skip to Main Content
Focaccia recept - Alles over Olijven

Focaccia recept

Een overheerlijke focaccia: wie houdt er nou niet van? Focaccia is Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten. Je kunt focaccia’s tegenwoordig overal wel kopen, van in supermarkten tot de (peperdure!) broodjeszaken. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf een heerlijke focaccia volgens een Italiaans recept te maken. Er zijn veel verschillende manieren waarop dat kan. Voor dit focaccia recept ga ik vandaag even voor een focaccia met kalamata olijven en Italiaanse kruiden.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor dit focaccia recept op z’n Italiaans heb je het volgende nodig:

  • 250 gram patent tarwebloem
  • 5 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 4 eetlepels goede olijfolie
  • 180 ml kraanwater
  • 50 gram kalamata olijven (ontpit)
  • Halve theelepel grof zeezout
  • Halve eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden

Bereiden

Het uitvoeren van dit Italiaanse focaccia recept gaat als volgt:

  • Doe de bloem, het zout, de gist, de olijfolie en het water in een grote kom en meng alles goed.
  • Besprenkel je werkblad met wat olijfolie en kneed het deeg hier zo’n 8 minuten op, totdat het een beetje kleverig en elastisch is. Blijf je werkblad met olijfolie besprenkelen als je merkt dat je deeg te droog wordt. Het deeg hoort namelijk lichtelijk vochtig en plakkerig te zijn.
  • Vet je grote kom weer in en stop het deeg erin. Laat het geheel afgedekt met een schone theedoek erop een uurtje rijzen op een warme, tochtvrije plek, totdat het deeg twee keer zo groot is geworden.
  • Verwarm in de tussentijd je oven voor op 220 °C en snij de kalamata olijven in plakjes. Heb je olijven met pit? Ontpit ze dan eerst.
  • Doe wat bakpapier over je bakplaat en besprenkel het met olijfolie. Haal nu het deeg uit de kom en leg het op de bakplaat. Rek het deeg voorzichtig uit tot je een lap hebt van 15 x 30 cm en 1½ cm dik.
  • Duw nu met je vingertopjes kuiltjes in het deeg van de focaccia en zorg ervoor dat je de bodem net niet raakt. Besprenkel het deeg met de rest van de olijfolie, het zeezout, de Italiaanse kruiden en de kalamata olijven. Bak de focaccia in het midden van je oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer het resultaat van dit focaccia recept meteen zodra hij klaar is.
  • Duw nu met je vingertopjes kuiltjes in het deeg van de focaccia en zorg ervoor dat je de bodem net niet raakt. Besprenkel het deeg met de rest van de olijfolie, het zeezout, de Italiaanse kruiden en de kalamata olijven. Bak de focaccia in het midden van je oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer het resultaat van dit focaccia recept meteen zodra hij klaar is.

Extra tip speciaal voor dit focaccia recept

In plaats van gemengde Italiaanse kruiden kun je ook specifiek voor gedroogde oregano of gedroogde basilicum gaan. De keuze is aan jou. Hoe je dan ook zelf je focaccia gaat maken, eet smakelijk!

Bram

Foodie Bram is een wandelende encyclopedie op het gebied van hippe eettentjes en een begenadigd thuiskok! Na elk restaurantbezoek duikt hij meteen de keuken in voor smaakvolle experimenten!

Back To Top