skip to Main Content
Schoonmaken met olijfolie: 5 5 tips uit grootmoeders tijd

Schoonmaken met olijfolie, 5 tips uit grootmoeders tijd!

Schoonmaken met olijfolie? Jazeker! Dit vloeibare goud is niet alleen handig in de keuken, maar ook in de rest van het huis. Tegenwoordig is er voor elke schoonmaakklus een speciaal middel verkrijgbaar. Maar wist je dat ook de ouderwetse huis-, tuin- en keukenmiddeltjes vaak nog uitstekend werken? In dit blog vind je 5 schoonmaaktips uit grootmoeders tijd, met olijfolie in de hoofdrol!

1. Gietijzeren pannen schoonmaken met olijfolie

Een pan van gietijzer kan een leven lang meegaan, mits je hem goed onderhoudt. Hij heeft geen chemische aanbaklagen of coatings, maar vormt in de loop der jaren een natuurlijke anti-aanbaklaag van olie.

Bakt er toch een keer iets aan in je pan? Gebruik dan geen zeep om het eruit te krijgen, want dan los je ook de natuurlijke anti-aanbaklaag op. Hoe dan wel? Je kunt hem het beste schoonmaken met een scrub van olijfolie en grof zeezout. Het zout zorgt voor de reiniging en de olijfolie trekt in de pan, waarmee je de natuurlijke aanbaklaag herstelt.

2. Roestvrij staal schoonmaken

Voorwerpen van roestvrij staal die dof worden, laat je eenvoudig weer glanzen met een beetje olijfolie. Reinig hiervoor eerst het oppervlak met een beetje azijn om vet te verwijderen. Wrijf het vervolgens in met wat olijfolie op een vel keukenpapier en neem het daarna af met een droog vel keukenpapier.

3. Leer laten herleven met olijfolie

Door leer schoon te maken met olijfolie, verdwijnen kleine krasjes als sneeuw voor de zon en gaat het weer mooi glanzen. Leer is namelijk een levend product, dat zo nu en dan gevoed moet worden om te voorkomen dat het uitdroogt en gaat barsten. Hiervoor druppel je wat olijfolie op een doek en wrijft het leer ermee in. Ga je meteen de bank onder handen nemen? Probeer dit voor de zekerheid dan altijd eerst uit op een onopvallend stukje.

4. Zilver weer laten glanzen

Zilver kan zijn glans verliezen, maar een speciale zilverpoets kopen is niet noodzakelijk. Door zilver in te wrijven met olijfolie kun je het weer laten blinken. Bovendien wordt de olijfolie ook opgenomen in de poriën van het zilver en zal het een beschermend laagje om het zilver heen vormen. Dit beschermt tegen oxidatie.

5. Houtwerk behandelen met olijfolie

Kasten, stoelen en tafels: veel van ons meubilair is van hout. Omdat je het regelmatig schoonmaakt, kan het een doffe uitstraling krijgen. Zonde toch? Probeer daarom eens om je meubels schoon te maken met olijfolie. Hiermee herstel je de oude glans en voed je het hout, waardoor het niet uitdroogt. Meng hiervoor twee delen citroensap of azijn met één deel olijfolie. Pak een zachte doek – zodat je goed tussen de nerven komt – doop deze in het ‘schoonmaakmiddel’ en wrijf het houtwerk schoon.

Schoonmaken met olijfolie, helemaal zo gek nog niet

Vroeger waren ze nog niet zo gek. Met veel van die ouderwetse schoonmaaktechnieken kun je namelijk ook vandaag de dag nog prima je huis poetsen. Wanneer ze dan ook nog eens geen chemicaliën bevatten, zoals olijfolie, dan geef ik daar graag de voorkeur aan bij het schoonmaken!

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top