skip to Main Content
Heffingen van Trump op zwarte olijven zijn een flinke klap voor Spaanse exporteurs - Alles over Olijven

Heffingen Trump op zwarte olijven flinke klap voor Spaanse exporteurs

De heffingen van Trump op zwarte olijven zijn een flinke klap voor Spaanse exporteurs. Spaanse producenten en exporteurs van zwarte olijven hebben namelijk erg veel last van de Amerikaanse heffingen op de import vanuit de EU. Door de heffingen uit de eerste termijn van Donald Trump daalde het Spaanse aandeel in de Amerikaanse markt voor zwarte olijven al van 49% in 2017 naar slechts 19% in 2024. Wordt het extra invoertarief van 15% de nekslag?

Extra heffingen

Trump had in 2017, op verzoek van olijventelers uit Californië, Spaanse olijvenproducten al een heffing van 15% opgelegd. Nu komt daar als gevolg van de handelsdeal die Trump en de EU op 27 juni 2025 met elkaar sloten nog een keer 15% aan invoerrechten bovenop. Dit mag dan misschien ‘slechts de helft’ zijn van het tarief dat Trump oorspronkelijk voor ogen had, maar het is nog altijd veel meer dan vanuit Europa werd gehoopt. Spaanse exporteurs waarschuwen dat het lastig wordt om deze extra heffingen te overleven.

Klap voor Spaanse olijventelers

Deze extra klap voor Spaanse olijventelers zal flinke sporen nalaten. Spanje is ’s werelds grootste exporteur van zwarte tafelolijven en zag zijn marktaandeel in Amerika van 49% in 2017 slinken naar 19% in 2024. Daar komt ook nog eens bij dat de VS de grootste consumentenmarkt is voor zwarte tafelolijven. Van de 25 Spaanse exporteurs zijn er hierdoor inmiddels zelfs nog maar vier (grote) over.

Groene olijven en nieuwe markten

De heffingen van de regering Trump hebben vooralsnog alleen betrekking op zwarte olijven. Ze gelden niet voor groene olijven, olijfolie of half verwerkte olijven. Spaanse boeren hebben dan ook maatregelen genomen om de verkoop van groene olijven te vergroten en de markt te diversifiëren. Ze waarschuwen echter dat deze extra verhoging lastig te verteren zal zijn.
“Het zou niet haalbaar zijn (voor zwarte tafelolijven)”, aldus Eduardo Martin, secretaris van Asaja.

Om verdere verliezen zoveel mogelijk te beperken, richten Spaanse exporteurs zich nu op Europa en het Midden-Oosten waar ze een lange traditie van olijven consumptie hebben. Zullen deze maatregelen genoeg zijn voor Spaanse olijfboeren om het hoofd boven water te houden? De tijd zal het leren.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top