Wordt jouw kat helemaal wild wanneer er een schaaltje olijven op tafel wordt gezet? Dat…
Zwarte olijven, hartstikke nep!
Zwarte olijven worden geverfd! De gladde gitzwarte olijven die je voordelig in de supermarkt koopt, zijn namelijk groene olijven die kunstmatig zijn gekleurd. En dat terwijl echte zwarte olijven wel degelijk bestaan en veel lekkerder zijn. Waarom ze dan toch worden nagemaakt? Lees het antwoord hieronder.
Echte zwarte olijven zijn niet zwart
De echte zwarte olijf bestaat wel degelijk, maar is eerder roodbruin of paars. Veel mensen denken dat de zwarte olijf een andere olijvensoort is dan de groene, maar dit is niet het geval. Ze komen namelijk gewoon van dezelfde boom. Het kleurverschil ontstaat doordat een zwarte olijf langer heeft kunnen rijpen. Dit maakt ze donkerder, voller van smaak en ook iets zoeter.
Waarom worden olijven zwart geverfd?
De grote vraag is natuurlijk: waarom zou je olijven zwart verven als ze uiteindelijk vanzelf zwart worden, en ook nog eens lekkerder? Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: dit is gewoon een geldkwestie. Door de olijven 3-4 maanden voordat ze rijp zijn te plukken, besparen de boeren tijd en geld. Hier zijn drie redenen voor:
- Onrijpe olijven zitten nog stevig aan de boom, hoe langer je wacht met oogsten hoe meer er op de grond vallen of gaan rotten.
- Rijpe olijven zijn zachter en dus kwetsbaar. Ze moeten daarom met de hand worden geplukt, wat tijdrovend is.
- Je hoeft maar één keer te oogsten voor zwarte en groene olijven.
Hoe maken ze groene olijven zwart?
Door groene olijven te ‘verven’, willen de producenten ze voor zwarte te laten doorgaan. Deze zijn, zoals eerder vermeld, voller van smaak en donkerder van kleur. Ook zijn ze minder bitter, omdat ze na het plukken in een zoutbad worden gelegd.
Om dit na te bootsen, worden de groene olijven in een bijtende soda gelegd – ook wel bekend als gootsteenontstopper. Dit maakt ze minder bitter. Zo hoeven de olijven niet maandenlang in een zoutbad te liggen, wat veel tijd bespaart. Hierna worden ze zwart gemaakt met de stof E579 (ijzergluconaat). Et voila, zwarte olijven!
Liever echte zwarte olijven
Het verschil tussen een echte en neppe zwarte olijf is zowel te zien als te proeven. De neppers uit de supermarkt zijn glad, vrij bitter en hebben een metaalachtige nasmaak. Een echte zwarte olijf is door het langere rijpen zachter en vaak een beetje gerimpeld. Hierdoor is het bij hele rijpe olijven zelfs niet meer mogelijk om ze te ontpitten, maar dit zijn wel de lekkerste. Niet geschikt voor door een salade dus, maar overheerlijk voor bij een borrel. Hier betaal je natuurlijk iets meer voor, maar ze zijn het waard!
Probeer deze overheerlijke lekkernij
Ben je dol op olijven, maar heb je nog nooit echte zwarte geproefd? Shame on you! Probeer ze uit, geniet ervan bij een borrel of probeer één van onze vele recepten met zwarte olijven. Je vindt er zelfs een compleet driegangen diner met zwarte olijven!