Olijfolie eindelijk goedkoper door betere oogsten! Na enkele jaren van bijna alleen maar prijsstijgingen lijkt…
Nationale Drink Wijn Dag
18 februari is het Nationale Drink Wijn Dag. Deze nationale feestdag komt uit de Verenigde Staten, maar is in de afgelopen jaren ook door andere landen overgenomen. Het idee achter deze dag is natuurlijk om de liefde en de “gezondheidsvoordelen” van wijn te vieren en te verspreiden.
Al eeuwenlang speelt wijn een belangrijke rol in relaties tussen mensen en in religies. Lange tijd werd zelfs gedacht dat mensen die dagelijks een glas wijn dronken een lager risico liepen op leverziektes, diabetes type II, bepaalde soorten kanker, hartaanvallen en beroertes. Dat rode wijn gezond is, is tegenwoordig achterhaald en deze claim kan dan ook met een gerust hart naar het land der fabelen worden verwezen. Dat doet er echter niets aan af dat het van tijd tot tijd natuurlijk lekker is om van een lekker glaasje wijn te genieten. Daar gaat het immers om op Nationale Drink Wijn Dag! Daarom vertellen we je hier vandaag wat meer over deze populaire drank.
Rode wijn versus witte wijn
Bij wijn maken we onderscheid tussen rode wijn en witte wijn. Om te begrijpen waar het verschil tussen rode wijn en witte wijn vandaan komt, moeten we eerst dieper ingaan op hoe wijn wordt gemaakt. Om wijn te maken, wordt druivensap gefermenteerd. Fermenteren is het proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om voedingsmiddelen te maken. Het maken van wijn begint dan ook met het toevoegen van gist aan de druiven. Dit proces zorgt ervoor dat de suiker uit de druiven in alcohol wordt omgezet.
Het verschil in kleur tussen de wijnsoorten wordt veroorzaakt door de manier waarop het fermentatieproces plaatsvindt. In het geval van witte wijn worden de druiven geperst en worden de schillen, zaden, takjes en pitten in zijn geheel weggehaald. In het geval van rode wijn worden de geperste druiven met schillen, zaden, takjes, pitten en al gefermenteerd. Dit is dan ook wat rode wijn zijn mooie diepe kleur geeft. Voorbeelden van (druiven voor) rode wijn zijn: merlot, cabernet sauvignon, grenache (garnacha), malbec, sangiovese, tempranillo.
Zoete witte wijn en droge witte wijn
Nu vraag je je misschien ook af waar dan het verschil tussen zoete witte wijn en droge witte wijn vandaan komt. Dit wordt allemaal bepaald door de hoeveelheid suikers die er in druiven zit. Druiven bevatten van nature veel suikers. Hoe rijper de druiven zijn, hoe meer suikers er inzitten. In het geval van droge witte wijn zijn alle suikers omgezet in alcohol en bij zoete witte wijn zijn er juist suikers overgebleven in de witte wijn. In dat geval spreek je van restsuiker. Voorbeelden van (druiven voor) witte wijnen zijn: chardonnay, grüner veltliner, pinot grigio (gris), pinot blanc, sauvignon blanc, viognier.
Voedingswaarde rode en witte wijn
Als we het gaan hebben over voedingswaarde, zit rode wijn net iets hoger qua voedingswaarde dan droge witte wijn. De oorzaak hiervan zit hem in het feit dat voor rode wijnen complete druiven worden gebruikt in het fermentatieproces. Dit zorgt ervoor dat rode wijn rijk is aan plantaardige stoffen. Deze bevatten diverse antioxidanten en stoffen die, volgens zogenaamde kenners, ontstekingsremmend zouden werken. De claim dat rode wijn hierdoor ook echt gezond is, is echter nooit voldoende en degelijk aangetoond.
In witte wijn zitten ook plantaardige stoffen, maar wel minder dan in rode wijn. Vergeleken met rode wijn bevat witte wijn echter wel minder calorieën en koolhydraten. Dit komt voornamelijk doordat alle suikers zijn omgezet in alcohol en doordat er minder rijpe druiven worden gebruikt. Een relatief laag aantal calorieën vind je ook terug in champagne. Het is dan ook niet voor niets dat acteurs, actrices, sporters en fotomodellen vaak champagne drinken als ze alcohol nuttigen.
Rosé
Naast de rode en de witte wijn mogen we de rosé natuurlijk niet vergeten. Een hardnekkige misvatting is dat rosé een mengsel is van rode en witte wijn, maar dat is zeker niet het geval. Als we wijnmakers moeten geloven is het maken van een goede rosé een lastig productieproces dat erg nauw luistert. Rosé krijgt zijn beroemde kleur door de schillen van blauwe druiven na het plukken licht te kneuzen een paar uur in contact te laten komen met het sap uit de druiven.
Port
Ook port mag niet onbesproken blijven op Nationale Drink Wijn Dag. Is port wijn? Ja, dat is het zeker! Port is een zogenaamde versterkte wijn. Port wordt gemaakt volgens hetzelfde principe als de eerder genoemde rode wijn. In het geval van port wordt het fermentatieproces echter na een relatief korte tijd afgebroken. Dit doen we door er sterke drank aan toe te voegen. Port kan net als wijn wit en rood van kleur zijn.
Net als dat champagne alleen zo mag heten als het uit de Champagnestreek komt, mag port alleen port heten als het uit de Douro regio uit Portugal komt en onder toezicht en volgens de regels van het Instituto dos Vinhos do Douro e Porto gemaakt is. Slechts een paar druivensoorten worden ervoor gebruikt en de drank moet tussen de 19% en 21% alcohol bevatten. Dat is slechts een greep uit de vele vereisten waar port aan moet voldoen. Grofweg onderscheiden we vijf verschillende soorten port: ruby, tawny, rosé, witte en vintage port.
Waar drink je welke wijn bij?
Een andere belangrijke reden dat wijn nog altijd zo populair is, is dat er altijd wel een wijn te vinden is die de smaak van je maaltijd versterkt. Daarom zetten we vandaag op Nationale Drink Wijn Dag op een rijtje welke wijnen er bij welke maaltijden passen.
Witte wijnen combineren
- Mousserende wijnen passen uitstekend bij elke soort kaas. Champagne gaat daarnaast uitstekend, volgens de aristocratische Russische traditie, bij kaviaar gerechten.
- Sauvignon Blanc is een uitstekende wijn voor bij olijven, mozzarella, kruidenkaasjes, Cantal of jong belegen Hollands en jonge geitenkaas.
- Chardonnay past vanwege zijn boterige smaak goed bij romige kazen, zoals Brie, Camembert, Reblochon, Triple Crème of volvette Hollandse kazen. Kruidige Chardonnays gaan logischerwijs ook goed samen met kruidige kazen zoals Tomme de Savoie, Morbier, Tête de Moine, Leidse Boeren of Friese Nagelkaas.
- Grüner Veltliner gaat niet alleen maar goed met pâte, maar ook met alle geitenkazen en bergkäse zoals Comté en Gruyère.
- Pinot Grigio gaat ook goed bij bergkazen.
Rode wijnen combineren
- Merlot gaat goed samen met een Saint Nectaire, een milde kaas zoals Emmentaler of een milde schapenkaas.
- Spaanse Garnacha past goed bij Munster, Grana Padano, Pecorino of Taleggio.
- Tempranilio smaakt lekker bij ouderwetse sterke schapenkazen, Hollandse kazen en blauwaderkaas.
- Shiraz/Syrah is vaak erg kruidig en is daarmee geschikt in combinatie met harde Hollandse en Italiaanse kazen.
Andere lekkere combinaties
- Rosé is door zijn lichte en fruitige karakter lekker bij de lunch en frisse salades.
- Mousserende wijnen zijn perfect als je een groot aantal verschillende (borrel) hapjes serveert. Denk hierbij aan kazen, vleeswaren, salade en zacht fruit.
- Rauwe ham zoals parmaham, past uitstekend bij een rode Italiaanse wijn, zoals Sangiovese of een Montepulciano.
- Gepeperde worstjes zoals kruidige salami, peperfuet, chorizo passen goed bij een kruidige rode wijn, zoals een Syrah of een Spaanse Crianza.
- Rood vlees is lekker bij een rode Spaanse Tempranillo of een Cabernet Sauvignon.
- Witvis en visfilet gaan vaak goed samen met een frisse wijn zoals een Sauvignon Blanc, een Pinot Blanc of een Grüner Veltliner.
Eten en port combineren
Stevige en kruidige kazen passen goed bij sterke portsoorten. Denk hierbij aan een Ruby. Zachte kazen passen dan weer goed bij zachtere ports, zoals Tawny. Heb je een oude delicate vintage Port? Daar kun je ook zeker iets bij eten. Doordat ze rijpen op de fles, houden ze hun stevige smaak. Ideaal voor borrelhapjes zoals noten, kaas en druiven. Port gaat sowieso al goed samen met kaas en noten. In de klassieke combinatie met Stilton-kaas drink je bij voorkeur al Tawny, maar een Vintage Port hoef je in combinatie hiermee op Nationale Drink Wijn Dag zeker niet af te wijzen.