skip to Main Content
Spaanse supermarkten verkopen illigale "cocktails" van olijfolie en zonnebloemolie

Cocktails van zonnebloem- en olijfolie in Spaanse supermarkten

Cocktails van zonnebloem- en olijfolie in Spaanse supermarkten

Dat olijfolie een essentieel onderdeel vormt van de mediterrane keuken, is geen verrassing. Mede door de lekkere smaak en de vele gezondheidsvoordelen, is olijfolie dan ook niet weg te denken uit de meeste Spaanse gerechten. Door de recente inflatie en de daarbij horende prijsstijgingen, is de prijs van olijfolie in Spanje inmiddels zo hoog geworden dat het voor veel mensen een waar luxeproduct is geworden. Hierdoor is er recentelijk iets nieuws verschenen: de ‘blend’. Cocktails van zonnebloem- en olijfolie in Spaanse supermarkten. Een goedkopere variant om toch enigszins aan die essentiële vraag naar olijfolie te kunnen voldoen. Maar, mag dat wel zomaar?

Verkapt doorverkopen

De UPA, oftewel de Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos, meldde vorige week dat er sprake is van misleidende verkopen in diverse Spaanse supermarkten in Andalusië en Extremadura. Een zeker Spaans merk wordt ervan beschuldigd dat het gemengde olijfolies maakt en deze in Portugal van een misleidende traditionele verpakking voorziet. Gemengde, maar 100% traditioneel en puur lijkende olijfolie, wordt op die manier verkocht voor een relatief lage prijs. Deze olijfolie-mix wordt verkocht voor €20,25 per 5 liter. Dit terwijl de ‘echte’ extra vierge olijfolie voor dezelfde hoeveelheid zo’n €35,- kost.

Wet- en regelgeving

De regels in Spanje rondom olijfolie zijn relatief streng. De algemene EU-richtlijnen staan daarentegen toe dat olijfolie wordt gemixt met andere plantaardige oliën. Hierbij hebben lidstaten wel de vrijheid zelf strengere regels te hanteren, zoals in Spanje het geval is. Het probleem hierbij is echter dat Spanje de verkoop van deze “cocktails” in andere EU-landen dus niet tegen kan gaan.

Vermelding en presentatie

Volgens Europese wetgeving moet elk etiket aangeven of een bepaald product een “puur product” is of een mengsel ergens van. Een mengsel van olijfolie met andere plantaardige oliën moet dus op het etiket aangeven hoeveel van elke soort olie erin zit. Het merk in kwestie zou een olijfolie-mix hebben gemaakt van 35% van het product extra vierge olijfolie, 25% geraffineerde olijfolie, 20% zonnebloemolie en tot slot nog 20% geraffineerde zonnebloemolie.

Beschadiging van de goede naam van olijfolie

De verontwaardiging zit hem dan ook niet zozeer in het vermelden van de hoeveelheden per olijfoliecocktail. Dat wordt dan ook gedaan. Het is vooral de presentatie die dus misleidend zou werken. Uit jarenlange ervaring weet de branche dat deze mengsels, net zoals met honing, erg gevoelig zijn voor fraude. Soortgelijke producten vaak voorzien van een erg traditionele verpakking, waardoor consumenten denken dat ze met een volledig puur product te maken hebben.

Denk maar aan een etiket met daarop mooi getekende olijven en een mevrouw gekleed in een traditioneel Andalusisch kostuum. De gemiddelde consument zal misschien snel denken dat het ‘pure olijfolie’ betreft, en een fles zonder erbij na te denken in het winkelwagentje leggen. De angst is dan ook dat deze manier van mixen en verkopen de olijfolie keten beschadigt en de goede naam van olijfolie bedoezelt.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top