Sunday gravy, het ultieme comfort food recept Sunday gravy: het komt voorbij in de tv-serie…
Olijfoliecake met tijm en citroen recept
Als je aan cake denkt, is olijfolie waarschijnlijk niet het eerste ingrediënt wat er in je opkomt. Toch werkt olijfolie geweldig als je het door een cake verwerkt. Net zo verrassend als bijvoorbeeld olijfolie ijs. Probeer dus zeker eens dit recept voor olijfoliecake met tijm en citroen. Het is heerlijk, verfrissend en erg makkelijk om te maken.
Ingrediënten olijfoliecake met tijm en citroen recept
Voor het beslag
- 180 gr witte basterdsuiker
- 3 eieren
- Rasp en sap van 1 citroen
- ¼ theelepel zout
- 135 ml olijfolie
- 100 ml volle yoghurt
- 225 gr bloem
- 2 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes, fijngehakt
Verder nodig
- Olijfolie, om in te vetten
- 2 eetlepels volle yoghurt
- 125 gr poedersuiker
- Verse tijmblaadjes
- Schijfjes citroen
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met olijfolie en bedek de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Gebruik voor dit recept zeker een echte goede olijfolie.
Plaats alle ingrediënten voor de cake in een kom, behalve de tijmblaadjes. Klop de ingrediënten op met een handmixer. Meng het beslag niet te lang; zodra het een glad beslag wordt, is het goed.
Voeg de tijmblaadjes toe aan het beslag en schep het in de cakevorm. Zorg ervoor dat alles een egaal geheel is.
Bak de olijfoliecake 55-70 minuten in de oven tot deze goudbruin en gaar is. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in de cake te steken. Als de prikker er schoon uitkomt zonder beslag eraan, is de cake gaar. Laat de cake 5-10 minuten afkoelen en haal hem vervolgens voorzichtig uit de vorm met behulp van het bakpapier. Laat de cake daarna afkoelen op een bord.
Maak een glad glazuur door de yoghurt en de poedersuiker te mengen. Bestrijk de afgekoelde olijfoliecake met dit glazuur en garneer het geheel met tijmblaadjes en citroenschijfjes.