Sunday gravy, het ultieme comfort food recept Sunday gravy: het komt voorbij in de tv-serie…
Ragu Bianco recept
Het is niet mijn bedoeling om op te scheppen, oké misschien een klein beetje dan, maar ik heb met regelmaat mensen over de vloer voor het eten. Ik probeer dan altijd iets origineels te verzinnen, maar soms was de werkweek simpelweg te lang, de nacht te kort of de dag te hectisch. In dat geval is het goed om makkelijk recept achter de hand te hebben dat altijd in de smaak valt en waar je altijd de spullen voor in huis hebt. Voor mij is dat recept: Ragu Bianco van de bekende tv-kok Gennaro Contaldo. Ideaal voor aankomende vrijdag als ik, na deze drukke week, vrienden heb die komen eten. Sorry Sanne en Kevin.
Ingrediënten (2 personen)
Degene met enigszins gevoel voor taal zullen al wel gezien hebben dat Ragu Bianco slaat op witte ragout. Waarom is de ragout wit? Omdat er geen tomaat in zit. Sorry voor de slechte rijm. Je kunt het recept zien als een witte versie van Ragu alla Bolognese. Alleen is deze versie met kip, penne, witte wijn en hoeft deze aanzienlijk minder lang te koken. We hebben nodig:
- 200 gram penne
- 2 teentjes knoflook
- 1 verse rode peper (optioneel)
- 1/2 winterpeen
- 1 stronk bleekselderij
- 1 kleine ui
- 1 glaasje droge witte wijn
- Goede extra vierge olijfolie
- 1 kippenborst en 1 kippenpoot (in totaal ongeveer 500 gram aan kippenvlees)
- Tijm
- Peterselie
- Parmezaanse kaas
- 2 laurierblaadjes
- 250 milliliter kippenbouillon
- Parmezaanse kaas
- Peper en zout
Bereiden
Snij de kip in kleine stukjes om er ragout van te maken. Snij vervolgens (met een schoon mes!) de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en peper in kleine blokjes. Dit wordt de zogenaamde sofrito. Gooi een flinke scheut olijfolie in een hapjespan, verhit het op een laag vuur en fruit daarin de sofrito met de tijm en de laurierblaadjes voor ongeveer 10 minuten.
Doe vervolgens de kip erbij en bak deze totdat deze niet meer roze ziet. Voeg de witte wijn toe en zet het vuur wat hoger om ervoor te zorgen dat de alcohol in de wijn verdampt. Hierdoor blijft alleen de fruitige smaak van de wijn over. Zodra al het vocht verdwenen is, doe je de kippenbouillon erbij, voeg je peper en zout naar smaak toe, zet je het vuur laag en laat je het geheel een half uur op een laag vuur sudderen.
Kook de laatste paar minuten de penne in flink gezouten water al dente en hak de peterselie fijn. Doe de penne vervolgens door de inhoud van de hapjespan, voeg de peterselie toe en roer het geheel goed door.
Serveer de Ragu Bianco met wat Parmezaanse kaas eroverheen en eet smakelijk!