla is Spaans voor ‘kleine appel’ en de olijf dankt zijn naam dan ook aan het feit dat olijf een beetje de vorm van een appel heeft. Ook al ken je de Manzanilla olijven misschien niet van naam, de kans is groot dat de olijfsoort al meer dan één keer in je leven aan je voorbij is gegaan.

Meest geserveerde olijf ter wereld

De Manzanilla olijf een van de meest bekende olijven ter wereld. Hij heeft een vlezige textuur, zilte smaak en rokerige tonen van noten en amandel. Je koopt ze vers, in blik en in een pot in zowel de supermarkt als de speciaalzaak. Manzanilla olijven danken hun bekendheid onder andere doordat ze vaak in cocktails worden gebruikt. Dat lees je goed: de Manzanilla olijf is dé Martini-cocktail olijf!

Daarnaast wordt de Manzanilla olijf ook veel als tafelolijf gebruikt. Hij wordt vaak gevuld met bijvoorbeeld paprika en knoflook. Heb je ooit op een feestje lekkere olijven op die, al dan niet met vulling, op tafel stonden? Dan is de kans groot dat je Manzanilla olijven gegeten hebt!

Manzanilla olijfolie

Ondanks dat Manzanilla olijven meer bekendstaan als tafelolijven, is de Manzanilla olijfolie ook steeds meer in opkomst. De olijfolie valt op door zijn levendige en diepgroene kleur. De smaak laat zich omschrijven als een uitstekende balans tussen pittig en bitter. De aroma’s zijn die van fruit, tomatenbladeren en rijpe banaan.

Doordat de olijfolie een grote hoeveelheid oliezuur, palmitinezuur en linolzuur bevat, is deze erg stabiel en daarmee ook lang houdbaar. Naast dat de olijfolie geschikt is voor gefrituurd eten, is hij ook uitstekend te gebruiken in salades en bij visgerechten.

2. Leccino olijven

Als er één olijfsoort belangrijk is voor het maken van olijfolie in Italië, dan zijn het wel de Leccino olijven. Deze olijven zijn dan afkomstig uit Italië, specifiek de regio’s Toscane, Latium, Abruzzi en Puglia. De Leccino olijven zijn kleine, ovale vruchten die relatief vroeg rijp zijn.

De olijven worden van oudsher vooral gebruikt om olijfolie van te maken, maar de Leccino olijven zijn ook perfect geschikt om als tafelolijf te nuttigen. Ontpit ze en je hebt de ideale olijf om je pasta’s en salades mee naar een hoger niveau te tillen. Je kunt ze zelfs drogen met een oven. Kortom: met Leccino olijven kun je alle kanten op.

De olijfboom

Leccino olijven behoren tot de oudste en belangrijkste olijfsoorten in Italië. Het is niet exact bekend wanneer deze olijfboom voor het eerst verscheen, maar er zijn schriftelijke verwijzingen die teruggaan tot in de middeleeuwen.

Sommige olijfsoorten groeien aan meer struikachtige olijfbomen, maar Leccino olijven groeien echt aan olijfbomen. Deze olijfboom kan dan erg goed tegen kou en minder goed tegen hitte. Omdat de boom hierdoor niet zelfbestuivend is, is er altijd een andere cultivar in de buurt nodig om olijven te kweken.

De olijven en de olijfolie die deze olijfboom voortbrengt, zijn vooral sinds de jaren 50 van de vorige eeuw erg in populariteit gestegen. Mede hierdoor werden de Leccino olijven en Leccino olijfolie inmiddels ook in andere landen te vinden. Zo worden de olijven tegenwoordig gekweekt in de Verenigde Staten, Australië, Chili en Argentinië.

Leccino olijfolie

Zoals eerder vermeld worden Leccino olijven vooral gebruikt voor de productie van olijfolie. Deze olijfsoort rijpt relatief snel en ze worden geoogst zodra de kleur tussen paars en zwart in zit. De olijven hebben een gemiddelde opbrengst van 17% tot 21%, wat hoog is.

Leccino olijfolie heeft een groen-geelachtige kleur en is redelijk dik en vol. De smaak is erg verfijnd en fruitachtig, grassig, bitter en enigszins scherp. Doordat Leccino olijfolie relatief dik is, is deze eenvoudig met andere oliën te mengen om ze meer smaak en body te geven.

3. Koroneiki olijven

Koroneiki olijven vormen zo’n beetje de meest beroemde olijfsoort voor goede en kwalitatieve olijfolieproductie in Griekenland. Om deze reden worden de soort dan ook wel de koning van de olijven genoemd. Koroneiki olijven zijn dan ook wel goed voor maar liefst 60% van de olijfolieproductie in heel Griekenland. De Koroneiki olijf is meer dan 3000 jaar oud en de namen Psilolia, Kritikia, Ladolia, Koroni, Vatsiki en Lianolia zijn allemaal namen die onder de verzamelnaam Koroneiki olijven en olijfolie vallen.

Koroneiki olijven kenmerken

De Koroneiki olijven zijn kleine vruchten die rijpen in de maanden oktober, november en december. De olijfsoort is bestand tegen hete weersomstandigheden. Vooral op de eilanden Kreta en Peloponnesos zorgen Koroneiki olijven voor een flinke productie en een grote opbrengst aan olijven en olijfolie. De Koroneiki olijven komen voornamelijk in de Kalamata-streek goed uit de verf. De Kalamata streek staat natuurlijk ook bekend om zijn eigen Kalamata olijven.

Smaak van koroneiki olijven

Het oogsten van Koroneiki olijven wordt gedaan tussen november en januari. Qua smaak zou je Koroneiki olijven kunnen omschrijven als olijven met een Toscaanse smaak. Vooral de olijfolie die uit de vrucht wordt gewonnen bevat heerlijke aroma’s van grassen, artisjokken en peper. De pepertonen zorgen dan ook nog weleens voor een kleine kriebel in de keel.

De olijfolie bevat daarnaast enorm veel polyfenolen en is daarmee ontzettend gezond. De olijven zelf hebben een ruwe textuur met een frisse, bittere en scherpe smaak. Je gebruikt deze olijf dan ook zeker heerlijk als tafelolijf en voor de productie van olijfolie.

4. Picual olijven

Picual olijven zijn de meest voorkomende olijfsoort in Spanje. Naar schatting beslaat het productiegebied waar de Picual olijven worden geproduceerd maar liefst 700.000 tot 900.000 hectare. Picual olijven en olijfolie worden voornamelijk geteeld en geproduceerd in de provincies Jaén, Córdoba en Granada. De Picual olijf heeft een vrij opvallende smaak: sterk, een beetje bitter en zeer kruidig. De nasmaak is zelfs enigszins houtachtig te noemen. Waar de naam vandaan komt? Picual is Spaans voor ‘piek’ en verwijst daarmee naar de kenmerkende puntige vorm van de olijven.

Picual olijfolie

Het fijne van Picual olijven is dat ze bijzonder rijk aan olijfolie zijn. Zo’n 27% van hun gewicht bestaat uit olijfolie. Dit maakt ze vanzelfsprekend erg geschikt om olijfolie mee te maken. Een belangrijk en uniek kenmerk van Picual olijfolie is dat deze, vergeleken met andere soorten olijfolie, een bittere en zelfs licht pittige smaak heeft. Daarnaast is hij bij een vroege oogst voorzien van een erg gevarieerd kruidenaroma van olijfbladeren, kruiden, vijgen, tomaat en tomatenplanten.

Het erg sterke en opvallende karakter van de olijfolie, is misschien niet het meest geschikt voor de beginner of “niet-olijf-olie-kenner”. Slechts een paar druppeltjes in een gerecht maken namelijk al een groot verschil qua smaak. Teveel Picual olijfolie door een gerecht is dan ook al snel te overheersend voor veel mensen.

Een ander opvallend detail van de Picual Olijfolie als soort, is de relatief grote hoeveelheid aan enkelvoudig onverzadigd oliezuur. Dit in combinatie met een lage hoeveelheid meervoudige, onverzadigde vetzuren, is de reden dat Picual olijven tot de meest stabiele olijfoliesoorten behoort. De olijfolie is dan ook zeer goed bestand tegen oxidatie en ranzigheid. Dat maakt dat deze olijfolie bijzonder geschikt is voor het bereiden van eten op hoge temperaturen. Het maakt namelijk niet (veel) uit hoe erg je hem verwarmt, hij zal zijn smaak en kwaliteiten behouden. Hiermee is de olijfolie ook geschikt voor frituur– en stoofgerechten en als bewaarmiddel voor bijvoorbeeld worst, kaas en andere conserven.

5. Taggiasca (Taggia) olijven

Taggiasca (Taggia) olijven komen uit de omgeving van Ligurië. Het is om die reden dat de olijven ook wel Ligururia of Ligurische olijven worden genoemd. Dit kan echter verwarrend werken omdat het niet de enige olijfsoort in Ligurië is. Maar van de olijfsoorten die in de regio voorkomen, is de Taggiasca olijf zeker de meest bijzondere olijfsoort.

De oorsprong van Taggiasca olijven

Wat is de origine van Taggiasca olijven? Vermoedelijk hebben de monniken van het klooster op Iles de Lerins, de olijven naar Taggia gebracht. Dit is een klein plaatsje in de provincie Imperia. In de loop der jaren heeft het telen van Taggiasca olijven zich verspreid over heel Italië. Toch is het merendeel van de teelt altijd in Ligurië gebleven.

Smaak Taggiasca olijf

De Taggiasca olijven zijn relatief klein en hebben een glanzende en lichtelijk stevige schil. Deze olijf heeft een diepe rijke smaak (relatief zoet) en uiteindelijk een bittere nasmaak. Zoals een goede olijf hoort te smaken dus! Ze worden dan ook veelvuldig gebruikt in de regionale keuken van Ligurië. Zo vind je deze olijven regelmatig terug in lokale recepten voor focaccia’s. Daarnaast zijn de Taggiasca olijven ook uitstekend te gebruiken in vis, kip- en in pastagerechten. Eet je olijven graag los als snack of bij de borrel? Daarvoor lenen Taggiasca olijven zich tot slot ook prima.

6. Hojiblanca olijven

Hojiblanca olijven worden geteeld in centraal Andalusië, voornamelijk in de provincies Málaga, Córdoba, Granada en Sevilla. De naam Hojiblanca is een verwijzing naar de witte kleur aan de onderkant van de bladeren die aan de olijfboom groeien. De Hojiblanca olijven, en de olijfolie die eruit gewonnen wordt, zijn al sinds jaar en dag erg populair in Spanje en daarbuiten.

Oorsprong

De oorsprong van Hojiblanca olijven vinden we in de stad Lucena in de provincie Cordoba. Hierdoor heeft de olijf als bijnaam Lucentina. Het is de op drie na meest aangeplante olijfsoort in Spanje. Er zijn ongeveer 18 miljoen olijfbomen te vinden waaraan de Hojiblanca olijven groeien.

Rijpingsproces

Hojiblanca olijven zijn olijven die zeer langzaam rijpen en hierdoor hun oogst uitstellen. Dit zorgt voor een afwisseling in oogstjaren met afwisselend hoge en lage opbrengsten. Hierdoor is de Hojiblanca olijfolie populair voor zowel pure olijfolie als voor een blend. De olijfolie heeft over het algemeen een goud/groenachtige kleur. De kleur hangt ook af van hoe rijp de olijven zijn op het moment van persen. Hoe groener de olijven, hoe groener de uiteindelijke olijfolie is.

De smaak van Hojiblanca olijven

Zowel Hojiblanca olijven als de olijfolie hebben een karakteristieke smaak. Hierdoor onderscheidt de smaak van Hojiblanca zich van andere olijfsoorten en olijfoliën. Hojiblanca olijven en olijfolie hebben een gemiddelde bitterheid en scherpte. Desondanks is de smaak ook als zeer fruitig te omschrijven. Je kunt er aroma’s van groene bladeren, appel en artisjokken in kunnen ontdekken. Van begin tot eind is de smaak eerst zoet, daarna bitter en als afsluiter peperachtig. Als tafelolijf wordt de Hojiblanca olijf dan ook steeds populairder. Dit mede door de goede kwaliteit en het relatief eenvoudige oogstproces.

Ook voor bakken en braden

Tot slot is Hojiblanca olijfolie ook bijzonder geschikt om in te bakken en te braden. Dit komt doordat het zuurgehalte zo’n 65 a 70% is van de totale vetzuren. Dit maakt Hojiblanca olijfolie beter bestand tegen oxidatie bij hoge temperaturen dan andere olijfolie soorten zoals Arbequina olijfolie of Royal olijfolie. De lokale bevolking van Cordoba zegt dan ook weleens dat Hojiblanca olijfolie ‘groeit in de pan’.

7. Kalamata olijven

De Kalamata olijven hebben hun naam te danken aan de regio in Griekenland waar ze oorspronkelijk vandaan komen; Kalamata in het zuidelijke Peloponnesos. Ze groeien hier aan de bomen onder de hete Griekse zon om vervolgens handmatig geplukt worden. Het handmatig plukken doen ze omdat Kalamata olijven ontzettend gevoelig zijn. Machinale manieren van plukken resulteren dan ook al snel in verlies van smaak en kwaliteit.

Ideale olijf als snack

Kalamata olijven hebben een lekkere fruitachtige smaak en staan bekend als de ideale olijf om als snack tussendoor te eten. Ze worden dan ook veel gebruikt op kaasplanken en borrelplateaus. Daarnaast valt deze olijf op door zijn karakteristieke paarse kleur en het relatief grote formaat. En een groter formaat betekent uiteraard ook automatisch: meer vruchtvlees. Kalamata olijven bevatten, zoals alle olijven, veel gezonde vetten, ijzer, calcium, vitamine A en vezels. Je bewaart de Kalamata olijven makkelijk droog, op olie, azijn of in (zout) water. Zo behouden ze extra lang hun smaak en textuur.

Tapenade van Kalamata olijven

Kalamata olijven worden in de laatste maand van het jaar geoogst, wanneer ze helemaal rijp zijn. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de vol paarse kleur van de olijven goed uit de verf komt. Hierdoor zijn Kalamata olijven ideaal om tapenade van te maken. Olijven tapenade is altijd perfect voor op een broodje, cracker en bij een borrelplank. Traditioneel is tapenade een dikke saus van olijven en kappertjes. Vandaag de dag zijn er enorm veel soorten tapenade te vinden. Ondanks dat de Kalamata olijven voor tapenade tot een pasta worden verwerkt, behouden ze hun natuurlijke voedingsstoffen.

Olijfolie van Kalamata olijven

Extra vierge olijfolie gemaakt van Kalamata olijven, is een bijzonder fenomeen. Deze olijfolie is een zoetige olijfolie met een gemiddelde intensiteit. De textuur is soepel en boterachtig en de smaak laat zich het beste omschrijven als fruitig, grassig en peperachtig. De kleur van Kalamata olijfolie is groen/goud-achtig. Deze olijfolie is perfect door salades en om mee te sauteren. Daarnaast werkt het fantastisch in kip- en lamsgerechten en in combinatie met balsamico en wijnazijn.

8. Picuda olijven

De Picuda olijven zijn oude olijven qua soort. Sterker nog, ze behoren tot één van de oudste olijfsoorten uit Spanje. De naam komt, net als bij de Picual olijven, van de puntige vorm die de olijven hebben. Het enige verschil is dat de puntige vorm van de Picuda olijven licht gebogen is. Naast één van de oudste olijfsoorten zijn de Picuda olijven ook één van de meest voorkomende soorten in Spanje. Het is namelijk de vierde variëteit in Andalusië qua beplante oppervlakte.

Picuda olijfbomen

De Picuda olijfboom is vrij goed bestand tegen vorst en een natte ondergrond. Picuda olijfbomen zijn dan ook gevoeliger voor een watertekort dan dat ze gevoelig zijn voor een wateroverschot. Doordat ze goed gedijen in kalkbodems, groeit de Picuda olijfboom vooral veel in de provincie Granada, met name in de regio Pontiente de Granada.

Picuda olijvenoogst en olijfolie

Het fijne van Picuda olijfbomen is dat ze een erg grote hoeveelheid olijven produceren. De Picuda olijven zelf hebben daarbij ook nog eens een erg hoog rendement qua olijfolie. Een kanttekening is wel dat de Picuda olijven relatief laat rijp zijn en niet makkelijk los te krijgen zijn van de bomen. Dit maakt de olijfoogst lastig en kostbaar.

De Picuda olijfolie heeft uitstekende organoleptische eigenschappen. Het is extra vierge olijfolie met een grasgroene kleur en fruitige smaak voorzien van aromatische tonen van appel, onrijpe banaan en amandel. In tegenstelling tot sommige andere soorten olijfolie, is de bitterheid relatief laag. Hierdoor is het een populaire olijfolie. Het is dan ook niet voor niks dat de Picuda olijven geteeld worden voor de olijfolie en niet zozeer voor de olijven zelf. Het neemt echter niet weg dat de Picuda olijven prima geschikt zijn als tafelolijf voor bij de borrel, als snack of als voorafje.

9. Frantoio olijven

Als het in Italië op de productie van olijfolie aankomt, wordt er geen olijfsoort zoveel gebruikt als de Frantoio olijf. De naam betekent dan ook “olijfpers”. Als je in Italië een olijfolie in de supermarkt of speciaalzaak vindt, is de kans groot dat Frantoio olijven zijn gebruikt voor de olijfolie. Je zult Frantoio dan ook vaker tegenkomen als olijfolie dan als tafelolijf.

De regio

De Frantoio olijfboom heeft een relatief hoge opbrengst die jaar in jaar uit consistent is. Daarnaast gedijt de boom ook zeer goed in diverse soorten klimaten en terreinen. De boom is in Italië dan ook vooral in de regio’s Toscane, Puglia en Campania te vinden. Buiten Italië vind je deze olijfboom ook steeds vaker in de Verenigde Staten en Australië.

Oogsten

Frantoio olijven hebben een gemiddelde omvang en daarom ook een gemiddeld rendement voor olijfolie. Voor de best mogelijke kwaliteit worden de olijven altijd geoogst voordat ze 100% rijp zijn. Zo behoudt de olijfolie zijn oorspronkelijke aroma’s en nuances. De fel groene olijfolie is, naast puur, ook uitstekend te gebruiken voor blends en coupages, zoals Leccino en Moraiolo.

Smaak Frantoio olijven

De olijfolie van de Frantoio olijfboom heeft een midden tot hoog-fruitige smaak. Daarnaast zijn in de olie tonen van groene bladeren, gras en groene appel te herkennen. De smaak begint met een zoete, milde amandelsmaak en een peperachtige sensatie met artisjokken. De olijfolie is vrij pittig, maar heeft wel een romige en boterige textuur.

Combinatie met eten

Frantoio olijfolie is perfect voor het maken van bijvoorbeeld een balsamico dressing. Daarnaast is de olie ook uitstekend te gebruiken voor bijvoorbeeld geroosterde groente, ribollita, biefstuk, spinaziesalade, zalm, linzensoep, geitenkaas of gerechten met artisjokken. Zoek je een olijfolie om over een groene salade of caprese salade te druppelen? Ook dan is de Frantoio olijfolie perfect. Met Frantoio olijfolie kun je dus alle kanten op!

10. Nocellara del Belice olijven

De Nocellara olijf is een bepaalde olijfsoort die groeit in het gebied Valle Del Belice in het zuidwesten van Sicilië. De officiële naam van deze olijfsoort is dan ook Nocellara del Belice. De olijfsoort heeft een beschermde status binnen de Europese Unie vanwege zijn unieke kenmerken, traditionele productiemethode en geografische oorsprong. Alles over Olijven vertelt je hier alles over Nocellara del Belice olijven en olijfolie.

Populaire tafelolijf

De olijven staan bekend om hun intense kleur, grootte, vorm en bijzondere smaak. Ze worden handmatig geoogst in september en oktober om dezelfde dag nog verwerkt en opgeslagen te worden. Hierdoor behouden ze hun optimale smaak en kwaliteit. Ze zijn dan ook zeer populair als tafelolijf. Zowel in Italië als in andere landen. Het zijn dan ook heerlijke olijven om als borrelhap te hebben bij bijvoorbeeld een krachtige Cabernet Sauvignon of een Pinot Noir.

Nocellara del Belice olijfolie

Nocellara del Belice olijven staan erom bekend dat ze uitstekend geschikt zijn om olijfolie mee te maken. De bijzondere rijke smaak laat zich omschrijven als fruitig met aroma’s van noten, tomaat en artisjokken. Door de milde maar intense smaak is deze olijfolie het beste te gebruiken bij gerechten die relatief krachtig zijn qua smaak. Denk hierbij aan rundvleesgerechten, geroosterde groente, rucola en gerechten met zeevruchten. Tot slot is de olijfolie van de Nocellara del Belice olijf ook perfect als dressing te gebruiken.

Traditie

De Nocellara del Belice olijfsoort heeft een rijke geschiedenis en maakt deel uit van de culturele en culinaire erfenis van de regio Trapani op Sicilië, Italië. De teelt en verwerking van deze olijven zijn vaak nauw verbonden met lokale tradities en festiviteiten. Hierdoor is de olijfsoort niet alleen populair in deze regio, maar het deze zelfs een bijzondere en unieke status.

11. Arbequina olijven

De Arbequina olijfboom is een bepaalde soort olijfboom die een bijzonder aromatische olijfsoort produceert. De Arbequina olijven die eraan groeien zijn klein, symmetrisch en donkerbruin. De olijfboom komt in Spanje voor in de provincies Catalonië, Aragon en Andalusië. Zoals de naam al aangeeft, komt de naam oorspronkelijk uit Arbeca. Lees hier alles over Arbequina olijven en olijfolie.

Smaak van Arbequina olijven

De Arbequina olijf onderscheidt zich door zijn kleine formaat en karakteristieke ronde vorm. De bomen zijn bekend om hun aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en bodemsoorten, waardoor ze gedijen in zowel mediterrane als andere gematigde streken. De olijven zelf hebben een intense smaak, die varieert van licht fruitig tot licht pikant, afhankelijk van de rijpheid en de omstandigheden van de oogst. Een extra voordeel is dat de Arbequina olijfbomen laag zijn. Hierdoor zijn de olijven makkelijk te plukken. Ze worden dan ook zeker regelmatig als tafelolijf genuttigd, maar de olijfolie die er uit gewonnen wordt is en blijft het populairst.

Arbequina olijfolie

Wat deze olijfsoort pas echt bijzonder maakt, is de olie die ervan wordt geperst. Arbequina olijfolie is geliefd om zijn delicate en evenwichtige smaak. De olie heeft een zachte fruitigheid, vergezeld van hints van groene appel, amandel en zelfs een vleugje kruidigheid. Arbequina is dan ook een van de meest populaire olijfoliesoorten in zowel binnen- als buitenland.

Deze veelzijdige smaak maakt Arbequina olijfolie ideaal voor zowel hartige als zoete gerechten. Het is perfect om te druppelen over verse salades, gegrilde groenten, en zelfs als smaakvolle dip voor vers brood.

De hoge concentratie enigszins zoete aroma’s in Arbequina olijfolie maken het ook een uitstekende keuze voor het bereiden van desserts. Van olijfoliecake tot ijs, de subtiele fruitige tonen voegen een verrassende diepte en complexiteit toe aan zoete lekkernijen. Alles kan met Arbequina olijven en olijfolie.

12. Coratina olijven

Coratina olijven komen oorspronkelijk van een cultivar uit Corato, Puglia. Vandaag de dag zijn de Coratina olijven ook te vinden in andere Italiaanse regio’s. Het neemt echter niet weg dat Puglia nog altijd het meest essentiële gebied is voor deze olijven en de productie van de olijfolie die eruit gewonnen kan worden.

Coratina olijfbomen

Om Coratina olijven en olijfolie op de juiste manier te maken, dienen de beplanting en de landbouw- en snoeitechnieken aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zo moet er tussen de olijfbomen op een relatief oude plantage een ruimte van 13 bij 13 meter zitten. Bij een nieuwere plantage moet er een ruimte van 7 bij 7 meter tussen de olijfbomen zitten. Afhankelijk van het klimaat en de toevallige weersomstandigheden van de tijd in kwestie, kunnen de Coratina olijven van begin oktober tot eind januari geplukt worden.

Smaak en textuur Corantina olijven

Corantina olijven zijn van nature robuust qua textuur. Dit is te danken aan de grote hoeveelheid polyfenolen en een oliezuurgehalte van zo’n 80%. De olijven zijn ideaal om als borrelhap te eten in combinatie met bijvoorbeeld een lekkere sterke kaas zoals gorgonzola of in combinatie met bruschetta.

Corantina olijfolie

De olijfolie van Coratina olijven wordt ook wel Yerra di Bari genoemd. De olijfolie die er uit de olijven gewonnen wordt, heeft een diepgroene kleur met lichte goudtinten en de smaak is te omschrijven als peperig en fruitig met tonen van vers gemaaid gras, artisjokken en amandelen. Je gebruikt de olijfolie uitstekend in combinatie met grilgerechten zoals geroosterd lamsvlees, gegrilde groente, stoofschotels, rijke sauzen of kip.

Extra gezondheidsvoordelen

Dat olijfolie gezond is, wist je waarschijnlijk al. De gezondheidsvoordelen van Coratina olijfolie zijn echter pas echt indrukwekkend. De enorm hoge concentratie antioxidanten en enkelvoudige onverzadigde vetten dragen bij aan het bevorderen van een gezond hart en algemeen welzijn. Bovendien bieden de krachtige antioxidanten bescherming tegen vrije radicalen en ontstekingen.

13. Cornicabra olijven

Cornicabra olijven komen uit Spanje en zijn populair is vanwege de robuuste textuur en de unieke smaak. Met een gecultiveerde oppervlakte van zo’n 270.000 hectare is het de tweede Spaanse variëteit. De olijfboom en de olijven die eraan groeien, zijn met name te vinden in het landklimaat van centraal Spanje in de provincies Toledo, Ciudad Real en Madrid. De boom is goed bestand tegen de droogte, warmte en vorst in deze contreien. De beroemdste plek waar de Cornicabra olijfboom groeit is Montes de Toledo met zijn eigen Denominación de Origen Protegida (D.O.P.).

Cornicabra olijfbomen en oogst

De term Cornicabra is een verwijzing naar de gebogen vorm van de olijf. De vorm is lang, puntig en heeft iets weg van een geitenhoorn. Deze olijfsoort is ook bekend onder de termen Longuera, Cabrilla, Corneja, Ergot, Longar, del Piquillo en Cornicabra Basta. Dit type olijfboom geeft veel olijven en de productie ligt dan ook heel hoog. Het oogsten van deze olijven is helaas lastig omdat de olijven pas laat rijp worden. Hierdoor laten ze lastig los van de boom.

Smaak Cornicabra olijven

Cornicabra olijven zijn heerlijk als tafelolijven in combinatie met een goede wijn. Ook al is de smaak anders dan die van andere traditionele tafelolijven. Cornicabra olijven hebben vaak een robuuste smaak met enigszins bittere en peperige tonen, wat ze onderscheidt van zachtere en mildere olijfsoorten. Ze passen dan ook uitstekend bij een kaasplankje, antipasto-schotel of tapasassortiment, waarbij het smaakprofiel mooi contrasteert tegen de andere smaken.

Cornicabra olijfolie

Olijfolie die van de Cornicabra olijven wordt gemaakt heeft een lichtgele kleur met een fluwelen textuur. De olie heeft een fruitige smaak met aromatische tonen die zich als bitter en pittig laten omschrijven. Verder proef je in deze olijfolie tonen van appel, tomaat en groen olijfblad. Deze olijfolie past dan ook prima met salades, braadvlees, tortilla’s en stoofschotels.Tot slot is de olijfolie van de Cornicabra olijven lang houdbaar door de grote hoeveelheid antioxidanten, polyfenolen en oliezuur die erin zit. Je kunt de olijfolie dus relatief lang bewaren zonder een merkbare achteruitgang in smaak, geur en kleur.

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top