Car detailing is op dit moment dé hype is op social media. Bij car detailing…
De perfecte biefstuk bakken in olijfolie!
De perfecte biefstuk bak je in extra vierge olijfolie! Deze olie kan zeer hoge temperaturen aan zonder te verbranden. Precies wat je nodig om een biefstuk snel dicht te schroeien in de pan. In dit blog leggen we stap voor stap alles uit over de perfecte biefstuk bakken in olijfolie. Een medium rare biefstuk dus, want minder rood is echt een belediging voor het vlees.
In 5 stappen de perfecte biefstuk bakken
Benodigdheden:
- Een goede rvs koekenpan: kies er een uit met een dikke bodem en een lage rand. Deze verdeelt de warmte goed en voorkomt dat vocht in de pan blijft hangen. Hierdoor is hij perfect voor het dichtschroeien van een biefstuk.
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie: de beste olie om in te bakken vanwege de hoge hittebestendigheid.
- 1 eetlepel roomboter: voor de smaak.
- Peper en zout: voor het marineren.
1. Voorbereiding
Haal het vlees 2,5 uur van tevoren uit de koeling zodat het vast op temperatuur kan komen.
Bestrooi het met zout zodat dit vast een beetje in kan trekken. De peper komt na het bakken omdat dit gemakkelijk verbrandt in de pan.
2. Breng de pan op temperatuur
Warm de pan langzaam op tot de juiste temperatuur. De juiste temperatuur is erg belangrijk omdat je het vlees zo snel mogelijk dicht wil schroeien. Een ervaren kok voelt dit door zijn vlakke hand boven de bodem van de pan te houden. Ben je minder ervaren? Dan kun je de ‘Mercury ball techniek’ gebruiken om te controleren of pan op temperatuur is.
3. Biefstuk bakken
Doe zodra de pan op temperatuur is de olijfolie in de pan en bak daarna de biefstuk. Omdat je deze eerst op kamertemperatuur hebt laten komen, blijft de temperatuur in de pan redelijk stabiel zodra je het vlees in de pan legt. Precies wat je wilt om de biefstuk snel dicht te kunnen schroeien en een mooie korst te krijgen. Leg je een te koude biefstuk in de pan, dan daalt de temperatuur teveel en wordt hij meer gekookt dan gebakken.
Schroei de biefstuk in 1 minuut dicht aan de ene kant en doe daarna hetzelfde aan de andere kant. Zet het vuur dan lager en bak hem nog 3-4 minuten per kant voor een medium rare resultaat. Eventueel kun je hierbij wat roomboter toevoegen voor de smaak.
De exacte baktijd is van meerdere factoren afhankelijk, waaronder: je pan, de dikte van de biefstuk en het aantal biefstukken dat je tegelijk bakt. Hier moet je thuis dus een beetje mee experimenteren. Bak langer of korter voor de juiste roodheid en ontdek hoe lang je bakken moet voor jouw perfecte biefstuk.
4. Even laten rusten
Na het bakken laat je de biefstuk eerst even rusten. Leg hem op een schone snijplank en leg er een velletje aluminiumfolie overheen en laat 5 minuten rusten. Zo kan kan het vlees zich stabiliseren en lopen de sappen er niet meteen uit als je het vlees aansnijdt.
5. Serveren op een verwarmd bord
Verwarm bij deze laatste stap van de perfecte biefstuk bakken in olijfolie je bord in de magnetron voordat je de biefstuk erop legt. Zo koel je hem niet meteen af. Pak dan de pepermolen en bestrooi de biefstuk naar smaak met peper. Aanvallen maar!