skip to Main Content
Salade Caprese recept

Salade Caprese recept

Dé Italiaanse klassieker onder de salades! Ken je hem niet van naam? Dan herken je hem wel van de foto. Hij wordt ook wel Insalata Tricolore genoemd. Wie enigszins gevoel voor taal heeft, voelt al wel aan dat dit slaat op drie kleuren. De drie kleuren van de Italiaanse vlag om precies te zijn. Deze salade is een Italiaans bij- of voorgerecht uit Napels en is vernoemd naar het Italiaanse eiland Capri. Het is eenvoudig om te maken en heerlijk van smaak, maar zoals het vaker is met ‘eenvoudige’ gerechten: hoe simpeler het recept, hoe beter de ingrediënten moeten zijn. Zorg er hier dus voor dat je voor niks minder dan verse producten gaat.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 6 tomaten
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • Verse bascilicum
  • Extra virgine olijfolie
  • Balsamico azijn
  • Versgemalen peper en grof zeezout

Bereidingswijze:
Snij de tomaten en de mozzarella in schijven van ongeveer gelijke dikte. Een caprese wordt meestal opgebouwd door de schijven tomaat en mozzarella half over elkaar te leggen in een grote cirkel. Begin de caprese op te bouwen door eerst een schijf tomaat op een mooi groot (het liefst wit) bord te leggen. Leg daarna half schuin een schijfje mozzarella erop en daarna op dezelfde manier een blaadje bascilicum. Herhaal dit totdat je een mooie cirkel hebt gemaakt.

Besprenkel het geheel daarna met wat extra vierge olijfolie en balsamico azijn en voeg wat versgemalen peper en grof zeezout toe. Zorg er echt voor dat je grof zeezout gebruikt. Dit voorkomt dat het geheel een te zoute boel wordt. Zo heb je bij elke hap straks een kleine zoute smaakexplosie, en dat is precies wat je wilt.

Tip: Traditioneel is de salade Caprese een voorgerecht. Je kunt hem echter ook prima als bijgerecht serveren bij een goed hoofdgerecht zoals een lekker stoofpotje met kip, tomaat en olijven of risoto.

Buon appetito!

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top