Car detailing is op dit moment dé hype is op social media. Bij car detailing…
Hoe proef je olijfolie?
Olijfolie: wie houdt er niet van? We doen het met plezier door salades, dippen er een lekker stukje stokbrood in en we bereiden onze maaltijden ermee. Olijfolie is multi-inzetbaar. Om ervoor te zorgen dat je optimaal van het gerecht kunt genieten waar je de olijfolie voor gebruikt, is het belangrijk dat je natuurlijk ook echt goede olijfolie gebruikt. Maar hoe weet je nu of je met goede olijfolie te maken hebt? Dat doe je natuurlijk door deze goed te proeven. Hoe proef je olijfolie? Dat vertel ik je hier stap voor stap!
1. Neutraliseer je smaakpapillen
Om ervoor te zorgen dat je iets zo goed mogelijk proeft, of het nu gaat over olijfolie proeven of iets anders, dan dien je je smaakpapillen zoveel mogelijk te neutraliseren. Dit doe je door van tevoren een stukje brood te eten en wat water te drinken. Zo kun je later de subtiele smaken en aroma’s van de olijfolie beter waarnemen en beoordelen. Op die manier weet je ook zeker dat je objectief over de olijfolie kunt oordelen en dat je de juiste voor jezelf uitkiest voor later.
2. Gebruik je reukzintuig
Zodra je je smaakpapillen hebt geneutraliseerd, is het belangrijk dat je de olijfolie goed ruikt voordat je hem proeft. De geur vertelt namelijk veel over de kwaliteit en de smaak. Hou het glas met olijfolie in je hand en draai het voorzichtig rond om de aroma’s vrij te laten komen. Ruik vervolgens zachtjes aan de opening van het glas en adem de geur in. Let goed op de intensiteit en de diverse geurtonen die je waarneemt. Denk in termen als: grassig, fruitig, kruidig en nootachtig. Echt goede olijfolie heeft een fijne en frisse geur. Merk je dat de olijfolie muffig en onprettig ruikt? Dan wijst dit op mindere kwaliteit of oude olijfolie. Neem de tijd om de geur goed in je op te nemen voordat je de olijfolie echt gaat proeven.
3. Gebruik een donker glas
Als je olijfolie als een echte expert wil proeven, doe je dat met het juiste glas. Dat betekent een glas met een donkere kleur. Waarom? Veel mensen associëren een lichte kleur met mindere kwaliteit, maar dat is zeker niet het geval. Om ervoor te zorgen dat dit je oordeel niet beïnvloedt, is het dus verstandig om een donker glas te gebruiken.
4. Proef de olijfolie
Uiteindelijk proef je de olijfolie op verschillende manieren. Doe een klein bodempje olijfolie in het glas en draai het glas een paar keer rustig rond om de aroma’s los te laten komen. Neem een kleine slok en laat de olijfolie door je mond tollen om de smaak goed op te nemen. Let hierbij op de fruitigheid, de bitterheid en de pittigheid van de olijfolie.
Proef de olijfolie ook in combinatie met andere smaken
Met bovenstaande 4 stappen kun je zelf een goede olijfolie uitzoeken. Heb je een goede olijfolie gevonden? Dan is de volgende stap om hem met verschillende gerechten uit te proberen om de beste smaakcombinaties te ontdekken. Zo ontdek je niet alleen wat een goede olijfolie is, maar ook met welke gerechten hij het beste tot zijn recht komt.
Lees ook: hoe Het Olijfolie Instituut olijfolie proeft om de kwaliteit vast te stellen voor inkopers en verkopers van olijfolie!