skip to Main Content
Olijfolie meest gestolen artikel in Spaanse supermarkten

Olijfolie meest gestolen artikel in Spaanse supermarkten

In veel delen van Spanje is olijfolie inmiddels het meest gestolen artikel uit de supermarkt. Olijfolie door de droge weersomstandigheden steeds zeldzamer geworden. Hierdoor is het een populair product geworden in het criminele circuit. Klimaatverandering heeft er de laatste jaren voor gezorgd dat er in het zuiden van Europa steeds minder regen valt. Daardoor vallen de olijfoogsten steeds vaker tegen. Dit heeft op zijn beurt weer voor hogere prijzen gezorgd. De literprijs is vorig jaar zelfs bijna verdrievoudigd naar € 14,- in de supermarkt. Criminele bendes kunnen hierdoor flinke winsten behalen met het vloeibare goud.

Van scheermesjes naar olijfolie

Dieven stalen voorheen vaak scheermesjes uit de supermarkt. Daarnaast waren alcohol en de exclusieve Iberico ham ook erg in trek. Tegenwoordig is olijfolie het meest gestolen artikel in 8 van de 17 supermarkten in Spanje. Hierdoor zagen sommige Spaanse supermarkten zich al genoodzaakt om flessen olijfolie aan de ketting te leggen. Dit heeft de dieven vooralsnog niet tegen kunnen houden. Naast supermarkten hebben ook olijfgaarden en producenten steeds meer last van criminaliteit. Volgens The Times worden er soms wel tienduizenden liters tegelijk worden gestolen.

Sterk door samenwerking

In december 2023 konden 11 personen aangehouden worden ten gevolge van de samenwerking tussen de Spaanse en de Italiaanse politie. Er werd bij deze aanhouding 5.000 liter olijfolie van matige kwaliteit gevonden. De groep had het plan dit te verkopen als dure en exclusieve extra vierge olijfolie.

Spanje is als land de grootste olijfolieproducent ter wereld. Analisten verwachten dat de oogst dit seizoen zo’n 800.000 ton zal bedragen. Dat is meer dan de afgelopen twee seizoenen, maar nog steeds aanzienlijk minder dan de 1,3 miljoen ton die het land normaliter produceert. De olijfolieprijs zal daarom de komende tijd hoog blijven. En dus blijft olijfolie een aantrekkelijk doelwit voor criminelen.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top