skip to Main Content
Olijfolie eindelijk goedkoper door betere oogsten - Alles over Olijven

Olijfolie eindelijk goedkoper door betere oogsten

Olijfolie eindelijk goedkoper door betere oogsten!

Na enkele jaren van bijna alleen maar prijsstijgingen lijkt het er nu dan toch echt eindelijk van te komen: olijfolie die eindelijk goedkoper wordt door betere oogsten. Hoe dat komt? Betere olijvenoogsten in Spanje en Griekenland dit jaar. En dat is zeer welkom na de tegenvallende oogsten van de afgelopen jaren. Spanje, de grootste olijfolieproducent ter wereld, verwacht dit jaar zo’n 1,3 miljoen ton olijven te oogsten. Dat zou een indrukwekkende stijging van 48% ten opzichte van vorig jaar betekenen. Griekenland ziet zijn productie toenemen van 150.000 ton naar 230.000 ton.

Olijfolie op sommige plekken al goedkoper

Op sommige plekken gaat de productie al dusdanig goed, dat de prijsverlagingen op sommige plekken al zichtbaar zijn. Niet alleen in Spanje en Griekenland, maar ook in Duitsland is de prijsdaling al zichtbaar in supermarkten zoals Aldi. Zo ging de prijs van standaard olijfolie van €8,99 naar €6,79 en die van biologische olijfolie van €9,99 naar €6,95. Dit geldt ook voor enkele andere Duitse ketens.

De verwachting is dan ook dat de prijsdaling in Nederland binnenkort merkbaar zal zijn. Waar de gemiddelde prijs van olijfolie vorig jaar nog de lucht inschoot, lijkt er nu weer ruimte te komen voor betaalbare flessen in de gemiddelde winkel.

Olijfoliefraude

De afgelopen jaren is er door de tot recordhoogte gestegen prijzen veel neppe extra vierge olijfolie in omloop gekomen. In het eerste kwartaal van 2024 telde de EU al een recordhoeveelheid gevallen van zogenaamde ‘Olijfoliefraude’. Deze fraude is een direct gevolg van de hogere prijzen en de minder hoge opbrengst. Al 2 jaar is de opbrengst van olijfolie namelijk de helft van wat het moet zijn. Zodra de prijzen van een bepaald product omhoog schieten wordt daar al snel misbruik van gemaakt.

Hopelijk zet de trend van goede oogsten en lagere prijzen door. Zo wordt olijfolie weer betaalbaar voor de gemiddelde consument en wordt het voor fraudeurs minder interessant om in neppe olijfolie te handelen.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top