skip to Main Content
Prijs van olijfolie was nog nooit zo hoog - Alles over Olijven

Prijs van olijfolie was nog nooit zo hoog als in 2024

Door de torenhoge inflatie zijn de prijzen in de supermarkt de afgelopen jaren enorm gestegen. Maar de prijs van olijfolie spant anno 2024 zonder meer de kroon. De prijs van een fles olijfolie is de laatste twee jaar met zo’n 50% gestegen. Geen enkel ander product is zo extreem in prijs gestegen volgens het CBS. Aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Steeds duurdere boodschappen

De laatste twee jaar hebben we te maken gekregen met steeds duurder wordende boodschappen. In deze tijd gingen de prijzen namelijk met 20% omhoog. Alhoewel dat natuurlijk ook een flinke stijging is, is olijfolie nog altijd een uitschieter qua prijs. Dit komt komt allemaal door de droogte waar olijf producerende landen de laatste jaren mee te maken hebben.

Uit cijfers van de Europese Commissie (EC) komt naar voren dat de prijzen van extra vierge olijfolie in Spanje met 60% omhoog zijn gegaan, in Italië met 50% en in Griekenland met een gigantische 80%. Voor veel olijfolieproducenten geldt inmiddels dat ook de voorraden op zijn.

Extra zuur is dat de olijfboeren over het algemeen niet profiteren van de hogere prijzen. Deze hebben namelijk te maken met hogere kosten terwijl ze minder productie draaien. Klimaatverandering en de droogte die daarbij komt kijken, is de belangrijkste oorzaak van de hogere prijzen. Maar ook de hogere energieprijzen dragen hieraan bij.

Zonnebloemolie juist goedkoper

Nog geen twee jaar geleden rezen de prijzen van zonnebloemolie juist de pan uit. Dit kwam vooral door de oorlog in Oekraïne. Toen koos de consument juist voor olijfolie als alternatief voor zonnebloemolie. Vandaag de dag kost een fles zonnebloemolie alweer minder dan 2 euro, terwijl de prijs van olijfolie door blijft stijgen. Of en wanneer de prijs van olijfolie daalt, hangt helemaal af van hoe het weer in Zuid-Europa zich gaat gedragen. Hierbij is het vooral de vraag of het gaat regenen of niet. Het zou in de toekomst zomaar eens kunnen zijn dat olijfolie een luxe-product wordt waar spaarzaam mee om moet worden gegaan.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top