skip to Main Content
Mayonaise maken met olijfolie!

Zelf mayonaise maken met olijfolie!

Echte mayonaise, zelfgemaakt dus, is veel lekkerder dan zelfs de beste fabrieksmayo. Vandaar dus dat ze in restaurants vaak hun eigen mayonaise maken. Maar hé, dat kun jij ook. Mayonaise maken is namelijk helemaal niet moeilijk. Sterker nog met het recept en de snelle methode in dit blog maak jij binnen 5 minuten heerlijke mayonaise van olijfolie!

Voorbereiding:

Verzamel de ingrediënten en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn. Zo verklein je de kans dat mayonaise niet goed bindt en gaat schiften. Verder heb je een staafmixer nodig en een hoge maatbeker waar de staafmixer in past.

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 1 el azijn of citroensap
  • 1/2 el mosterd
  • Snufje zout
  • 200 ml milde olijfolie*

*Gebruik als olijfolie een milde normale olijfolie en geen extra vierge olijfolie. Deze heeft een te scherpe smaak om een romige mayonaise mee te maken.

Bereiding:

  1. Breek het ei in de maatbeker en voeg het citroensap (of azijn), de mosterd en het zout toe en tot slot voorzichtig de olijfolie.
  2. Zet je staafmixer dan helemaal op de bodem en mix 10-15 seconden en haal hem dan al mixend langzaam en gelijkmatig omhoog. Dit duurt in totaal ongeveer een minuut.
  3. Eenmaal boven is je olijfolie mayonaise klaar en kun je hem eventueel op smaak brengen wat peper of een andere smaakmaker.

Is je mayonaise ondanks al je goede zorgen toch gaan schiften? Dan waren de ingrediënten waarschijnlijk niet goed op temperatuur. Dit valt gelukkig nog te fiksen door een lepel warm water in een kom te doen en hier al kloppend het geschifte mengsel aan toe te voegen. Het is belangrijk dat je fanatiek blijft kloppen, dus het is handig als iemand je hierbij helpt.

Mayonaise maken met een smaakje

Door extra smaken toe te voegen kun je eindeloos variëren met je zelfgemaakte mayonaise.
Onze favorieten zijn: citroenmayonaise (voeg citroenrasp toe) samurai mayonaise (met sambal), chilimayonaise (met zoete chilisaus) en kerriemayonaise. Lekker voor de afwisseling, maar ook om als dipsaus te gebruiken wanneer je mayonaise over hebt! In een afgesloten bakje of potje kun je de mayonaise ongeveer een week bewaren in de ijskast.

Misschien ook interessant: Sla dressing maken met olijfolie: 5 heerlijke combinaties!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top