skip to Main Content
Italiaanse politie arresteert olijfolie oplichters - Alles over Olijven

Italiaanse politie arresteert olijfolie oplichters

Italiaanse politie arresteert olijfolie oplichters in Rome

In Rome heeft de Italiaanse politie in ongeveer vijftig restaurants neppe olijfolie gevonden die als ‘echte’ olijfolie werd verhandeld. De neppe olijfolie was gemaakt van een bepaalde zaadolie waarvan de herkomst onbekend is. De olie was op kleur gemaakt door middel van bladgroen en op smaak gebracht met bètacaroteen. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica was de smaak niet bepaald geslaagd en deed het slechts vaag aan olijfolie denken.

De flessen waarin de olie verhandeld werd, waren voorzien van een etiket met de tekst “Extra vergine made in Italy”. Dit moest de indruk wekken dat er echte olijfolie van goede kwaliteit in zat. De restauranteigenaren in kwestie waren zich ervan bewust dat ze hun klanten oplichten. De inkoopprijs van deze ‘olijfolie’ was 3 euro per liter terwijl echte extra vergine olijfolie tegenwoordig minstens 9 euro per liter kost. De Italiaanse politie heeft de olijfolie oplichters gearresteerd en de restauranteigenaren worden nu vervolgd voor voedselfraude en voor het verkopen van illegale producten.

Slechte oogst

De autoriteiten ontdekten de oplichting in een onderzoek naar de producent achter de neppe olijfolie. Deze producent zit in Apulië, een regio in Zuid-Italië die economisch erg afhankelijk is van de productie van olijfolie.

Het OM in Italië is bang dat dit niet de laatste keer is dat een dergelijke zwendel wordt ontdekt. Door de extreme warmte en de ernstige droogtes van de laatste jaren in Zuid-Europa, lieten veel oogsten binnen de olijfolie-industrie te wensen over. Hierdoor zijn de prijzen dusdanig gestegen dat olijfolie voor veel mensen bijna onbetaalbaar is geworden. De Italiaanse politie arresteert olijfolie oplichters wel vaker sindsdien.

Ook buiten Italië een probleem

Niet alleen in Italië, maar ook in andere landen in Europa hebben criminelen het gemunt op het ‘vloeibare goud’. Oktober vorig jaar nam de politie in het Spaanse Sevilla al 74 ton gestolen olijven in beslag. December vorig jaar rolden de Spaanse en de Italiaanse politie een netwerk op dat slechte kwaliteit olijfolie verkocht als extra vergine olijfolie. In Griekenland werden recentelijk nog een vader en zijn zoon opgepakt omdat ze 13.000 liter Bulgaarse zonnebloemolie als extra vergine olijfolie probeerden te verkopen.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top