skip to Main Content
Olijfboom in pot verzorgen - Allesoverolijven.nl

Olijfboom in pot verzorgen

Een olijfboom in een pot verzorgen is verrassend makkelijk en eenvoudig. Gelukkig maar, want zo kun je jaren van deze prachtige mediterrane boom genieten! In deze gids vertelt Allesoverolijven.nl hoe je het aanpakt.

Zo plant je een olijfboom in pot

Net een nieuwe olijfboom en een leuke pot gekocht voor op je terras? Hier moet je op letten bij het planten. Heel belangrijk bij het planten van je olijfboom is een goede afwatering. Daarvoor breng je een flinke laag hydrokorrels op de bodem van de pot aan. Leg vervolgens een behoorlijke laag mediterrane grond aan. Daarna zet je de olijfboom met kluit en al in de pot.

De ruimte tussen de kluit en de potwand vul je op met mediterrane grond. Druk de grond goed aan en zorg ervoor dat je ongeveer 3 tot 5 centimeter onder de potrand stopt met de potgrond. Dit zorgt ervoor dat het water niet over de rand loopt als je je olijfboom water geeft.

Water geven

Een olijfboom mag niet te nat staan, maar ook niet te droog. Het makkelijkst is om gewoon af en toe in de grond te prikken met je vinger om te voelen of de grond niet te droog is. Hoe vaak je water moet geven is in grote mate afhankelijk van het weer. Warm, koud, regenachtige periode of een droge periode.

Olijfboom in pot bemesten

Wanneer je een olijfboom in pot hebt, of in principe welke plant dan ook in pot, raken de voedingsstoffen in de bodem op een gegeven moment op. Het is daarom verstandig om een olijfboom altijd tijdens het groeiseizoen te bemesten. Dit kan op de volgende manieren.

Olijfboom bemesten met meststoftabletten

De eerste manier om een olijfboom in pot te bemesten is door middel van meststoftabletten. Druk hiervoor in maart een meststoftablet met een langzaamwerkende meststof in de potgrond Eén tablet is genoeg voor een compleet groeiseizoen.

Vloeibare meststof

De andere optie is dat je de olijfboom in pot elke maand, van maart tot september, met een vloeibare meststof voor olijven, vijgen en citrus voedt. Zorg er vervolgens voor dat je tussen september en maart de olijfboom geen mest meer geeft.

Moment van olijfboom verpotten

Groeit je olijfboom goed? Dan heeft hij op een gegeven moment een grotere pot nodig. Het beste moment om je olijfboom te verpotten is bij de start van het voorjaar. De wortels hebben dan namelijk een complete zomer de tijd om te groeien. Neem altijd een pot die een maatje groter is dan de oude pot. Daarnaast is het aan te raden om enkel en alleen verse mediterrane grond te gebruiken als je gaat verpotten. Merk je dat de olijfboom te groot is geworden om volledig te verpotten? Haal dan alleen de bovenste laag grond weg en breng daarna een nieuwe laag grond aan.

Moment van olijfboom snoeien

Een olijfboom snoei je het best in het vroege voorjaar rond maart of april. Dit is vooral de beste tijd om een olijfboom in pot of in complete grond te snoeien. Snoei te lange scheuten of takken terug tot maximaal 25 centimeter. Verwijder daarbij ook dood hout en beschadigde takken. Als het nodig is, kun je tussen april en augustus ook nog de vorm bijsnoeien. Vanaf september is dat echter niet meer aan te raden, dan heeft de olijfboom namelijk niet genoeg tijd om af te harden voor de eerste vorst.

Met deze tips & tricks kun je eenvoudig je olijfboom planten, verpotten en verzorgen. Wil je meer gedetailleerde informatie hierover? Pak dan een paar van onze andere blogs hierover erbij.

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top