skip to Main Content
Sunday Gravy - Alles over Olijven

Sunday gravy recept

Sunday gravy, het ultieme comfort food recept

Sunday gravy: het komt voorbij in de tv-serie The Sopranos en het wordt gemaakt in de films The Godfather en Goodfellas. Toch is het recept buiten Noord-Amerika niet zo bekend. Althans, niet onder die naam. Vaak als er gesproken wordt over ‘spaghetti and meatballs’ gaat het in feite over een soort van sunday gravy. Dit komt voornamelijk door het feit dat spaghetti and meatballs en sunday gravy echte Italiaans-Amerikaanse recepten zijn. Sunday gravy voelt dan ook een beetje aan als een Creools gerecht dat, naast Italiaanse, ook verschillende andere Europese invloeden heeft. Welke dat allemaal zijn, mag je zelf beoordelen. Eén ding kan ik je wel vertellen: het is het ultieme comfort food dat de moeite dubbel en dwars waard is! Ik zou zeggen: lees hier het recept, maak het en geniet ervan! Even 1 tip van tevoren: begin bijtijds!

Ingrediënten (4 – 6 personen)

Sunday gravy, ook wel sunday sauce genoemd, is dus van oudsher een Italiaans-Amerikaanse klassieker. Traditioneel maken families het dan ook vaak op zondag om samen van te genieten. Belangrijk om te weten, is dat er niet echt een heilige graal is voor de sunday gravy. Niet voor niets is er dan ook nog altijd discussie over of het nu ‘gravy’ of ‘sauce’ is. Elke familie heeft dan ook zijn eigen tradities en ik zal hier dan ook mijn eigen recept delen, zoals ik dat in de loop der tijd zelf ontwikkeld heb.

  • Olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 middelgrote winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 kleine of 1 middelgrote ui
  • 4 varkensworsten
  • 4 runderworsten
  • 4 – 6 gehaktballetjes
  • 800 gram tomaten uit blik
  • 300 gram tomatenpuree
  • Een flinke scheut rode wijn
  • 600 – 800 gram pasta naar keuze
  • 1 basilicumplantje
  • Parmezaanse kaas

Je bent in principe vrij om te variëren met verschillende vleessoorten. Zo doen veel mensen er ook varkensfiletlapjes, braciole of mergpijp bij. Mij is in ieder geval ooit verteld dat de enige regel is dat er varkensvlees, rundvlees en gehaktballetjes in moeten. Dus daar heb ik me dan ook maar aan gehouden. Voel je verder vrij om zelf invulling aan dit heerlijke staaltje comfort food te geven.

Bereiden

Begin met het vlees met flink wat zout en peper te bestrooien. Niet te zuinig dus, want een boel ervan verdwijnt tijdens het koken. Snij de ui, knoflook, bleekselderij en wortel in kleine blokjes. Doe wat olijfolie in de pan en gaar je vlees tot het van buiten bruin is. Op dit punt gooi je een flinke scheut rode wijn eroverheen om meer smaken vrij te laten komen. Je hoeft het vlees nog niet helemaal door te bakken. Zodra de wijn verdampt is, haal je het vlees uit de pan en leg je het apart op een bord of in een kom.

In het goedje dat op de bodem van de pan overgebleven is, fruit je ongeveer 10 minuten de wortel, ui, knoflook en bleekselderij. Doe eventueel nog wat extra olijfolie erbij indien nodig. Zodra alles goed gefruit en zacht is, doe je de tomaten en de tomatenpuree erbij en roer je alles goed door elkaar. Vervolgens doe je het vlees in de saus en zorg je dat alles goed ondergedompeld is.

Zet het vuur nu zo laag mogelijk en laat het geheel nu 3 tot 4 uur zachtjes doorgaren, zodat al het vlees in de saus gegarandeerd lekker zacht en mals is en alle smaken goed heeft kunnen opnemen. Schep alles om het kwartier voorzichtig om met een pollepel. Doe helemaal op het laatst de basilicum erdoor heen.

Kook het laatste deel van de kooktijd de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta daarna af en doe wat van de saus goed door de pasta.

Serveer met wat Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes erop en geniet van het ultieme comfort food, of je het nu sunday gravy of sunday sauce noemt.

Eet smakelijk!

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top