skip to Main Content
Zijn olijven gezond of word je er dik van- Alles over Olijven

Zijn olijven gezond of word je er dik van?

Olijven komen voornamelijk uit landen met een mediterraan klimaat. Denk maar aan Italië, Spanje en Griekenland. Hierdoor is het dan ook niet zo gek dat we olijven vooral kennen als topping op pizza of als ingrediënt in een lekkere salade. Toch wordt het overgrote deel van de gekweekte olijven gebruikt om olijfolie van te maken. Dit gebruiken we inmiddels overal in Europa en daarbuiten volop om in te bakken en braden. Dat er veel vet in olijven zit, is bij de meeste mensen wel bekend. Hierdoor rijst bij veel mensen de vraag: zijn olijven gezond of word je er dik van? Alles over olijven vertelt je hier alles over de gezondheidsvoordelen van olijven, de voedingsstoffen die erin zitten en welke olijven/olijfolie je het beste kunt gebruiken.

Zijn olijven gezond?

Olijven bevatten ongeveer 115 kcal per 100 gram. Dit komt voornamelijk doordat er relatief veel vet in olijven zit, zo’n 11 gram vet per 100 gram olijven. Als je echt wil afvallen, is het dus verstandig om niet te veel olijven te eten. Dat neemt echter niet weg dat ze wel degelijk in een gezond voedingspatroon passen. De juiste hoeveelheid vetten zijn belangrijk als je gewicht wil verliezen. Vetten zijn namelijk erg vullend en spelen een essentiële rol in het opbouwen van je hormonen. Een goede hormoonhuishouding zorgt voor een effectieve vetverbranding en voor het behoud van je spiermassa.
Dus, zijn olijven gezond? Ja, absoluut! Eet er alleen niet teveel van en zeker niet als je af wil vallen.

Hoe gezonde olijven eten?

Olijven zijn heerlijk als topping op de pizza, door de pasta en in salades. Je kunt olijven daarnaast ook uitstekend als gezonde snack eten. Omdat ze relatief veel vet bevatten zijn ze niet alleen erg verzadigend, maar zorgen ze ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevatten ze veel Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte. Daarom zijn olijven een gezondere snack dan bijvoorbeeld een toastje met roomkaas.

Waarom olijven gezond zijn, maar dan echt

Dat olijven gezond zijn moge duidelijk zijn. De echte kracht achter olijven is echter de minder bekende plantstof polyfenol. Dit stofje heeft een beschermend effect op je hersenen en vermindert DNA-schade. Het regelmatig nuttigen van olijfolie schijnt zelf de kans op dementie te verkleinen. Daarnaast werken ze ook preventief tegen hart-, spier-, of nierziekten.

Soorten olijven en hun gezondheidsvoordelen

Zoals je weet zijn er verschillende soorten olijven. We onderscheiden hier voor het gemak even groene en zwarte olijven. Maar zijn groene en zwarte olijven allebei gezond?

Zijn groene olijven gezond?

Olijven bevatten per soort allemaal net even een andere hoeveelheid vet en stoffen. Maar als je gewoon gezonde olijven zoekt, hoef je je zeker niet scheel te staren op de soort en de tint. Groene en zwarte olijven zijn namelijk geen verschillende soorten, het zijn dezelfde olijven, maar dan op een ander punt in het rijpingsproces. Zijn de olijven groen? Dan zijn ze eerder geplukt dan wanneer ze zwart waren geweest

Er bestaan heel veel soorten en deze bevatten allemaal net iets andere hoeveelheden van de gezonde vetten en plantenstofjes. Maar als je de gezondste versie zoekt, dan kan je je beter niet blind staren op de soort en de kleur. Zowel de groene als de zwarte olijf komt van dezelfde boom. Als ze groen zijn, betekent dit dat ze sneller geplukt werden. Maar de verschillen in voedingswaarde zijn niet erg groot. De gezonde groene olijven bevatten onder andere vitamine E (een krachtige anti-oxidant), koper, ijzer, calcium en natrium.

Zijn zwarte olijven gezond?

Zwarte olijven hebben dus een langer rijpingsproces gehad. Doordat daar meer tijd in gaat zitten, kost dat meer geld. Daarom zijn veel zwarte olijven uit de supermarkt ook geen echte zwarte olijven. Zijn ze echt egaal en glad zwart? Dan zijn het groene olijven die door middel van de kleurstof E579 zwart gekleurd zijn. Echte zwarte olijven zijn gerimpeld, donkerpaars van kleur en ze hebben altijd de pit nog erin. Dit maakt voor je gezondheid echter niet veel uit. Zwarte olijven bevatten misschien iets meer ijzer dan groene olijven. Maar het verschil is minimaal. Kies dus vooral degene die je het lekkerst vindt.

Welke olijfolie is het gezondst?

Zoals we al zeiden worden olijven het meest gebruikt om olijfolie van te maken. Bijna iedereen heeft wel een fles olijfolie in de kast staan. Is olijfolie dan ook gezond? Ja! Dat is hierop het eenvoudige antwoord. De extra vierge olijfolie is de gezondste variant van alle soorten olijfolie. Een goede extra vierge olijfolie herken je aan de geel-groene kleur, de geur en de sterke en volle smaak.

Een veelgestelde vraag is hierbij: is extra vierge olijfolie geschikt en gezond om in te bakken? Ook hierop is het antwoord: ja!. Dat deze soort olijfolie niet gezond zou zijn om mee te bakken is een nog altijd hardnekkige fabel. Wel goed om te weten is dat bij extra vierge olijfolie smaak verloren gaat als je deze verhit. Je kunt er dus wel mee bakken, maar dat is in onze ogen een beetje zonde. Bak daarom liever in klassieke olijfolie, oftewel geraffineerde olijfolie. Ook hartstikke gezond en vaak een stuk goedkoper.

Olijven en olijfolie zijn gezond!

Olijven en olijfolie zijn dus zeer gezond en rijk aan enorm veel stoffen die een positief effect hebben op je gewicht en je algehele gezondheid. Olijven passen daarom prima in een gezond dieet en in een gezonde levensstijl. Geniet er dus vooral van, zij het met enige mate natuurlijk. Dan word je er ook zeker niet dik van!

Gezonde recepten met olijven

Nieuwsgierig geworden naar wat lekkere en gezonde recepten met olijven?
Probeer dan eens onze volgende gerechten:

Griekse salade
Spaghetti alla Puttanesca
Panzanella

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top