skip to Main Content
“Shaken, not stirred.” Waarom drinkt James Bond het zo? - Alles over Olijven

“Shaken, not stirred.” Waarom drinkt James Bond het zo?

“Shaken, not stirred.” Waarom en wat is het verschil?

“A vodka Martini. Shaken, not stirred.” Iedereen kent deze uitspraak van ’s werelds beroemdste geheim agent James Bond. De beroemde ‘catchphrase’ kwam voor het eerst in literaire vorm voor in de roman Diamonds Are Forever (1956) en het drankje werd later in de film Goldfinger (1964) voor het eerst door 007 op het witte doek besteld. Inmiddels is de uitspraak dusdanig bekend, dat je je vast weleens af hebt gevraagd: waarom? Waarom drinkt James Bond zijn vodka-Martini graag op deze manier en wat is het verschil?

Schudden of roeren: de vuistregel

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat elke cocktail geschud moet worden. Dat is zeker niet het geval! Binnen de horeca gebeurt dit vaak omdat roeren over het algemeen te lang duurt. De algemene vuistregel is: schudden is voor troebel, roeren is voor transparant. Troebele ingrediënten zoals room, citrus of ei dien je dus te schudden. Ga je voor een transparante cocktail zoals een Manhattan, een Martini of een Negroni? Dan is het roeren geblazen. Belangrijk hierbij is dat je langzaam om de ingrediënten heen roert, niet snel en dwars door de cocktail heen.

Waarom deze regel?

Deze vuistregel voor schudden of roeren is vooral bedoeld om de juiste textuur te bereiken.

Shaken

Zodra je een cocktail schudt, ontstaat er een bepaalde textuur door de luchtbelletjes die ontstaan bij het schudden. Dit komt door de microscopische ijsschilfers en door het emulgeren van de ingrediënten. De textuur zorgt er als het ware voor dat de cocktail wakker wordt geschud. Denk maar aan een cocktail met room en ei. De juiste textuur voor een dergelijke cocktail bereik je nooit door te roeren.

Stirred

Door een cocktail te roeren zorg je ervoor dat de textuur en de helderheid intact blijven. Zodra je een cocktail gaat maken die geroerd moet worden, is het dus zaak om deze ijskoud te krijgen zonder de eerder genoemde helderheid en textuur te verpesten. Door te roeren zorg je ervoor dat de cocktail aanvoelt als koud zijde dat over je tong je keel in gaat. De textuur dient hierbij vrij te zijn van luchtbelletjes en ijsschilfers.

Dus, shaken, not stirred?

De oplettende lezer zal het vast zijn opgevallen dat James Bond dus elke keer een atypische bestelling doet. Een Dry Martini heeft namelijk alleen maar transparante ingrediënten, namelijk gin of vodka en vermouth. Dus waarom bestelt hij hem zo? Daar valt natuurlijk over te twisten. In mijn ogen hangt het samen met het op zijn zachtst gezegd nogal uitbundige drankgebruik van James Bonds geestelijke vader Ian Fleming. Als er iemand van een drankje hield, vooral gin, was hij het. Hij was zelfs zo dol op dit goedje dat hij er een hele fles per dag van dronk(!). Toen zijn gezondheid hard achteruit begon te gaan, raadde zijn arts hem aan om op een fles bourbon per dag over te stappen. Dit zou iets minder schadelijk zijn dan gin. Meer kreeg de dokter blijkbaar niet voor elkaar.

Het drankgebruik van Fleming is terug te zien in het karakter van James Bond. Samen met zijn liefde voor casino’s, roken, auto’s en ongepast gedrag jegens onder andere vrouwen. Het is dan ook niet moeilijk om je voor te stellen dat Fleming van zijn eigen persoonlijke twists hield als het aankwam op het bestellen van cocktails. Wat wel moeilijk is om je voor te stellen is dat de schrijver nog de leeftijd van 56 heeft weten te bereiken met deze leefstijl.

Your choice, really…

Het moge duidelijk zijn wat de vuistregel is en waar de “Shaken, not stirred” uitspraak en regel vandaan komt. Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkste dat je je Martini, of je andere cocktail, drinkt zoals jij die lekker vindt. Als James Bond het mag doen, mag jij het ook! Dus ik zeg: geniet en drink met mate.

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top