De olijfboom is misschien wel hét symbool van het mediterrane gebied. Deze statige boom met zijn mooie grijsgroene blad is een lust voor het oog en roept dan ook al snel het mediterrane gevoel op. Ook in Nederland zijn ze steeds vaker te bewonderen. In de tuin, op het balkon en zelfs in de woonkamer! In deze rubriek lees je alles over de verzorging van de olijfboom.
Olijfboom in Nederland
De olijfboom is een zeer sterke boom die wel 3000 jaar oud kan worden. Hij kan overleven in gebieden waar het erg warm en droog is. En hij doet het goed in het mediterrane gebied, waar hij een vertrouwd onderdeel is van het landschap. Tegenwoordig zijn er ook soorten die winterhard zijn. Hierdoor kan de olijfboom met de juiste verzorging ook in het Nederlandse klimaat overleven.
Mediterrane sfeer creëren
Een olijfboom koop je in Nederland doorgaans niet voor de olijven. Dat vraagt namelijk om een stabiel mediterraan klimaat en daar is het weer in Nederland simpelweg te koud en wisselvallig voor. Waarvoor dan wel? Voor de sier! Zijn mooie grijsgroene blad brengt je tuin, terras of balkon al snel in mediterrane sferen. En onder de juiste omstandigheden doet hij het ook goed in de woonkamer! De verzorging van een olijfboom is gelukkig heel eenvoudig, dus daar hoef je het niet voor te laten.
Olijfboom overwinteren
Omdat olijfbomen winterhard zijn, kun je ze tegenwoordig gewoon buiten laten staan in de winter. Zo kunnen bomen met een stamomtrek van twintig centimeter of meer al temperaturen tot -12 °C verdragen.
Staat je boom in de volle grond en gaat het harder vriezen? Dan kun je ervoor kiezen om hem in te pakken. Net als olijfbomen in potten en plantenbakken. Maar deze kun je ook binnen laten overwinteren. Bij voorkeur op een plek met veel zonlicht. Een temperatuur van 5 – 10 °C is hiervoor ideaal. Populaire plaatsen om een olijfboom binnen te laten overwinteren zijn: de garage, een plantenkas of de serre.
Juiste hoeveelheid water
Hoewel een olijfboom zeer sterk is en van nature zelfs onder de meest barre omstandigheden kan overleven, heeft hij in Nederland iets meer verzorging nodig. Hier moet je een olijfboom juist regelmatig water geven. Dit komt doordat wij onze olijfbomen vaak in een pot of plantenbak hebben staan. Het ontwikkelen van een fatsoenlijk wortelstelsel om bij het grondwater te komen is dus niet mogelijk.
Je moet daarom goed in de gaten houden dat je olijfboom niet te droog staat. Te nat is ook niet goed. Dit zie je wanneer er gele bladeren ontstaan en dat is een rode vlag. Voel daarom liever regelmatig aan de grond, dan weet je of je olijfboom extra water nodig heeft of niet. De verzorging van een olijfboom is in principe eenvoudig. Maar dit is wel een belangrijk aandachtspunt.
Snoei je olijfboom één keer per jaar
Een belangrijk onderdeel van het verzorgen van een olijfboom is dat je hem elk jaar een goede snoeibeurt geeft. Zo voorkom je dat je olijfboom verwildert en zichzelf verstikt. Hij groeit dan dicht en blokkeert al het zonlicht naar binnen toe. Het gevolg is dat hij alleen aan het uiteinde van de takken nog blad vormt, en dat is natuurlijk geen gezicht. Door elk jaar te snoeien en je op de dikke takken te focussen behoudt je olijfboom zijn karakteristieke open uiterlijk.
Gooi snoeiafval niet weg
De jonge scheuten die je overhoudt na het snoeien hoeven niet linea recta naar de kringloop. Ze staan leuk in een vaas of als decoratie in een olijfbak. En natuurlijk kun je ze ook gebruiken om je olijfboom te stekken.
Olijfboom verpotten of verplaatsen
Je houdt je olijfboom mooi door hem goed te verzorgen. Met de juiste hoeveelheid water, voldoende zonlicht en een jaarlijkse snoeibeurt, zorg je ervoor dat hij het goed naar zijn zin heeft. Dan zal hij zich goed ontwikkelen en heeft hij voor je het weet een grotere pot nodig! Dit is gemiddeld om de twee jaar. Zorg ervoor dat de nieuwe pot zeker 20% groter is, dan kan hij er weer een poos tegenaan. Groeit hij helemaal uit zijn jasje? Dan kun je de olijfboom fors terugsnoeien of verplaatsen.
Olijven kweken in Nederland
Hoewel het vanwege het klimaat niet makkelijk is om in Nederland – buiten een plantenkas – olijven te kweken, is het zeker mogelijk. Hierbij is het belangrijk om te weten dat alleen takken ouder dan twee jaar olijven vormen. Houd hier dus rekening mee tijdens de jaarlijkse snoeibeurt.
Olijfboom goed verzorgen
De mediterrane olijfboom is zonder twijfel een aanwinst voor de Nederlandse tuin. Een goede verzorging is natuurlijk noodzakelijk. Lees daarom onze gidsen, dan kun je een leven lang genieten deze prachtige boom.