skip to Main Content
Hoe en wanneer olijfboom snoeien?

Hoe en wanneer olijfboom snoeien?

Door eenmaal per jaar je olijfboom te snoeien, blijft hij gezond en voorkom je dat hij verwildert. Dit is gelukkig helemaal niet moeilijk. Want met dit artikel als gids weet je precies hoe dit aanpakt en op welk moment je het beste kunt snoeien.

Waarom olijfboom elk jaar snoeien?

Wanneer je een olijfboom niet regelmatig snoeit, groeit hij dicht. De takken worden dan naar binnen toe kaal, omdat de zon ze niet meer kan bereiken. Hierdoor begint je boom er steeds minder mooi uit te zien. Ook zal je boom langzaamaan verwilderen, waardoor hij zijn kenmerkende vorm zal verliezen. Gelukkig is één keer per jaar snoeien genoeg om je olijfboom mooi en gezond te houden.

Wanneer olijfboom snoeien?

De beste tijd om een olijfboom te snoeien is na de winter in maart of april. Ten eerste omdat hij dan helemaal kaal is en je dus goed kunt zien hoe je hem in model kunt knippen. En ten tweede omdat hij dan al begonnen is met het vormen van uitlopers. De ongewenste uitlopers snoei je terug, zodat de boom al zijn energie in de groei van stevige, stabiele takken kan steken.

Olijfboom in de juiste vorm snoeien

Olijfbomen zijn staan bekend om hun kenmerkende grillige vorm en mooie grijsgroene blad.
Bij het in model houden van een olijfboom leg je de focus op het behoud van de dikke horizontale takken. De dunne twijgen die het hele jaar door groeien snoei je weg. Zo behoudt de boom zijn open karakter en kenmerkende vorm. Daarnaast heb je natuurlijk ook de zogenaamde bol op stam, die juist mooi rond moet blijven. Voor beide bomen hebben we een snoeiadvies op maat, zodat je ze in de juiste vorm kunt snoeien. Pak je snoeischaar dan gaan we aan de slag!

Tip: probeer de afgeknipte scheuten te stekken voor een schattige mini olijfboom. Je leest hoe in onze gids: 3 manieren om een olijfboom te stekken.

Karakteristieke olijfboom snoeien in 5 stappen:

  1. Begin met het wegsnoeien van het dode hout. Wanneer je twijfelt kun je met je snoeischaar even een krasje op de tak maken. Komt er groen te voorschijn? Dan leeft de tak nog.
  2. Snoei vervolgens alle naar binnen groeiende takken en de takken die elkaar kruisen weg. Zo behoudt de boom een open karakter.
  3. Daarna zijn de jonge verticale scheuten aan de beurt. Deze groeien bijzonder snel en kunnen er makkelijk voor zorgen dat de boom dichtgroeit. Gewoon wegknippen dus! Dat geldt ook voor andere takken die teveel zon tegenhouden. Dan kan de zon ook de kern van de boom bereiken en krijgen de takken over hun volledige lengte voldoende licht om bladeren te vormen. Zo krijg je een mooie groene boom!
  4. De horizontale takken spaar je zoveel mogelijk. Deze geven de olijfboom zijn karakteristieke vorm. Alleen wanneer ze te ver doorbuigen, te dicht bij de erfgrens komen of om een andere reden in de weg zitten kort je ze in. Doe dit met beleid en kort de tak stukje bij beetje in. Bekijk het resultaat van je snoeiwerk steeds van een afstandje om te zien of de vorm van de olijfboom je bevalt.
  5. Tot slot nog het snoeien van de hoogte van de olijfboom. Bij het inkorten van de hoogte snoei je de kruin van de boom met maximaal een derde van de lengte terug. Zo voorkom je dat hij te groot wordt en je hebt meteen meer lichtinval van bovenaf.

Bol op de stam snoeien

Heb je een olijfboom met een bolletje op een stam? Dan moet deze natuurlijk mooi rond blijven. Na de winter mag je hem fors terugsnoeien tot een compact bolletje. Deze zal snel weer in volume toenemen en in de zomer knip je hem nog een keer bij. Zo behoudt hij het hele jaar door zijn ronde vorm.

Nieuwe olijfboom de gewenste vorm geven

Wanneer je er een olijfboom koopt in het tuincentrum, is dit vaak in de vorm van een knotwilg. Een ronde bol die barst van de scheuten. En deze zul je eerst moeten laten uitlopen, voordat je hem in vorm van een karakteristieke olijfboom kunt snoeien.

Verwaarloosde olijfboom snoeien

Een olijfboom die verwilderd is red je met een goede snoeibeurt. En deze mag gerust rigoureus zijn. Tekort of verkeerd snoeien is namelijk bijna niet mogelijk. Bij olijfbomen geldt namelijk: “snoeien is groeien”, binnen enkele weken of maanden zal hij nieuwe uitlopers vormen en kun je hem vanaf dat moment in de gewenste vorm dirigeren, alsof het een nieuwe olijfboom is.

Snoeien tijdens het groeiseizoen

Ook na een snoeibeurt zal je olijfboom jonge scheuten blijven vormen. Jonge scheuten aan de stam knip je gewoon af om te voorkomen dat je boom verstikt, net als snelgroeiende steile groeiers. Zo behoudt je boom zijn open karakter en voorkom je dat het zonlicht naar binnen toe geblokkeerd wordt.

Tot slot

Zoals je ziet valt het snoeien van een olijfboom reuze mee. Volg de stappen in deze snoeigids en je boom ziet er het hele jaar door uit zoals een olijfboom eruit hoort te zien. Met het snoeiafval kun je ook nog eens leuke stekjes maken!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top