skip to Main Content
Panzanella recept met zwarte olijven

Panzanella recept met zwarte olijven

Panzanella met zwarte olijven is één van mijn favoriete bijgerechten bij het barbecueën. Het is een koude Italiaanse salade gemaakt van onder andere oud brood, en werd oorspronkelijk bedacht om restjes op te maken. In dit blog deel ik mijn panzanella recept met je.

Wat is panzanella?

Panzanella is een koude, Italiaanse salade met als hoofdingrediënten oud brood, gesneden tomaat, basilicum en een vinaigrette. Het recept kwam tot stand in de Italiaanse regio’s Toscane en Umbrië, en is oorspronkelijk bedacht om restjes op te maken.

Vaak wordt dit basisrecept dan ook aangevuld met wat er verder nog in de koelkast ligt. Mozzarella, ansjovis, peterselie, kappertjes, ui, paprika of een harde kaas als pecorino of parmezaan: het smaakt allemaal heerlijk door de panzanella.

Verschillende broodsoorten zijn mogelijk, maar focaccia en ciabatta zijn het populairst. Belangrijk is dat het een stevige broodsoort is en dat het al wat ouder is. Zo kan het droge brood alle smaken opzuigen zonder dat het pap wordt.

Panzanella is een overheerlijke Italiaanse salade die snel en makkelijk te maken is. Oud brood was nog nooit zo lekker!

Wat eet je bij panzanella?

Deze frisse Italiaanse broodsalade combineert uitstekend met vlees en vis. Ideaal dus, als frisse onderbreking bij een BBQ! Ook is hij ook populair als voorgerecht of lunch.

Recept: panzanella met zwarte olijven

Dit recept voor vier personen, is makkelijk te maken en vraagt slechts 10 minuten voorbereiding.

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 Ciabatta brood
 • 6 eetlepels rode wijnazijn
 • 6 rijpe trostomaten
 • ½ komkommer
 • ½ rode ui
 • 1 teentje knoflook
 • 200 g zwarte olijven
 • 15 g basilicum
 • 100 ml extra vierge olijfolie
 • Peper en zout

Bereiding

 1. Zaag met een broodmes het ciabattabrood in stukken van 1,5 á 2 cm.
 2. Snipper de rode ui, scheur de basilicumblaadjes en snijd de zwarte olijven in plakjes.
 3. Schil de halve komkommer en snijd hem door de lengte. Haal vervolgens de zaadlijsten eruit met een lepel en snijd hem in plakjes.
 4. Halveer de tomaten en verwijder ook hier de zaadlijsten met een lepel. Vang het vrijgekomen sap op in een kom en snijd de tomaten in partjes.
 5. Maak met het vrijgekomen tomatenvocht, de azijn, olijfolie, ui en een geperste teen knoflook een vinaigrette en breng op smaak met peper en zout.
 6. Meng het brood en de gesneden ingrediënten door elkaar in een kom en schenk de dressing erover. Schep de panzanella een aantal keer om en laat voor het serveren minimaal 15 minuten intrekken.
 7. Proef en voeg naar smaak extra olijfolie, azijn en peper en zout toe.

Serveertip

Panzanella kun je niet lang bewaren. Maak daarom niet meer panzanella dan je in één keer op kan eten, want het brood wordt slap en zompig wanneer je het een nacht in de koelkast bewaart.

Buon appetito!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top