skip to Main Content
Cake bakken zonder boter!

Cake bakken zonder boter!

Een cake bakken zonder boter, kan dat überhaupt? Het antwoord is volmondig ‘Ja’. Je kunt kiezen voor een cake recept zonder boter of de boter in een cake vervangen door een alternatief. Zo zijn plantaardige olie, yoghurt, appelmoes, margarine en zelfs mayonaise zeer geschikt om een cake zonder boter te bakken of om deze gedeeltelijk te vervangen. In dit blog vertel ik je hoe.

Waarom boter vervangen in cake?

Het standaard cake recept bestaat uit gelijke delen boter, bloem, suiker en eieren. Met boter wordt in dat geval ongezouten roomboter bedoeld. Deze is mede verantwoordelijk voor de lekkere smaak van de cake, maar er zijn genoeg redenen waarom je een cake zonder roomboter zou willen bakken.

Het relatief hoge aantal verzadigde vetten is slecht voor je hart en bloedvaten. En ook bij een lactose intolerantie, koemelkallergie, veganistisch dieet of als de roomboter op is, zul je op zoek moeten naar een alternatief. En dat is er gelukkig!

5 alternatieven die boter vervangen in cake

1. Plantaardige olie

Kokosolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie en olijfolie zijn allemaal goede alternatieven voor roomboter. Deze hebben wel allemaal een ander effect. Zo zorgt zonnebloemolie voor een smeuïge cake en is het dankzij de neutrale smaak perfect voor het bakken van een zoete cake. Wil je liever een iets steviger cake bakken? Ga dan voor kokosolie dat net als boter weer uithardt bij het afkoelen. Voor hartige cakes of een spannende combinatie gebruik je olijfolie vanwege de specifieke smaak.

En boter in een cake door plantaardige olie vervangen heeft nog een extra voordeel. Het bevat minder verzadigde vetten en meer omega-vetzuren. Beter voor je hart dus!

Hoeveel olie in plaats van boter in een cake?

Omdat boter een lager vetpercentage heeft dan olie heb je er minder van nodig in je cake recept. Hoeveel gram olie je nodig hebt in plaats van boter bereken je met de volgende formules:

(x) gram boter x 0,82 = (y)
(y) ÷ 0,92 = benodigde grammen olie

Is rekenen niet je ding? Met deze online rekentool voor het omrekenen van boter naar olie, heb je het zo voor elkaar.

2. Appelmoes

Een andere manier om een cake zonder boter te bakken – of met minder boter – is een gedeelte van de boter vervangen door appelmoes. Dit is een prima alternatief, maar maakt je cake wel iets natter. Begin daarom veilig door eerst de helft van de boter te vervangen door appelmoes om te zien hoe dit uitpakt. En probeer de volgende keer of je meer kunt gebruiken.

3. Yoghurt

In een cake recept kun je een deel van de boter vervangen door yoghurt – en als je wilt de rest voor olie. Dit geeft je cake ook nog eens een lekkere frisse smaak, die vooral in combinatie met fruit erg lekker is. Gebruik als yoghurt een volvette Griekse yoghurt. Deze kun je een-op-een uit uitwisselen met de boter. Begin voorzichtig en vervang de eerste keer niet meer dan de helft van de boter en voorkom dat je cake te nat wordt. Van daaruit kun je rustig verder experimenten.

4. Margarine in plaats van roomboter

Wie minder verzadigde vetten binnen wil krijgen, kan de roomboter in een cake vervangen door margarine. Deze boter is plantaardig en bevat veel minder verzadigd vet. Het vetgehalte van margarine varieert per merk, maar komt dicht in de buurt van dat van roomboter. Vaak kun je dus gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden. Kijk hiervoor op de verpakking om te zien of het percentage vet een beetje overeenkomt met dat van roomboter. En experimenteer met de hoeveelheden om te zien wat het beste resultaat oplevert.

Heeft de cake een goede textuur, maar mis je toch de roombotersmaak? Dan kun je natuurlijk ook gewoon halfhalf doen. Dan is je cake toch gezonder, terwijl je wel die hemelse roombotersmaak behoudt

5. Mayonaise

Deze optie zag je waarschijnlijk niet aankomen. Maar mayonaise bestaat gewoon uit plantaardige olie, eieren en een beetje azijn. Dit maakt het in theorie een geweldige optie om de boter in je cake recept te vervangen. We hebben het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar genoeg thuisbakkers zweren erbij! Wil je het uitproberen? Vervang dan het benodigde aantal grammen boter een-op-een door mayonaise.

Cake bakken zonder boter vraagt enige oefening

Wanneer je een ingrediënt uit een cake recept verandert, zal het eindresultaat nooit helemaal hetzelfde zijn. Om zonder roomboter een lekkere cake te kunnen bakken zul je dus een beetje moeten experimenten voordat je het gewenste eindresultaat krijgt. Gewoon uitproberen dus en je recept een beetje finetunen. Dan bak je voor je het weet overheerlijke cakes zonder boter!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top