skip to Main Content
5 tips om een olijfboom binnen te verzorgen!

5 tips om een olijfboom binnen te verzorgen!

Wil je een olijfboom binnen in je woonkamer? Dan is dit de handleiding die je zoekt. Of je nu een olijfboom als kamerplant wil of die uit je tuin binnen laten overwinteren: met de 5 tips in dit blogartikel zorg je ervoor dat je olijfboom het binnen goed naar zijn zin krijgt. Zo kun je ook binnen genieten van deze sfeervolle mediterrane boom. Lees snel onze tips!

Tip 1: zoek een zonnige plek uit

In het wild groeien olijfbomen rondom de Middellandse zee. Hier profiteren ze van het mediterrane klimaat en heel veel zonlicht. Daar steekt de Nederlandse woonkamer maar schril bij af. Een zonnige plek in huis is daarom onmisbaar om het je olijfboom naar de zin te maken. Zet je olijfboom binnen daarom voor een groot raam op het zuiden. Op deze manier pakt hij de meeste zon mee.

Tip 2: vermijd kou, tocht en luchtstromen

Olijfbomen houden absoluut niet van tocht en kou. Voorzichtig dus met openstaande ramen en deuren. En zet hem niet in de buurt van airco- en ventilatieroosters. Ook je olijfboom te dicht bij het raam plaatsen is onverstandig. Zeker in de winter komt hier de nodige kou vanaf. Wanneer binnen dan de verwarming aanstaat, raakt je olijfboom helemaal in de war en zal hij zijn blad laten vallen.

Tip 3: verwarming

Ook de verwarming kan nadelig zijn voor een olijfboom die binnen staat. De warmte is aan de ene kant natuurlijk welkom, want hey: het is winter. Maar de droge verwarmingslucht zorgt er ook voor dat de potgrond sneller uitdroogt. Deze kan hierdoor verharden en uitdrogen, wat voor een watertekort zorgt bij je olijfboom. En hoewel olijfbomen in principe goed tegen de droogte kunnen, geldt dit natuurlijk alleen voor olijfbomen die in de volle grond staan en een goed wortelstelsel hebben kunnen ontwikkelen.

Vloerverwarming

Dan nog even speciale aandacht voor wie thuis vloerverwarming heeft. Die bezorgt jou als bewoner heerlijk warme voeten, maar je olijfboom is er minder dol op. Vloerverwarming warmt namelijk niet alleen de vloer op, maar ook de pot van je olijfboom. Die geeft de warmte weer door aan de grond en de boomwortels, die hierdoor uitdrogen. Ook het hebben van onnatuurlijk warme wortels is niet bevorderlijk voor de gezondheid van je boom. Heb je vloerverwarming en wil je toch graag een olijfboom in je woonkamer? Zorg er dan voor dat deze op een plateau staat dat de warmte niet doorgeeft.

Tip 4: de juiste hoeveelheid water

Een olijfboom in een pot heeft altijd licht vochtige grond nodig. Hierdoor zal de hoeveelheid water die hij nodig heeft verschillen. Bij veel zon, een hogere temperatuur of de verwarming die aanstaat, zal het water sneller verdampen. Dat betekent meer of vaker water geven.

Hoeveel water heeft een olijfboom binnen nodig?

Hoeveel water je een olijfboom binnen moet geven is lastig te zeggen. Teveel water is namelijk ook niet goed. Dan ontstaat er schimmel bij de wortels. Dit uit zich in gele bladeren met vlekken die van de boom vallen. Wanneer dit te lang aanhoudt, ontstaat er wortelrot. Dit moet je zo snel mogelijk verhelpen, anders is het einde oefening.

Vochtigheid grond controleren

De beste manier om erachter te komen of je olijfboom te veel of te weinig water krijgt, is om zo nu en dan aan de grond te voelen. Steek hiervoor je vingers twee kootjes diep in de grond. Is deze droog? Dan geef je hem te weinig water. Is de grond vier dagen na het water geven nog steeds heel nat? Dan geef je juist teveel.

Gebruik een watermeter

Door een watermeter in combinatie met vulcastrat (een soort hydrokorrel) in de pot te plaatsen, heb je meer controle over de vochtigheid van de grond. Het overtollige water wordt dan opgezogen door het vulcastrat, terwijl de watermeter het waterniveau aangeeft. De watermeter stijgt met een vertraging. Geef daarom langzaam water en voorkom dat je teveel geeft.

5. Olijfboom binnen op tijd verpotten

Heeft je olijfboom het binnen goed naar zijn zin? Dan zal hij na verloop van tijd uit zijn pot groeien. Dit gebeurt gemiddeld om de twee jaar. Let er bij het verpotten op dat de nieuwe pot minimaal 20% groter is. Dan blijft je boom het goed doen.

Shockreactie olijfboom

Een olijfboom die verplaatst wordt van buiten naar binnen of van de winkel naar je woonkamer kan in shock raken. Hij laat dan zijn blad vallen. Dat ziet er even niet zo gezellig uit, maar wanneer je hem gewoon volgens de instructies blijft verzorgen, begint de boom na een aantal dagen alweer nieuw blad aan te maken. Voor je het weet kun je genieten van een prachtige olijfboom in je woonkamer!

Geniet binnen van je olijfboom

Plaats je olijfboom binnen op een warme, zonnige plek zonder tocht – en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Dan staat niets je in de weg om ook binnen van deze mediterrane boom met zijn prachtige grijsgroene blad genieten! Heb je geen goede plek in huis voor een olijfboom? Niet getreurd, deze kunst olijfbomen zijn bijna net zo mooi en kun je overal in huis neerzetten.

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top