skip to Main Content
Olijfboom verplaatsen - Allesoverolijven.nl

Olijfboom verplaatsen? Volg deze tips op

Olijfboom verplaatsen doe je zo

Je olijfboom verplaatsen. Soms is het simpelweg onvermijdelijk. Olijfbomen zijn beroemd om hun sterke karakter en hun lange levensduur. Over de wereld verspreid zijn er zelfs olijfbomen van meer dan 1000 jaar oud. Na verluidt staat de oudste olijfboom ter wereld op het Griekse eiland Kreta in het dorpje Ano Vouves. Deze olijfboom zou maar liefst 2000 jaar oud zijn. Volgens sommigen zelfs 4000 jaar oud. Hoe oud hij precies is, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Maar dat een olijfboom een bijzonder hoge leeftijd kan bereiken staat vast Waarom moet een olijfboom soms dan toch verplaatst worden? In dit blog vertel ik je alle ins-en-outs over het verplaatsen en verplanten van een olijfboom.

Waarom olijfboom verplaatsen?

Er bestaan diverse redenen waarom een olijfboom verplaatst moet worden. Zo kan het zijn dat je olijfboom uit zijn huidige standplaats is gegroeid is en deze meer ruimte nodig heeft. Het kan natuurlijk ook zijn dat je je tuin een make-over aan het geven bent en dat de olijfboom plaats moet maken voor je nieuwe planten. Tot slot kan het ook voorkomen dat de standplaats van je olijfboom te vochtig is of dat deze te weinig zonlicht krijgt.

Wat de reden voor het verplaatsen ook is, een goede planning en voorzichtigheid zijn het belangrijkst bij het verplanten. Ik vertel je in dit blog hoe je een olijfboom in pot het beste kunt verplaatsen en hoe je een olijfboom in volle grond verplaatst.

Olijfboom in volle grond verplaatsen

Zorg er om te beginnen voor dat je altijd de juiste tijd van het jaar kiest voor het verplanten van je olijfboom. De beste tijd is tegen het einde van de herfst en het begin van de winter. Dat is namelijk de tijd waarin een olijfboom in rust is. Is de juiste tijd van het jaar aangebroken? Zet dan de volgende stappen.

Verplanten

Begin met ervoor te zorgen dat de nieuwe plantplaats voor je olijfboom goed gedraineerde grond heeft. Let er ook op dat de olijfboom op zijn nieuwe plek in de volle zon staat. In het voorjaar heeft een olijfboom namelijk rond de 8 uur zon per dag nodig om gezonde vruchten voort te brengen.

Graaf op de nieuwe plantplaats een gat dat groot genoeg is voor de kluit van je olijfboom. Graaf je olijfboom nu voorzichtig op. Let er hierbij op dat je zoveel mogelijk van het wortelstelsel meeneemt. Het kan voorkomen dat er bij het uitgraven en het verplaatsen van je olijfboom een tak afbreekt. Wees niet bang: je olijfboom herstelt hier vanzelf van. Je kunt de afgebroken tak zelfs gebruiken om de olijfboom te stekken.

Plaats nu je olijfboom in het gegraven gat op de nieuwe locatie en vul deze verder op met aarde. Geef daarna meteen een flinke hoeveelheid water zodat de wortels van de olijfboom meteen hun nieuwe onderkomen ingroeien. Bemest de boom vervolgens maandelijks om hem een handje te helpen.

Olijfboom in pot verplaatsen

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat het verplaatsen van olijfbomen in pot een stukje eenvoudiger is. Maar zoals altijd zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden (sorry!).

Verplaatsen

Zorg er in de eerste plaats voor dat je een pot kiest die groot genoeg is voor het wortelsysteem van je olijfboom. Omdat de wortels ruimte nodig hebben om te groeien, kun je beter een iets te grote pot nemen dan een te kleine. Je wil natuurlijk niet dat de pot de groei van de boom belemmert.

Zorg er daarna voor dat de pot voldoende drainage gaten in de bodem heeft. Dit zorgt ervoor dat eventueel overtollig water van de wortels goed weg kan spoelen. Als het water namelijk onvoldoende weg kan spoelen, blijven de wortels te nat, gaan ze rotten en gaat je olijfboom uiteindelijk dood. Wat ook helpt bij het voorkomen hiervan, is het gebruiken van hoogwaardige potgrond die goed gedraineerd is.

Eenmaal geplant geef je je olijfboom rond de 2 a 3 keer per week water. Zijn het hete en droge zomermaanden? Dan kan het zijn dat je je olijfboom vaker water moet geven.

Laatste aandachtspuntje

Na het verplaatsen van een olijfboom verliest deze zijn bladeren. Schrik niet: dit is hartstikke normaal. Dit is een natuurlijk teken dat de olijfboom zich aanpast aan de nieuwe omgeving. Het zal niet lang duren voordat je olijfboom nieuwe bladeren begin te produceren.

Dus ga jij je olijfboom verplaatsen? Volg deze tips op en zet deze stappen, en je olijfboom is een lang leven beschoren. Misschien wordt hij wel de oudste ter wereld.

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top