In deze minigids lees je wat een goede olijfolie is en presenteren we onze top 5 beste merken olijfolie.
Waarom kiezen voor een premium olijfolie?
De gemiddelde Nederlander heeft helaas maar weinig kaas gegeten van olijfolie. Bijna iedereen koopt zijn olijfolie in de supermarkt waar een lage prijs boven kwaliteit gaat. De kans is dus best groot dat je helemaal niet weet hoe een goede olijfolie smaakt! Laat staan dat je weet waar je hem kunt kopen. En dat is jammer want goede olijfolie tilt je kookkunsten altijd naar een hoger niveau! In deze gids lees je hoe je een goede olijfolie kunt herkennen en raden we je 5 merken aan die tot de beste in hun soort behoren.
Goede olijfolie vind je niet in de supermarkt.
Zo kies je de beste olijfolie
Als je geen kenner bent, zorg er dan voor dat je op de volgende zaken let in je zoektocht naar goede olijfolie.
- Lage zuurgraad
- Het etiket
- Smaak en geur
Lage zuurgraad
Eén ding waar je absoluut zeker van kunt zijn is dat de beste olijfolie een lage zuurgraad heeft. Als vuistregel kun je dan ook aanhouden: hoe lager de zuurgraad, hoe beter de kwaliteit. Dit betekent dat je automatisch bij extra vierge olijfolie uitkomt. Deze heeft een zuurgraad die onder de 0,8% ligt. Hoe minder zuur de olie is, hoe beter hij smaakt. Factoren die van invloed zijn op de zuurgraad zijn:
- Kwaliteit van de olijf: producenten van hoge kwaliteit olijfolie plukken hun olijven vroeg in het seizoen wanneer de smaak optimaal is. Het plukken van de olijven gebeurt vaak met de hand om de beste olijven te selecteren. En ook om te voorkomen dat beschadigde olijven – die minder van smaak zijn – in de olie terecht komen.
- Koude persing: door de olijven te verwarmen kan er meer olijfolie uit een olijf worden gehaald. Bij extra vierge olijfolie wordt echter altijd gebruikgemaakt van koude persing. Verwarmen zorgt namelijk voor een hogere zuurgraad en dus een mindere smaak. De koude persing gebeurt mechanisch en de temperatuur moet tijdens het verwerken onder de 27 °C blijven.
- Verwerkingstijd: de laatste factor die invloed heeft, is de tijd die er tussen het verwerken en bottelen van de olijfolie zit. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren of in ieder geval binnen 24 uur.
Al deze factoren hebben invloed op de kwaliteit en smaak van olijfolie. Let daarom in je zoektocht naar de beste olijfolie altijd op de zuurgraad op het etiket.
Het etiket
Op het etiket van een fles olijfolie is naast de zuurgraad nog meer informatie te vinden. Zo kan er een label voor de geografische aanduiding op staan. Je hebt de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) en de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Wanneer dit erop staat, weet je zeker dat de olijfolie ook daadwerkelijk voor de volle 100% van olijven uit de genoemde streek gemaakt is en dat het met de kwaliteit dus wel goed zit.
Uiteraard staat er ook een houdbaarheidsdatum op het etiket. Deze is vastgesteld op twee jaar nadat de olie gebotteld werd. In tegenstelling tot wijn wordt olijfolie er met de jaren niet beter op. De beste olijfolie is er daarom een die zo ver mogelijk van de houdbaarheidsdatum afzit.
Smaak en geur
Je weet pas zeker dat je goede olijfolie in handen hebt nadat je hem hebt kunnen ruiken en proeven. Een goede olijfolie ruikt fris als gras en smaakt een beetje bitter. Hij heeft een scherpe smaak die je achter in de keel voelt prikkelen en absoluut geen vettige nasmaak. Deze kenmerken vormen, samen met de unieke smaaktonen van de olijven, voor een vol smaakpalet dat een perfecte mix van bitter, fruitig en scherp vormt.
Keurmerk voor de beste olijfolie
Er zijn heuse competities om te bepalen wat nu de allerbeste olijfolie is. Deze worden wereldwijd georganiseerd. De bekendste en meest prestigieuze is de New York Olive Oil Competition (NYIOOC). Ook ons land heeft sinds kort zijn eigen olijfoliecompetitie: de Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC).
Uit de verschillende inzendingen bepaalt een vakjury wat de beste olijfolie is, de winnaars krijgen een award en mogen zich dan een jaar lang de beste olijfolieproducent noemen. De extra exposure zorgt ervoor dat ze onder de aandacht van de vele (thuis)koks komen en dat is natuurlijk goed voor de verkoop!
Aan de awards wordt veel waarde gehecht en je kunt ze dan ook zien als een soort keurmerk voor de beste olijfolie. Is jouw kennis van olijfolie beperkt en vind je het lastig om te bepalen of een olijfolie van goede kwaliteit is? Dan kan een award van een prestigieuze olijfoliecompetitie een goede indicator zijn dat je ook echt goede kwaliteit koopt.
De 5 best beoordeelde olijfolies
Met de bovenstaande informatie kun je goed voorbereid op zoek gaan naar de juiste olijfolie voor jouw culinaire plannen. Maar uiteindelijk weet je natuurlijk pas hoe goed een olijfolie is wanneer je de fles opent en je hem kunt ruiken en proeven. Bevalt hij niet? Dan kun je hem niet meer terugbrengen. Daarom hebben wij de onderstaande olijfolies zorgvuldig voor je geselecteerd. Hierbij is gekozen voor 5 gerenommeerde merken die al jaren tot de beste olijfolies behoren en die ook goed verkrijgbaar zijn.
1. Terra Delyssa
Terra Delyssa
Extra Vierge Olijfolie van Terra Delyssa uit Tunesië behoort al jaren tot de absolute wereldtop. Hij won Gold awards op de prestigieuze NYIOOC in 2022, 2023 én 2024! Zijn milde, subtiele smaak is zijdezacht en maakt hem geschikt voor bijna elk gerecht. Verkrijgbaar in fles van 750ml en een 3-liter blik.
- Handgeplukt
- Binnen 4 uur na de oogst verwerkt
- Zuurgraad <0,4%
2. Oro de Desierto
Oro del Desierto
Als er één olijfolie is die zich met recht de beste van de wereld mag noemen, dan is dat Oro Del Desierto Organic Coupage. Deze 100% biologische extra vierge olijfolie uit het Spaanse Tabernas (Almeria) won sinds 2014 elk jaar een gold award op de prestigieuze NYIOOC en is daarmee de absolute recordhouder. Ook in 2024 was het weer raak! Deze favoriet van velen is uitzonderlijk fris van smaak en verkrijgbaar in een 500ml fles en een 1 of 3 liter blik.
- Handgeplukt
- Binnen 8 uur na de oogst verwerkt
- Zuurgraad <0,1%
- Medium intensiteit
- Gemaakt van arbequina, hojiblanca en picual olijven
3. Venta del Baron
Venta del Baron
Met zijn superieure smaak won Venta Del Baron al meer dan 100 prijzen in 16 verschillende landen. Het geheim? De olijven worden binnen 15 uur na het plukken geperst, waardoor alle aroma’s behouden blijven. Zijn fruitige smaak heeft tonen van kruiden, amandel, banaan en appel. Wordt gebruikt in het wereldberoemde Waldorf Astoria en het restaurant van sterrenchef Alain Ducasse in New York.
- Binnen 15 uur verwerkt
- PDO Priego de Córdoba
- Opvallend fruitig
- Voor koud én warm gebruik
- 75% Hojiblanca en 25% Picuda olijven
4. Il Circolo Selezione Superiore
Il Circolo Selezione Superiore
Il Circolo Selezione Superiore olijfolie is een krachtige, fruitige blend van de olijvensoorten Tonda Iblea, Nocellara, Biancolilla, Moresca en Verdese. Deze olijven worden geteeld door lokale boeren en met de hand geplukt.
- Bekroonde designfles
- Zuurgraad <0,33%
- Duurzame en sociale landbouw
- Gecertificeerd biologisch product
5. Eleo
Eleo
De delicate extra vierge olijfolie van Eleo komt uit het Griekse Olympia en heeft al vele prijzen gewonnen. Zijn smaak is zijdezacht met subtiele tonen van zomers gras en artisjokken.
- Superieure extra vierge olijfolie
- Delikate, smaakvolle olie uit Olympia
- Verkregen van eerste koude persing
- 100% Koroneiki olijven
- Zuurgraad minder dan 0,3%