skip to Main Content
Olijfboom inpakken voor de winter - Alles over Olijven

Olijfboom inpakken voor de winter

Waarom moet je je olijfboom inpakken in de winter?

De olijfboom is van zichzelf al een sterke mediterrane boom. Hierdoor groeit deze ook verrassend goed in het relatief koude Nederlandse klimaat. Toch kan het voorkomen dat de temperaturen voor een langere tijd dusdanig dalen dat het inpakken van een olijfboom nodig is. Dit komt doordat vooral de stam gevoelig is voor vorst. Over het algemeen geldt de regel: hoe dikker de stam, hoe beter deze tegen vorst kan. Toch raad ik aan het zekere voor het onzekere nemen en je olijfboom goed in te pakken zodra temperaturen richting de 0 °C of lager gaan. Zo zorg je ervoor dat je olijfboom de winter doorkomt zonder schade op te lopen. Hoe een olijfboom inpakken voor de winter in zijn werking gaat? Dat vertel ik je hier aan de hand van 4 handige tips.

Tip 1: controleer je olijfboom op ziektes

Voordat je je olijfboom gaat inpakken voor de winter, adviseer ik je om je olijfboom te controleren op mogelijke ziektes. Olijfbomen zijn normaliter vrij goed bestand tegen ziektes, maar ziektes zoals oogvlekkenziekte (Spilocaea oleagina) of bladvlekkenziekte kunnen altijd op de loer liggen. Merk je dat je olijfboom aangetast is? Behandel de bladeren dan met een schimmelbestrijdingsmiddel. Verwijder daarnaast eventuele dode bladeren en takken. Zo kun je verdere verspreiding voorkomen en weet je zeker dat je olijfboom de winter in ieder geval gezond doorkomt.

Tip 2: zet je olijfboom binnen als het even kan

Heb je een olijfboom in pot? Indien mogelijk laat je deze olijfboom het liefst binnen overwinteren. Heb je een schuur of een garage waar je je olijfboom in kwijt kunt? Gebruik deze dan! Zo heeft je olijfboom geen last van gure wind. Daarnaast komt de temperatuur in een schuur of garage vaak niet onder het vriespunt. Zet je je olijfboom in een schuur of garage? Zet hem dan bij een raam neer zodat hij wel het nodige zonlicht meekrijgt. Blijft hij wel buiten staan? Pak de pot van je olijfboom dan in met een paar lagen noppenfolie om te voorkomen dat de wortels bevriezen. En zet hem op een kleine verhoging – bijvoorbeeld op een paar bakstenen – zodat overtollig water makkelijk weg kan lopen en niet in de pot bevriest.

Tip 3: de juiste materialen gebruiken

Zodra je je olijfboom nog een keertje water hebt gegeven is het nu tijd om hem in te pakken voor de winter. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Windbreekgaas

Wikkel je olijfboom in met windbreekgaas om hem te beschermen tegen de koude wind. Wind droogt je olijfboom uit en verergert vorstschade. Windbreekgaas zorgt ervoor dat de boom hiertegen beschermd is, maar dat er nog genoeg luchtcirculatie mogelijk is.

Isolatiemateriaal

Je kunt ook isolatiemateriaal gebruiken om de stam en de takken van je olijfboom te beschermen tegen vorst. Wikkel de stam en de grote takken in met een jute doek of met oude dekens. Zo bescherm je je olijfboom in de winter tegen bevriezing en scheuren. Je kunt ook noppenfolie gebruiken om ervoor te zorgen dat je olijfboom wel daglicht krijgt.

Stro en mulch

Rondom de bodem van de stam van je olijfboom kun je een laag stro of houtsnippers leggen. Zo bescherm je de wortels tegen de kou en mogelijke bevriezing. Daarnaast helpt stro met het geïsoleerd houden van de grond. Je kunt hierbij een laag mulch aanbrengen over het wortelgebied om de isolatie optimaal te maken. Hierdoor hou je de grond ook vochtig en voorkom je dat je olijfboom uitdroogt.

Winterhoes

Je olijfboom inpakken voor de winter kun je ook doen door middel van een winterhoes. Deze speciale winterhoezen zijn gemaakt van ademende materialen die je olijfboom beschermen tegen vocht en vrieskou. Ondertussen zorgen ze ervoor dat je olijfboom wel licht krijgt en dat er luchtcirculatie mogelijk is. Maak de hoes goed vast om te voorkomen dat hij wordt weggeblazen door de wind.

Tip 4: controleer je olijfboom regelmatig in de winter

Afhankelijk van hoe lang de temperaturen op of onder het vriespunt zitten, is het aan te raden om je ingepakte olijfboom regelmatig te controleren. Controleer ten eerste of de bescherming nog goed vast zit. Controleer ten tweede of de boom er zelf nog goed en gezond uitziet en of de grond niet te droog is. Ook in de winter heeft je olijfboom namelijk water nodig. Maar geef je olijfboom nooit water als het vriest. Zodra de vorstperiode voorbij is en de temperaturen weer boven 0 °C uitkomen, kun je de bescherming weer verwijderen. Snoeien en bemesting zullen pas in het voorjaar rond maart/april nodig zijn. Hou er rekening mee dat een olijfboom er 3 maanden over kan doen om bij te komen van eventuele vorstschade door de winter.

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top