skip to Main Content
Vinaigrette met olijfolie en ketchup recept - Alles over Olijven

Vinaigrette met olijfolie en ketchup recept

Een vinaigrette met olijfolie en ketchup recept, pardon? Ja, je leest het goed. Nu klinkt dit in eerste instantie misschien niet als een goddelijke combinatie. Toen ik er voor het eerst over hoorde, was ik ook niet meteen verkocht. Maar, toen ik ontdekte dat het een recept van de enige echte Marco Pierre White was, werd ik toch benieuwd. Nu ik het inmiddels geprobeerd heb, kan ik niet wachten om het recept met jullie te delen.

Marco Pierre Wie?

Voor wie hem niet kent: Marco Pierre White is een Britse chef-kok die wordt gezien als de eerste ‘celebrity chef’. Lang voordat vele anderen, waaronder zijn voormalige leerling Gordon Ramsay, dit label ook opgeplakt zouden krijgen. White had ooit maar liefst 3 Michelin-sterren op zak, maar gaf deze in 1999 weg om meer culinaire vrijheid te hebben. Vandaag de dag runt White diverse succesvolle restaurants en staat hij bekend om zijn soms ongebruikelijke recepten. Waaronder dus dit vinaigrette met olijfolie en ketchup recept.

Ingrediënten

 • 80 gram sjalotjes
 • 1 eetlepel Dijon mosterd
 • 1 theelepel kervel
 • 1 theelepel bieslook
 • 1 theelepel dragon
 • 2 theelepels Worcestershiresaus
 • 100 gram ketchup
 • 8 druppeltjes tabasco
 • 300 ml goede olijfolie
 • 50 ml wittewijnazijn
 • Peper en zout

Bereidingswijze vinaigrette met olijfolie en ketchup

Snij de sjalotjes, wat kervel, bieslook en dragon zo fijn mogelijk. Zorg er wel voor dat je flink wat ongesneden kervel overhoudt. Pak vervolgens een kom en meng de Dijon mosterd, olijfolie, wittewijnazijn, Worcestershiresaus, tabasco en de ketchup erin door elkaar. White kookt zelf altijd door op het moment zelf te bekijken hoeveel overal voor nodig is. Hij moedigt dan ook aan om veel te proeven tussendoor, op je eigen smaakpapillen te vertrouwen en de ingrediënten qua hoeveelheden toe te voegen naar eigen inzicht en smaak. Zorg er in eerste instantie dus voor dat er genoeg van de eerder genoemde sauzen in de kom zitten voor voldoende vocht. Voeg vervolgens de sjalotjes, kervel, bieslook en de dragon toe. Proef op dit punt goed en beoordeel waar eventueel nog meer van nodig is. Voeg als laatste peper en zout naar smaak toe.

Waar eet je vinaigrette olijfolie met ketchup bij?

Een vinaigrette kun je natuurlijk in verschillende gerechten gebruiken. In het geval van White gebruikt hij het voor wat zalmmoten en lamskoteletjes die hij eerst op een barbecue grilt. De vinaigrette werkt daarnaast ook uitstekend met kip. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je je het uiteindelijke gerecht garneert met wat van de overgebleven, ongehakte kervel als decoratie. Combineer het met wat aardappelen of een lekkere, frisse salade.

Benieuwd naar hoe de beste man dit vinaigrette met olijfolie en ketchup recept zelf bereidt? Bekijk dan snel de video hieronder.

 

 

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top