skip to Main Content
De 5 beste extra vierge olijfolies uit de supermarkt - Alles over Olijven

De 5 beste extra vierge olijfolies uit de supermarkt

De 5 beste extra vierge olijfolies uit de supermarkt

Olijfolie is nog altijd immens populair, vooral extra vierge olijfolie zorgt altijd voor een extra smaaksensatie in zo’n beetje elk gerecht. Of je het nu een beetje over je burrata druppelt, als topping op je soep doet, wat brood erin dipt of het door je pastagerecht verwerkt. Met een goede extra vierge olijfolie geef je je gerecht net dat beetje extra. Deze “echte goede” extra vierge olijfolie koop je natuurlijk bij een specialist. Helaas zorgen de huidige prijzen van olijfolie ervoor dat het vloeibare goud van deze kwaliteit voor veel mensen niet meer te betalen is. Daarom hebben we in dit artikel de 5 beste extra vierge olijfolies uit de supermarkt voor je op een rijtje gezet.

Beste olijfolie ter wereld 2024!

Beste olijfolie ter wereld 2024!

Ontdek wat de beste olijfolie van 2024 is volgens de vakjury's van de grootste olijfoliecompetities!

1. Carapelli Extra vergine olijfolie bio (Albert Heijn)

We beginnen met deze heerlijke olijfolie waarvan ik denk dat hij je aangenaam zal verrassen. De kracht van deze olijfolie zit hem in de combinatie tussen een beetje een bittere smaak en de lichtelijk boterige textuur. Het is dan ook zeker geen toeval dat deze olijfolie in veel restaurants geserveerd wordt in combinatie met luxe sesambrood. Krijg je vrienden of familie over de vloer voor het eten en wil je er een luxe restaurantervaring van maken? Dan doet wat brood met deze olijfolie het ongetwijfeld goed!

2. Monini Il poggiolo extra vergine olijfolie (Albert Heijn)

In vergelijking met de eerstgenoemde olijfolie is Monini een stuk zachter qua textuur met daarbij een nootachtige smaak die tegen het zoete aanzit. Smaakt dat? Jazeker! De zoetige nasmaak zorgt namelijk voor extra lagen. Hierdoor is het een ideale olijfolie voor in combinatie met een borrelhap. Heb je graag olijfolie met een smaakje hiervoor? Dan is de olijfolie met citroen van Monini ook een aanrader.

3. Chilipeper olijfolie AH Excellente (Albert Heijn)

Je ziet regelmatig olijfolies met smaakjes. Deze worden ook wel infused olijfolies genoemd. Denk maar aan olijfolies met bijvoorbeeld knoflook of basilicum. Een andere bekende toevoeging is die van chilipeper om een pikante olijfolie te maken. Het grote nadeel van veel van deze pittige olijfolies? Ze zijn vaak helemaal niet pittig. Tenzij je geraspte kaas 45+ al pittig vindt.

Daarom is deze Chilipeper olijfolie van AH excellent zeker aan te raden. Deze is namelijk absoluut lekker pittig te noemen. De sterk geïnfuseerde pepersmaak zorgt ervoor dat je maar een klein beetje op bijvoorbeeld je pasta hoeft te druppelen. De cayennepepers zorgen ook voor een extra rokerig karakter. Dat maakt de olijfolie niet alleen pittig, maar ook bijzonder smaakvol.

4. Iliada Kalamata extra vierge olijfolie (Albert Heijn)

Zodra je het etiket ziet van Iliada olijfolie, herken je het ongetwijfeld meteen. Het is een bekende olijfolie die van uitstekende kwaliteit is en gelukkig ook eenvoudig te vinden is in veel supermarkten.

Deze Griekse olijfolie is relatief wrang qua smaak en is daarmee wat bijtender vergeleken met de andere olijfolies in deze lijst. Dat hoeft echter geen nadeel te zijn. De krachtige smaak heeft namelijk als troef dat hij een gezond tegengewicht voor andere sterke smaken is. Hierdoor is Iliada extra vierge olijfolie goed te gebruiken in salades of in gerechten zoals panzanella.

5. Abmas biologische olijfolie (Ekoplaza)

Deze biologische olijfolie is bijna een kopie van Iliada olijfolie. Ze zijn dan ook beiden gemaakt van de beroemde Griekse Koroneiki olijven die van Kreta komen. Het belangrijke verschil is dat Abmas biologische olijfolie wat zachter van smaak is en een lichtelijk boterige textuur heeft. Hierdoor is het een goede olijfolie voor algemeen gebruik.

Nog meer olijfolies

Wil je het toch nog wat exclusiever aanpakken? Bekijk dan onze keuzegids voor de beste olijfolie.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top