skip to Main Content
Uitgedroogde olijven aan een boom door de lange droogte.

Olijfolieprijs naar recordhoogte door slechte oogst 2022

Slecht nieuws, de olijvenoogst in Spanje valt dit jaar tegen. Dat wil zeggen: het is nog erger dan waar men vooraf rekening mee had gehouden. Hierdoor bereikte de olijfolieprijs afgelopen week een recordhoogte. De prijs voor Spaanse olijfolie ligt nu tussen de 25 en 47% hoger dan rond deze periode vorig jaar. Een ramp voor de wereldwijde prijs van olijfolie.

Waarom is de mislukte oogst wereldwijd voelbaar?

De reden dat de Spaanse olijvenoogst zo’n grote invloed heeft op de wereldwijde olijfolieprijs, is omdat Spanje met afstand de grootste olijfolieproducent ter wereld is. De helft van de olijfolie die jaarlijks wordt geproduceerd komt hiervandaan! Een tegenvallende oogst in Spanje betekent dan ook een wereldwijd tekort en een stijging van de olijfolieprijs.

Niet de enige reden dat de olijfolieprijs stijgt

Ondanks dat Spanje te maken heeft met de slechtste olijvenoogst oogst in tien jaar, is er meer aan de hand. Zo was er eerst de prijsstijging van vijftien procent als gevolg van de Russische inval in Oekraïne – de grootste producent van zonnebloemolie ter wereld. Toen zonnebloemolie schaarser en duurder werd, kozen veel mensen olijfolie als alternatief. De grotere vraag dreef de prijs op.

Daarnaast valt niet alleen de Spaanse oogst dit jaar tegen. Maar ook die van andere grote olijfolie producerende landen als Tunesië, Portugal en Marokko. Dit drijft de prijzen nog verder op. Onze geliefde Terra Delyssa zal dus ongetwijfeld ook in prijs stijgen.

Ook klimaatverandering drijft de olijfolieprijs op

Al die tegenvallende oogsten, dat is natuurlijk niet alleen een ongelukkig toeval. De oorzaak van de wereldwijd tegenvallende olijvenoogst is klimaatverandering. De olijfboom, die bij het vormen van olijven zo gebaat is bij een kalm mediterraan klimaat, krijgt namelijk steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden en langdurige droogte en dat is funest voor de groei van de olijf. Geschat wordt dat de olijven opbrengst rond de Middellandse zee dit jaar zeker twintig procent 20% lager zal zijn.

Dit gaan we voelen…

Even werd nog gehoopt dat we deze tegenvallers op konden vangen met partijen olijfolie die nog over waren van vorig jaar Maar nu de oogst nog slechter is dan verwacht, zal dit niet genoeg zijn om aan de vraag te voldoen. Omdat verwacht wordt dat de droogte in Spanje aan zal houden tot November, kan het alleen nog maar erger worden. Het is op dit moment niet te zeggen hoe ver de prijzen nog door zullen stijgen. Het enige dat we nog kunnen doen is hopen op regen.

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top