skip to Main Content
Amsterdam AIOOC 2023 wie maakte de beste olijfolie?

Amsterdam AIOOC 2023: wie maakte de beste olijfolie?

Sinds vorig jaar heeft Nederland zijn eigen olijfolie competitie; de Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC). Deze competitie geeft olijfolieproducenten een podium om zich aan de Nederlands markt te presenteren. Afgelopen donderdag was de prijsuitreiking van de AIOOC 2023.

AIOOC verbindt olijfolieproducenten en afnemers

De AIOOC is een non-profit event dat olijfolieproducenten de kans geeft om de Nederlandse markt te betreden en zich te presenteren aan consumenten, retailers, distributeurs en chefs. Zo hoopt de organisatie olijfolie beter op de kaart te zetten in Nederland.

Het is een competitie voor de beste extra vierge olijfolie. De beste inzendingen ontvangen een award en worden gepromoot op verschillende horeca beurzen. Een kans voor olijfolieproducenten dus, maar ook voor de afnemers, die zo weten wat ze moeten kopen als ze op zoek zijn naar goede olijfolie.

Vergroten van de kennis van olijfolie

Een goede olijfolie kopen is een stuk lastiger dan je misschien denkt. Bij de consument ontbreekt vaak simpelweg de kennis. Maar ook bij retailers, zoals supermarkten, weten ze vaak niet hoe ze een goede olijfolie van een slechte kunnen onderscheiden. Hier is dus nog een wereld te winnen. Competities zoals de AIOOC brengen producenten, retailers en eindgebruikers met elkaar in contact. Zo vergroten ze de kennis over wat goede olijfolie is.

Beoordeeld door een vakjury en sterrenchefs

Terug naar de AIOOC 2023. Wie maakte dit jaar de beste olijfolie? Olijfolieproducenten uit de hele wereld stuurden hun producten in. Deze zijn de afgelopen weken beoordeeld door een vakjury en een panel van Nederlandse chefkoks.

Oordeel van de vakjury

Voor het keuren van de olijfolie gebruikt de vakjury de officiële methode van de International Olive Council (IOC). Bij deze zogenaamde organoleptische test, worden de smaak en de geur van de olijfolie getest door een panel van door het IOC gecertificeerde testers.

Voldoet een olijfolie niet aan de kwaliteitsstandaard op het gebied van geur of smaak? Dan mag hij zich geen extra vierge olijfolie noemen en hij wordt uitgesloten van deelname. De olijfolie die wel goed genoeg is, wordt in een klasse – delicaat, medium of intens – ingedeeld op basis van smaak.

Bij het keuren van de olijfolie controleert de vakjury eerst met de neus of de olijfolie in de juiste categorie zit. Vervolgens wordt met de mond de fruitigheid, bitterheid en de scherpte van de olijfolie beoordeeld. De beste extra vergine olijfolies in hun klasse van 2023 volgens de vakjury zijn:

  • Delicaat: Erede – Azienda Agricola Francesco Pepe
  • Medium: Lo Smeraldo – Macchia Verde Bio
  • Intens: Olio Gianecchina – Extra vergine di Oliva DOP Collina di Brindisi

Chefs Choice award

Wat de AIOOC uniek maakt, is dat de olijfolie niet alleen door een panel van kenners wordt beoordeeld, maar ook door een panel van Nederlandse topchefs. Zij beoordelen de olijfolie vanuit een culinair oogpunt. De Chefs Choice awards van dit jaar gingen naar:

  • Delicaat: Mintzas – Olive Oil Extra Virgin
  • Medium: Lo Smeraldo – Macchia Verde Bio
  • Intens: Olea Prilis – Società Agricola Swiss Olives S.S.

Benieuwd wie de andere award winnaars zijn? Achter de link vind je het complete overzicht van de prijswinnaars van de AIOOC 2023

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top