skip to Main Content
Zelf aioli maken - Alles over Olijven

Zelf aioli maken

Zelf aioli maken in een handomdraai

Aioli: wie houdt er niet van? Het kan bij vlees, vis, groente en het is ook heerlijk op een cracker of een stokbroodje, als borrelhap of bij een barbecue. Alhoewel aioli natuurlijk volop in de supermarkt te vinden is, gaat er natuurlijk niets boven heerlijke zelfgemaakte aioli uit eigen keuken. Wat het nog leuker maakt? Het is ontzettend makkelijk! We vertellen je hier hoe je de traditionele aioli maakt en hoe je de wat makkelijkere variant maakt. Lees dus snel verder.

Benodigdheden traditionele aioli

 • Vijzel
 • Lepel

Ingrediënten

 • Knoflook
 • Olijfolie
 • Zout

Traditionele aioli maken

De traditionele manier is verrassend simpel. Dat neemt echter niet weg dat je wel even moet weten hoe je het aan moet pakken en dat er wat geduld voor vereist is. Snijd 2 à 4 teentjes knoflook fijn, doe ze in de vijzel en maal het geheel tot een soort pasta. Zorg ervoor dat er geen harde stukjes achterblijven. Zodra je deze zachte puree hebt voeg je wat zout toe, pak je een lepeltje erbij en begin je te roeren terwijl je langzaam al druppelend olijfolie toevoegt. Doe er elke keer een paar druppeltjes bij en roer dan weer een tijdje door voordat je weer een paar druppels toevoegt. Zodra je merkt dat de puree echt dikker aan het worden is, kun je wat sneller olijfolie erbij druppelen. Ga hiermee door totdat je de gewenste hoeveelheid aioli hebt.

Benodigdheden makkelijke aioli

 • Staafmixer
 • Beslagkom

Ingrediënten

 • Knoflook
 • 1 ei
 • Zout
 • Citroensap

Makkelijke aioli maken

Veel mensen denken dat aioli gewoon mayonaise is met een knoflooksmaak. Mijn antwoord daarop: nee. Simpel als dat. Mayonaise maak je namelijk met eigeel en eigeel zit traditioneel niet in aioli. Dat neemt echter niet weg dat er ook een variant is die met eigeel gemaakt wordt. Als groot liefhebber en aanbidder van de Spaanse keuken deel ik dit makkelijke recept met je, met pijn in mijn hart. Maar ik ben bereid om dat offer voor je te brengen. You’re welcome.

Pak een beslagkom erbij, doe de knoflook, het ei, het zout en het citroensap erin en mix het geheel met een staafmixer tot een dikke saus. Doe er, wederom druppelsgewijs, wat olijfolie bij. Mix het geheel tijdens het druppelen door en door totdat er een dikke ‘mayonaise achtige’ saus ontstaat.

Je kunt het nog simpeler maken door gewoon wat eetlepels mayonaise te pakken en dit samen met wat gehakte knoflook in een kom samen te mixen. Hier kun je eventueel ook wat olijfolie aan toevoegen om het geheel wat dunner te maken.

Met deze recepten voor kun je zelf bepalen welke je gaat maken op basis van hoeveel tijd en zin je hebt. Als liefhebber hoop ik natuurlijk wel dat je voor de traditionele aioli kiest. Het kost wat meer moeite, maar geloof me maar: het is het meer dan waard!

Eet smakelijk!

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top