skip to Main Content
Speghetti alla putanesca

Spaghetti alla Puttanesca recept

Recept: Spaghetti alla Puttanesca

Heb je zin in een lekker pastagerecht, maar geen zin om na een lange werkdag nog urenlang in de keuken te moeten staan? Dan is dit hét recept voor jou: Spaghetti alla Puttanesca. Dit klassieke pastagerecht is niet alleen makkelijk en snel klaar te maken, het is ook nog eens heerlijk en intens van smaak.

Een bijzonder pastarecept

Gezien de naam van dit recept, kun je het met een gerust hart bijzonder noemen. Mensen met enige kennis van het Italiaans of die een goed gevoel voor taal hebben, zullen in het woord ‘Puttanesca’ wellicht een niet-al-te-nette term herkennen. Bijzonder vriendelijk vertaald zouden we ‘dame van lichte zeden’ kunnen zeggen. Hoe dit gerecht is ontstaan is nog altijd niet duidelijk en zal waarschijnlijk altijd wel een mysterie blijven.

Vermoed wordt dat het recept ontstaan is in het midden van de 20ste eeuw. Wat wel buiten kijf staat is dat dit heerlijk, kruidige en pittige recept absoluut de moeite waard is! Je kunt het recept zo pittig maken als je zelf wilt door eventueel meer chilivlokken en olijfolie toe te voegen. Vandaag gebruiken we het standaard recept.

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 4 stuks ansjovis
  • 100 gram gehakte kalamata-olijven
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 150 gram spaghetti*
  • 15 gram peterselie
  • Peper en zout

Bereiden

Verwarm de olijfolie in een sauteerpan en voeg de olijfolie, de knoflook en de chilivlokken toe. Zodra de olijfolie warm is, draai je het vuur omlaag en fruit je het geheel voor 5 minuten.

Voeg daarna de ansjovis toe, zet het vuur weer wat hoger en laat de ansjovis zodoende smelten in de pan. Doe vervolgens de kalamata olijven en de kappertjes erbij en bak het geheel 5 minuten op middelhoog vuur.

Voeg daarna de tomatenblokjes toe en en breng alles op hoog vuur aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur weer laag en laat je de Puttanescasaus 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken.

Gebruik deze tijd om de peterselie fijn te hakken en de spaghetti te koken volgens de instructies op de verpakking. Kook de spaghetti in gezouten water beetgaar (al dente). Zorg ervoor dat je wat pastawater/kookwater opvangt in een kommetje zodra je het afgiet.

Voeg de pasta aan de saus toe en roer het geheel door met wat pastawater erbij. Proef en voeg peper en zout toe naar smaak. Serveer de Spaghetti alla Puttanesca met de peterselie er overheen gestrooid.

Buon appetito!

*In dit recept wordt spaghetti gebruikt, maar als je een andere pasta zoals tagliatelle, penne of farfalle lekkerder vindt, kun je die natuurlijk ook gewoon gebruiken. Houd dan wel rekening met de kooktijd van de pasta die je gebruikt.

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top