skip to Main Content
Neppe olijfolie_ waar je als consument op moet letten - Alles over Olijven

Neppe olijfolie: waar je als consument op moet letten

Er wordt in de olijfolie wereld steeds meer gefraudeerd. Steeds vaker wordt er aangelengde neppe olijfolie verkocht als zogenaamde “extra virgin olive oil made in Italy”. Door de steeds heter en droger wordende zomers, mislukken steeds meer oogsten. Hierdoor schroeven veel olijfolieproducenten hun prijzen noodgedwongen op en is olijfolie voor veel mensen bijna niet meer te betalen. Je kunt in de supermarkt dan ook eigenlijk niet meer echte goede olijfolie kopen voor lage prijzen. Fraudeurs grijpen als gevolg hiervan extra snel en vaak hun kans. Wil je toch enigszins goedkoop olijfolie kopen? Wil je hierbij het risico op oplichting minimaliseren? Dan heb ik in dit artikel even 5 punten voor je op een rijtje gezet.

Aangedikte zonnebloemolie

Veel fraudeurs in de olijfoliewereld verdienen goud geld met aangedikte zonnebloemolie. Dit jaar zijn er al diverse fraudeurs in Rome tegen de lamp gelopen vanwege de illegale handel in neppe olijfolie. Deze olijfolie wordt dan voornamelijk verkocht als de hoogste gradatie olijfolie, de extra vierge variant. Oplichters kunnen op die manier het meeste geld vragen voor de laagste productiekosten. De omzet binnen deze frauduleuze branche is dan ook zo’n 8 miljard euro per jaar.

De olie bestaat vaak uit een mengelmoes van zonnebloemolie en geraffineerde olijfolie. Doordat deze olie vaak wordt gemaakt en gemengd in enorme silo’s, is het nagenoeg onmogelijk om erachter te komen wat er precies in die olijfolie zit. Het is dus niet alleen frauduleus, maar ook nog eens zorgwekkend met het oog op de gezondheid.

5 tips om neppe olijfolie te herkennen

Het moge duidelijk zijn dat neppe olijfolie een sterke opmars aan het maken is. Doordat de vraag naar extra vierge olijfolie vanuit China ook steeds meer toeneemt, is de verwachting dat er in de toekomst steeds vaker gesjoemeld zal worden met neppe olijfolie. Waar moet je als consument dus op letten om te voorkomen dat je in de supermarkt of ergens anders neppe olijfolie koopt?

1: de prijs

Olijfolie is vandaag de dag gewoon duur. Dit door de eerder genoemde droge zomers en de daardoor teleurstellende oogsten. Hierdoor kun je voor jezelf in ieder geval wel een simpele regel hanteren: wordt je een fles extra vierge olijfolie uit Italië aangeboden voor minder dan 8 euro per liter? Dan heb je 99% zeker met neppe olijfolie te maken. Belangrijk om hierbij te beseffen is dat er geen gangbare prijs is voor olijfolie. De prijs is afhankelijk van de oogst. Dat neemt niet weg dat 8 euro of minder voor een liter een betrouwbaar teken aan de wand is van frauduleuze handel. Zeker nu de prijs van olijfolie zo hoog ligt.

2: proeven

Dit is in de praktijk natuurlijk niet altijd mogelijk voordat je een olijfolie koopt, maar toch wil ik je deze tip graag meegeven. Een olijfolie gaat namelijk oxideren na een tijd. Vooral als het neppe of slechte olijfolie is. Zodra dit gebeurt, wordt de olijfolie ranzig genoemd. Dan krijgt de olie een muffe geur en smaak. Als dit zo is als je de fles opent dan is het foute boel.

3: bestudeer de fles

Een van de belangrijkste dingen die alle olijfolie kenners weten, is dat goede olijfolie altijd in een donkere fles zit of in een blik. De grootste bedreigingen voor olijfolie zijn namelijk licht, lucht en warmte. Een donkere fles of een blik, houdt het licht in ieder geval alvast tegen. Zie je Extra Vierge olijfolie in een niet donkere fles? Dan is dat zeker een reden om nog eens even extra kritisch te kijken.

4: zie de houdbaarheidsdatum

Kijk altijd of er een houdbaarheidsdatum opstaat. Staat er geen houdbaarheidsdatum op? Dan kun je mogelijk met neppe olijfolie te maken hebben. Koop olijfolie sowieso altijd zo vers mogelijk. Zelfs de beste olijfolie die op de juiste manier bewaard wordt is na twee jaar niet meer goed. Wees hier dus altijd scherp op.

5: laat je niet misleiden

Kijk altijd even goed op het etiket of er extra vierge op staat. Veel fraudeurs proberen hun neppe olijfolie mooi te presenteren met etiketten met een olijfboer erop en met een ambachtelijk uiterlijk. Maar schijn bedriegt. Ook deze olijfolie kan zomaar eens aangelengde zonnebloemolie zijn. Dat voegt niet alleen niks toe aan je gerecht, het doet zelfs afbraak eraan.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top