skip to Main Content
Na 2000 jaar weer olijfolie uit Pompeï!

Na 2000 jaar weer olijfolie uit Pompeï!

De stad Pompeï is onlosmakelijk verbonden met de uitbarsting van de Vesuvius en hoe die ervoor zorgde dat de stad werd bedolven werd onder lavastromen. De afgelopen eeuwen zijn grote delen van Pompeï weer opgegraven en hebben we veel geleerd over de stad en haar inwoners. Zoals dat de inwoners van Pompeï vroeger wel raad wisten met olijfolie. En nu is er na 2000 jaar weer olijfolie uit Pompeï!

Olijfbomen uit Pompeï

Het gebied van archeologische opgravingen beslaat ongeveer 66 hectare. Over dat gebied staan zo’n 350 olijfbomen verspreid. Deze olijfbomen hebben de afgelopen jaren een opfrisbeurt gekregen waardoor er nu de eerste oogst is. In de regio zijn beroemde soorten te vinden zoals Moraiolo en Leccino. Het oogsten van de olijven is nog een behoorlijke klus. De bomen staan in Pompeï namelijk verspreid tussen de huizen en enkele open plekken. Het oogsten van de olijven en het verkopen van olijfolie, heeft geen financieel oogmerk. Het doel erachter is de verbinding leggen tussen de oude bewoners van Pompeï en hun manier van leven. Zo proef je met de extra vierge olijfolie ‘Pumpaiia’ de smaak van 2000 jaar geleden.

Grootverbruikers

Naar verluidt waren de inwoners van Pompeï ware grootverbruikers van olijfolie. De olijfolie kwam echter voor slechts een gedeelte uit Pompeï zelf. Het grootste deel werd geïmporteerd uit andere delen van het toenmalige Romeinse rijk. Het grootste deel van de olijfolie werd hoogstwaarschijnlijk gebruikt voor consumptie. Daarnaast werd er echter ook veel olijfolie gebruikt voor cosmetische doelen en als schoonmaakmiddel. Ook werd olijfolie gebruikt als brandstof. voor de olijfolielampen die de stad verlichten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat destijds een compleet oerbos in Puglia is gekapt om plaats te maken voor gigantisch veel olijfbomen. Het moge duidelijk zijn: ze waren in Pompeï dol op olijfolie! En nu kun jij het ook proeven want er is nu na 2000 jaar weer olijfolie uit Pompeï! Smakelijk eten alvast!

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top