skip to Main Content
Internationale Pizzadag. - Alles over Olijven

Internationale Pizzadag

16 februari is het Internationale Pizzadag! Een smakelijke dag in het lijstje van speciale dagen in het jaar, want wie houdt er nu niet van pizza? Pizza’s zijn er in ontelbare varianten. Pizza’s vol groente, pizza’s vol vlees, open, opgevouwen en sommigen durven de controversiële keuze te maken om er ananas op te doen. Van welke pizza je ook houdt, er is er altijd eentje die je ongetwijfeld zal bekoren! Helaas staat pizza niet bepaald bekend als een ‘gezond gerecht’. Een reputatie die niet bepaald terecht is. Natuurlijk zijn er meer dan genoeg pizza’s waar de gemiddelde gezondheidsgoeroe meteen een hartaanval van krijgt. Dat neemt echter niet weg dat er ook meer dan genoeg gezonde opties zijn. Omdat het helaas niet mogelijk is om die allemaal uitgebreid uit te leggen, krijg je van ons hier vandaag 3 recepten voor gezonde pizza’s. Daarmee kun je straks zelf je pizza beleggen en zelf een gezonde pizza maken.

Pizzabodem maken

Ingredienten (1 bodem)

We beginnen met iets wat je voor elk pizzarecept toe kan passen: zelf je pizzadeeg en zelf je pizzabodem maken. Voor onze gezonde pizza’s ter ere van Internationale Pizzadag, gaan we voor een lekkere en voedzame volkoren bodem. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • 150 gr volkoren meel (havermeel)
  • 1 eieren
  • 62.5 gr volle kwark
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje zout
  • Bloem

Pizzabodem bereiden

Verwarm je (hetelucht) oven voor op 220 graden. Meng het meel, de eieren, de kwark, de olijfolie en het zout tot een consistent deeg. Bestrooi je aanrecht, bakplaat of werkblad met semolina of bloem en druk de deegbol met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Vind je dit moeilijk? Gebruik dan gerust een deegroller. Doe de pizzabodem daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm deze 15 minuten in je voorverwarmde oven. Is je pizzabodem klaar? Dan is het tijd om te beginnen met het beleggen!

Gezonde pizza met champignons en broccoli

Voor onze eerste gezonde pizza op Internationale Pizzadag, gaan we voor een lekkere pizza met champignons en broccoli. Hiervoor beleg je je pizzabodem met het volgende:

  • 100 ml tomatensaus
  • 80 gr broccoli
  • 25 gr champignons
  • Handje rucola
  • 40 gr mozzarella (geraspt)
  • 1 kleine rode ui

Bereiden

Zorg dat de broccoli in kleine roosjes is gesneden voordat je deze wast. Poets de champions schoon met een borsteltje en snij ze in kleine plakjes. Pel en snij ook de rode ui daarna in kleine ringen.

Smeer vervolgens de tomatensaus gelijkmatig over de versgebakken pizzabodem en beleg deze met de broccoli, champignons en rode ui. Strooi wat geraspte mozzarella gelijkmatig naar wens over je belegde gezonde pizza, doe de pizza de oven in en bak deze 10 minuten op 220 graden tot de mozzarella gesmolten en lichtbruin is. Versier de pizza met rucola en serveer deze gezonde pizza op Internationale Pizzadag!

Tip: voeg eventueel wat tonijn, (vegetarische) kipstukjes en/of chili-olie toe.

Gezonde pizza met cherry tomaten en mozzarella

Onze tweede gezonde pizza voor Internationale Pizzadag, wordt een lekkere pizza met cherry tomaten en mozzarella. Hiervoor beleg je je pizzabodem met het volgende:

  • 60 gr cherry tomaten
  • 60 gr champignons
  • 100 gr mozzarella
  • 35 gr tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 21 gr rucola
  • Olijfolie

Bereiden

Snij de cherrytomaten doormidden en meng ze in een schaaltje met wat olijfolie. Snij de champignons en de mozzarella in plakjes. Smeer de tomatenpuree uit over de net gebakken pizzabodem en laat hierbij 1 cm van de rand vrij. Verdeel de mozzarella over de pizzabodem en strooi de oregano erover uit. Verdeel vervolgens de cherry tomaten en de champignons over de pizzabodem en voeg peper naar smaak toe. Schuif de pizza nu de oven in en bak deze voor zo’n 12 minuten op 220 graden totdat de mozzarella lichtbruin is aan de randjes. Meng ondertussen wat rucola met wat olijfolie en breng het op smaak met peper en zout.
Garneer je pizza hiermee als deze klaar is en eet smakelijk deze Internationale Pizzadag!

Gezonde pizza met paprika en courgette

Het laatste gezonde pizza recept in onze lijst voor Internationale Pizzadag is een gezonde pizza met paprika en courgette. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • een halve courgette
  • een gele paprika
  • 60 gr cherry tomaten
  • 60 gr champignons
  • 100 gr mozzarella
  • Wat verse basilicum naar smaak

Bereiden

Snij de courgette in dunne reepjes en de champignons en de courgette in plakjes. Verspreid ze mooi over de pizza, halveer de cherrytomaatjes en doe die er vervolgens overheen. Snij de paprika in reepjes en doe die ook op de pizza voordat je de mozzarella in plakjes snijdt en eroverheen doet. Plaats de pizza in de voorverwarmde oven en bak hem in 15 a 20 minuten gaar en bruin. Garneer de pizza, als hij klaar is, met verse bascilicum. Zo vier je Internationale Pizzadag in stijl en in goede gezondheid.

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top