skip to Main Content
Honden redden olijfbomen in Puglia!

Honden redden olijfbomen in Puglia!

De afgelopen 10 jaar houdt in Zuid-Italië de plantenbacterie Xylella fastidiosa huis onder de olijfbomen. Deze bacterie blokkeert de sapstromen in olijfbomen, waardoor ze uitdrogen en verdorren. Inmiddels staat de teller op maar liefst 20 miljoen afgestorven bomen. Er is nog geen remedie. Maar gelukkig komt er nu hulp uit onverwachte hoek. De hond blijkt naast de beste vriend van de mens namelijk ook de beste vriend van de olijfboom te zijn!

Grote klap voor olijfboeren en Italiaanse economie

In Italië zijn ze in rep en roer. Puglia is het hart van de Italiaanse olijfolie-industrie waar 40% van hun olijfolie vandaan komt. Zo wordt onder andere de populaire Coratina olijf hier verbouwd. Maar nu zien olijfboeren hun geliefde olijfbomen langzaam sterven zonder dat ze er iets tegen kunnen doen. Ze zien met lede ogen aan hoe hun inkomen en eeuwenoude tradities dreigen te verdwijnen. Daarnaast zou het einde van de olijfboom ook een grote klap voor de Italiaanse economie betekenen. De Italiaanse olijfoliesector brengt jaarlijks namelijk meer dan 2 miljard euro in het laatje.

Hoe kan een bacterie zoveel schade aanrichten?

De Xylella fastidiosa is een bacterie die van boom op boom wordt overgedragen door het zogenaamde schuimbeestje. Het beestje zelf is vrij onschuldig, maar het bijt zich wel vast in een olijfboom om zich te voeden. Wanneer hij sappen wegzuigt van een geïnfecteerde boom komt de bacterie in zijn maag te zitten. Zo besmet hij boom na boom. Zoals gezegd, is er nog geen remedie. En wat het extra lastig maakt, is dat pas na een paar maanden te zien is dat een boom ziek is. Tegen die tijd is het vaak al te laat om in te grijpen.

Resistente olijfbomen kweken

Natuurlijk hebben wetenschappers en olijventelers niet stilgezeten de afgelopen jaren. Zo zijn er inmiddels twee olijfboomrassen gevonden die resistent zijn tegen de Xylella bacterie. Maar, omdat olijfbomen zeer langzaam groeien, zal het nog jaren duren voordat deze op grote schaal voor de productie van olijven kunnen zorgen. Ook is het nog de vraag of deze olijven net zo lekker zijn als die van de bomen die ze moeten vervangen.

Honden redden de Italiaanse olijfolie-industrie

Inmiddels gloort er echter hoop aan de horizon. De olijfboeren hebben een nieuw wapen in de strijd tegen deze vreselijke boomziekte: de hond! Honden zijn met hun scherpe neuzen in staat om besmette olijfbomen te identificeren. Hierdoor worden besmette bomen op tijd opgemerkt en kunnen ze preventief worden geruimd.

Behalve voor de olijfbomen van olijfboeren zullen de speciaal getrainde honden ook worden ingezet bij kwekers, in tuinen en in havens waar olijfbomen uit het buitenland worden geïmporteerd. Zo kan de verspreiding van de bacterie worden gestopt, terwijl de wetenschap werkt aan een permanente oplossing.

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top