skip to Main Content
De beste manier om olijfolie te bewaren! - Alles over Olijven

De beste manier om olijfolie te bewaren!

Olijfolie kun je niet onbeperkt bewaren. In tegenstelling tot wijn wordt olijfolie er namelijk niet beter op. In dit artikel vertellen we je hoe lang je olijfolie kunt bewaren en wat de beste manier is om dit te doen.

Waarom is olijfolie beperkt houdbaar?

Olijfolie heeft drie grote vijanden: uv-licht, warmte en zuurstof. Deze versnellen het oxidatieproces waardoor de olie ranzig wordt en de lekkere smaak verloren gaat. Een olijfolie is daarom op zijn best direct na de persing. Hierna wordt de kwaliteit steeds minder.

Hoe lang kun je olijfolie bewaren?

Een ongeopende fles olijfolie van supermarktkwaliteit kun je ongeveer een jaar bewaren. Voor een goede extra vierge olijfolie is dit 1,5 tot 2 jaar. Dat je een goede extra vierge olijfolie langer kunt bewaren dan olijfolie uit de supermarkt komt doordat deze meer antioxidanten, polyfenolen en oliezuur bevat. Deze zorgen ervoor dat de olijfolie beter bestand is tegen oxidatie. Hierdoor kun je hem langer bewaren zonder een merkbare achteruitgang in smaak, geur en kleur.

Na opening kun je een fles olijfolie het beste binnen 8-12 weken opmaken. Het is daarom aan te raden om het formaat fles dat je koopt af te stemmen op je gebruik. Zo heb je altijd verse olijfolie. “Goedkoop” een grote verpakking kopen, is dan ook zinloos.

Dat de houdbaarheidsdatum verstreken is wil overigens niet zeggen dat de olijfolie dan niet meer goed is. De beste manier om dit te controleren is door er even aan te ruiken. Ruikt de olie muf? Dan is hij niet meer goed. Ruikt hij fris en een beetje naar vers gras? Dan kun je hem nog prima gebruiken.

3 tips om olijfolie te bewaren

  1. Beperk contact met zuurstof: zuurstof heeft de grootste invloed op het oxidatieproces. Draai na gebruik daarom zo snel mogelijk de dop weer op de fles.
  2. Donkere plek: uv-licht versnelt het oxidatieproces. Dit is dan ook de reden dat goede olijfolie in een donkere fles wordt verpakt. Bescherm hem extra goed door de fles op een donkere plek te bewaren.
  3. Bewaar op kamertemperatuur: de temperatuur van extra vierge olijfolie mag tijdens het maakproces niet boven de 27 °C uitkomen. Hierboven gaat de kwaliteit sterk achteruit. Kamertemperatuur is dus prima, want kouder dan 14 °C is ook niet goed.

Bewaar olijfolie in het keukenkastje

De kwaliteit van olijfolie gaat snel achteruit wanneer hij in contact komt met zuurstof, hoge temperaturen of uv-licht. Bewaar hem daarom op een donkere plek bij kamertemperatuur – zoals in een keukenkastje of voorraadkast – en sluit de fles meteen na gebruik. Zo behoud je niet alleen de lekkere smaak, maar blijft hij ook langer goed!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top