Car detailing is op dit moment dé hype is op social media. Bij car detailing…
Olijfwater als sportdrank voor hardlopers?
Drinken we binnenkort olijfwater als sportdrank? Dit zou zomaar de nieuwe hype op het gebied van sportvoeding kunnen worden. Olijfwater zit namelijk boordevol hydroxytyrosol, de antioxidant die de olijf tot een superfood maakt. Dat dit gezond is, is dus een no-brainer. En nu onderzoekers recent het effect van olijfwater op aerobe sporters hebben onderzocht, lijkt dit ook zeer interessant te zijn voor hardlopers.
Olijf een echte superfood
Zoals je ongetwijfeld weet, zijn olijven een echte superfood. De olijf is rijk aan polyfenolen, en dan met name hydroxytyrosol. Deze krachtige antioxidant is verantwoordelijk voor de vele gezondheidsvoordelen van olijven. Regelmatige consumptie zou ontstekingsremmend zijn, goed voor huid en ogen en de kans op kanker verkleinen. Deze antioxidant is aanwezig in zowel olijven, olijfolie en olijfbladeren; maar dus ook in olijfwater, een bijproduct dat ontstaat bij het maken van olijfolie.
Wat is olijfwater?
Olijfwater is zoals gezegd een bijproduct dat ontstaat bij het maken van olijfolie. Een olijf bevat naast olie ook water en deze worden bij het maken van olijfolie van elkaar gescheiden. Dit olijfwater bevat alle stoffen die olijven zo gezond maken en wordt na het scheiden normaal gesproken gewoon weggegooid.
Olijfwater als voedingssuplement
Een Toscaans boerenbedrijf zag de potentie van olijfwater en bracht het op de markt onder de merknaam OliPhenolia. Het bedrijf maakt zelf olijfolie van hoge kwaliteit en heeft nu dus ook een bestemming gevonden voor het restproduct olijfwater.
Hydroxytyrosol alleen te winnen uit plantenextract van de olijf
Hydroxytyrosol is een olijf-specifieke stof die niet synthetisch na te maken is. Wanneer je er voldoende van binnen wilt krijgen, zou je dusdanig veel olijven moeten eten dat dit simpelweg geen optie is. Dat maakt olijfwater erg interessant als voedingssupplement. Door dit te concentreren kun je met een kleine portie olijfwater veel hydroxytyrosol binnenkrijgen. Door er een sportdrankje van te maken zou je zo gemakkelijk genoeg hydroxytyrosol aan je dieet kunnen toevoegen om mogelijk je sportprestaties en herstel te bevorderen.
Wetenschappelijk onderbouwd?
Nu het eerste olijfwater op de markt is, is het natuurlijk interessant om te weten wat de effecten zijn. Voedingswetenschappers van de Anglia Ruskin University namen de proef op de som en onderzochten de effecten van hydroxytyrosol-rijk olijfextract op aerobe training en acuut herstel.
Een groep van 29 testpersonen kreeg 16 dagen lang een dosis OliPhenolia of een placebo. De deelnemers die OliPhenolia kregen hadden de indruk dat dit de inspanning die ze moesten leveren lichter maakte. En uit de metingen van de onderzoekers bleek dat hun lichamen efficiënter met zuurstof omgingen.
De voorlopige conclusie is dan ook dat olijfwater inderdaad een positieve invloed zou kunnen hebben bij aerobe training. Met name op submaximaal niveau (wanneer je niet voluit traint). Maar er is meer onderzoek nodig om de precieze effecten op de gezondheid te bewijzen.
Met een vervolgonderzoek hopen de onderzoekers hun bevindingen te bevestigen. Ook willen ze graag onderzoeken of een voedingssupplement of sportdrank van olijfwater ook effectief zou kunnen zijn om bij marathontraining en herstel inspanningsgerelateerde ontstekingen te onderdrukken.
Wanneer kunnen we een olijfwater sportdrank verwachten?
Een afvalproduct als voedingssupplement gebruiken, veel duurzamer dan dat wordt het niet. Toch moet er nog veel onderzoek worden gedaan voordat het op de markt komt. Niet alleen naar de effecten op de gezondheid, maar ook naar de ingrediënten zelf.
De kwaliteit van de olijf en hoe hij is verwerkt speelt hierin namelijk een belangrijke rol. Zo bevatten olijven die vroeg in het seizoen worden geplukt meer polyfenolen, terwijl rijpere olijven meer olie bevatten. Verder zit de meeste hydroxytyrosol in de pit van de olijf en die wordt bij moderne productiemethodes verwijderd voordat er olie van wordt gemaakt. Met pit verwerken is bovendien lastiger dan zonder pit.
Is dit allemaal uitgezocht? Dan moeten ze het ook nog laten certificeren voordat ze een gezondheidsclaim kunnen doen. Het kan dus nog wel even duren voordat er daadwerkelijk een sportvoeding of een sportdrankje op basis van olijfwater in de schappen ligt dat bewezen effectief is.