skip to Main Content
Dagelijks olijfolie vermindert het risico op dementie - Alles over Olijven

Dagelijks olijfolie vermindert het risico op dementie

Misschien gebruik je dagelijks al olijfolie bij het bereiden van eten, misschien ook niet. Niet? dan is het een goed idee om daar eens mee te beginnen. Dat olijfolie gezond is, is inmiddels algemeen bekend, maar nu hebben onderzoekers van Harvard ontdekt dat dagelijkse consumptie van olijfolie het risico op dementie vermindert.

Goed en smakelijk nieuws

Het goede en smakelijke nieuws komt voort vanuit het Harvard onderzoek. Het aantal mensen met dementie is namelijk stijgende. Ook hier in Nederland neemt de vergrijzing de laatste jaren toe. Uit het onderzoek komt naar voren dat een gezonde levensstijl en een gezonde voeding een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen en/of vertragen van dementie.

Goed voor hart en bloedvaten

Volgens Harvard-onderzoeker Anne-Julie Tessier zorgt het nuttigen van plantaardige oliën voor een verbetering van de gezondheid van hart en bloedvaten. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat olijfolie ook goed is voor de gezondheid van de hersenen. Door voor olijfolie te kiezen, kies je namelijk voor onverzadigde vetten in plaats van voor harde vetten zoals boter of mayonaise. Vooral hier in Nederland is dit een welkome boodschap. Dementie is namelijk de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Elk uur komen er 5 patiënten bij in ons land. Van alle vormen van dementie is Alzheimer met zo’n 200.000 patiënten de meest voorkomende vorm.

Gezonde keuzes

Hoe prettig de uitkomst van dit Harvard-onderzoek ook is, het is zeker niet voor het eerst dat het verband tussen voeding en overlijden ten gevolge van dementie in kaart wordt gebracht. De onderzoekers analyseerden verschillende vragenlijsten over eetgewoontes van ruim 90.000 Amerikanen met bijbehorende overlijdensregisters. Wat bleek? Over een periode van zo’n 30 jaar overleden 4749 van de deelnemers aan dementie. De mensen daarvan die meer dan een halve eetlepel olijfolie per dag nuttigden, liepen 28% minder kans om te overlijden aan dementie dan degenen die zelden tot nooit olijfolie consumeerden. Daarnaast bleek dat het elke dag vervangen van maar één theelepel margarine en mayonaise door een soortgelijke hoeveelheid olijfolie, zorgde voor 8%-14% procent minder risico op overlijden door dementie.

Antioxidanten komen langs de bloed-hersenbarrière

Dat mensen die met regelmaat olijfolie nuttigen in plaats van vetten zoals margarine gezonder leven, is natuurlijk al lang en breed bekend. Het is daarbij wel belangrijk om te beseffen dat het verband tussen olijfolie en het risico op overlijden door dementie, losstaat van de verdere eetgewoontes van de onderzochte personen. Maar het toont wel aan dat olijfolie een mogelijk over gunstige eigenschappen beschikt die goed voor de hersenen zijn. Volgens Anne-Julie Tessier hebben bepaalde anti-oxidanten in olijfolie direct effect op de hersenen zodra ze langs de bloed-hersenbarrière komen. Daarnaast zijn er ook sterke aanwijzingen dat olijfolie een positief effect heeft op de hersenen juist doordat het ook goed is voor hart en bloedvaten.

Leve het mediterrane dieet

De bewijzen die suggereren dat het volgen van het mediterrane dieet vol olijfolie goed is voor je, stapelen zich al jaren op. Zo verkleint het dus de kans op hart- en vaatziekten en vermindert het cognitieve achteruitgang. Als het aankomt op de invloed van olijfolie op het ontstaan en de ontwikkeling van dementie, is nog aanvullend onderzoek nodig. Dagelijks olijfolie vermindert het risico op dementie, maar er moet bijvoorbeeld nog wel vastgesteld worden welke hoeveelheid olijfolie het beste is voor een optimaal effect. Een ding mag duidelijk zijn: olijfolie nuttigen in plaats van margarine en mayonaise, draagt bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest! Wij zouden alvast zeggen: eet smakelijk!

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top