skip to Main Content
Het geheim achter gele bladeren aan een olijfboom

Het geheim achter gele bladeren aan een olijfboom

Waarom worden olijfbladeren geel?

Of je nu één of meerdere olijfbomen in je tuin hebt staan. Voor het oogsten van olijven of simpelweg voor de sier. Olijfbomen zijn altijd een mooie toevoeging. Ze geven je tuin het hele jaar door een mooie mediterrane sfeer mee. Daarnaast zijn ze eenvoudig te verzorgen en hebben ze relatief weinig onderhoud nodig. Toch zul je af en toe, vooral in het najaar, merken dat de bladeren van je olijfboom gele kleuren beginnen te vertonen. Waarom gebeurt dat? Ik vertel je hier alles over het geheim achter de gele bladeren aan een olijfboom, en wat je ertegen kunt doen.

Beetje geel? Geen paniek!

Meestal verschijnen gele bladeren aan een olijfboom in de herfst, maar ook in de zomer kan dit gebeuren. Vooral als je de olijfboom net hebt geplant, is er er vaak sprake van meer bladuitval. Zie je steeds een paar blaadjes geel worden aan je olijfboom? Raak dan vooral niet in paniek: een olijfboom is een bladhoudende boom, maar ook deze boomsoort vernieuwt zijn bladeren. Oude bladeren worden geel en bruin om vervolgens van de boom richting de aarde te dwarrelen.

Veel bladverlies? Ben er op tijd bij

Kleuren veel bladeren aan je olijfboom gelig en bruinig? Vallen er veel bladeren uit? Dan is de kans groot dat er meer aan de hand is. Als de bladeren ook opkrullen, is de kans groot dat je olijfboom te droog staat. Pas dan op en zorg ervoor dat je op tijd water geeft. Dit zou in dat geval voldoende moeten zijn. De olijfboom is gelukkig een sterke boom en prima in staat om eenvoudig weer nieuw blad aan te maken.

Gele en vlekkerige bladeren? Pas dan op!

Zijn de bladeren geel en vlekkerig? Pas dan op, want dan staat de olijfboom te nat. Dit kan komen door het geven van teveel water of onvoldoende drainage. Vooral als je een olijfboom in pot hebt, kunnen makkelijk afwateringsgaten verstopt raken. De kluit van de olijfboom staat dan te vochtig. Het is in dat geval dan belangrijk dat je die de kans geeft om te drogen. Doe dat en het probleem zal uit zichzelf verdwijnen. Staat de olijfboom niet in een pot maar in de grond? Onderzoek dan of de standplaats wel echt geschikt is voor je olijfboom. Het kan zijn dat je hem moet verplaatsen.

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top