skip to Main Content
Beste olijfolie om in te bakken

Welke olijfolie om in te bakken?

Bakken in olijfolie is een stuk gezonder dan bakken in boter. Rondom de Middellandse Zee, waar ze niet anders gewend zijn, komen hart- en vaatziekten dan ook veel minder vaak voor. In dit artikel lees je in welke olijfolie je het beste kunt bakken en hoe je dit aanpakt als een pro!

Waarom is bakken in olijfolie gezond?

In tegenstelling tot harde vetten zoals boter – die voornamelijk uit ongezonde verzadigde vetten bestaan – bestaat olijfolie voor 70% uit onverzadigd vet. Dit type vet verlaagt het zogenaamde LDL-cholesterol en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Overschakelen op bakken in olijfolie kan daarom grote voordelen voor je gezondheid hebben!

Welke olijfolie is het beste om in te bakken?

Olijfolie is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Van spotgoedkope olijfolie uit de supermarkt, tot premium extra vierge olijfolie waar je een veelvoud voor betaalt. Maar welke soort is nu het meest geschikt om in te bakken? Laten we eens kijken naar de beschikbare opties:

  • Extra vierge olijfolie: dit is olijfolie van eerste persing. Hij wordt gemaakt van de beste olijven en koud geperst voor een optimale smaak. De zuurgraad ligt onder de 0,8%.
  • Vierge olijfolie: ook dit is koudgeperste olijfolie van de eerste persing. Het verschil zit hem in de zuurgraad die tussen de 0,8 en de 2% ligt, waardoor hij net iets minder lekker is.
  • Gewone olijfolie: deze olijfolie wordt vaak aangeduid als traditioneel, mild of klassiek. Maar dit is pure marketing en zegt niets over de kwaliteit. Hij wordt namelijk gemaakt van de pulp die overblijft na de eerste persing. Door deze te verhitten en daarna weer af te koelen kan er nog wat extra olie uit de olijven worden gehaald. Tijdens dit proces worden ook alle onzuiverheden uit de olijfolie gehaald, wat resulteert in een heldere olijfolie. Wel is de smaak als gevolg van het verhitten een stuk minder.

Beste olijfolie om in te bakken

Voor de smaak maakt het niet zoveel uit of je in extra vierge, vierge of gewone olijfolie bakt. Van de superieure smaak van een vierge of extra vierge olijfolie blijft na verwarming namelijk weinig over.

Wat wel belangrijk is wanneer je in olijfolie gaat bakken, is om voor een heldere gefilterde olie te kiezen. Ongefilterde olie kan namelijk residu bevatten. Deze minuscule stukjes olijf verbranden sneller dan de olijfolie zelf, waardoor ook de olie zelf sneller zal verbranden. Het zal je niet verbazen dat dit niet goed voor de gezondheid is.

Bak daarom bij voorkeur in ‘gewone’ olijfolie. Deze is helder, gefilterd en bevat net zo veel gezonde vetten als de duurdere varianten!

Hoe bakken in olijfolie?

Belangrijk bij het bakken in olijfolie is dat de olie warm genoeg is, maar niet zo warm wordt dat hij verbrandt. Voor een beginnende (thuis)kok kan het echter lastig zijn om de temperatuur goed in te schatten. Gelukkig bestaat hier een handig trucje voor waarmee je zeker weet dat je pan en de olijfolie de juiste temperatuur hebben. Alles wat je nodig hebt, is een pan, een theelepeltje, een kommetje water, een doekje of keukenpapier en het te bakken voedsel binnen handbereik.

Temperatuur pan testen met water

Verwarm een lege pan op het vuur, gooi met een theelepeltje wat water in de pan en kijk wat er gebeurt.

  • Gebeurt er niets of pruttelt het water slechts een beetje? Dan is de pan nog te koud.
  • Wanneer het water sist en er kleine druppeltjes uitschieten is je pan bijna op temperatuur.
  • Vormt het water één grote druppel die door de pan glijdt? Dan is de pan op de juiste temperatuur.
  • Valt het water direct uiteen in vele druppels? Dan is de pan te heet. Haal hem van het vuur om een beetje af te koelen en probeer het dan opnieuw.

Wanneer je pan de juiste temperatuur heeft bereikt, dep je hem snel droog en voeg je de olijfolie toe voordat de pan te warm wordt. Laat de olijfolie rondgaan in de pan rondgaan om hem over de bodem te verdelen en voeg dan snel toe wat je wilt bakken. Schroei in het geval van vlees snel beide kanten dicht en draai vervolgens het gas iets lager om te voorkomen dat de olijfolie verbrandt. Maar houd hem wel zo hoog dat je blijft bakken. Zo heb je altijd de juiste baktemperatuur en voorkom je dat de olijfolie verbrandt

Samenvattend

Of je nu in gewone olijfolie, vierge olijfolie of extra vierge olijfolie kiest om in te bakken; het kan allemaal. Let er wel op dat je bakt in heldere, gefilterde olijfolie en dat je deze niet laat verbranden, dan profiteer je van de vele enkelvoudig verzadigde vetten waar olijfolie rijk aan is.

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top