skip to Main Content
Gids voor labels en keurmerken voor olijfolie - Alles over Olijven

Gids voor labels en keurmerken voor olijfolie

Als jij als echte olijfolie-liefhebber olijfolie gaat kopen, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je ook echt goede kwaliteit in huis haalt. Dat de flessen in het schap van de supermarkt niet aan die voorwaarde voldoen, weet je inmiddels al wel. Hiervoor ben je al snel aangewezen op speciaalzaken en internet. Maar waar moet je dan op letten? Gelukkig zijn er labels en keurmerken die je een goede indicatie geven of je met een goede olijfolie te maken hebt. In deze Gids voor labels en keurmerken voor olijfolie heb ik alle belangrijke feiten op een rij gezet. Heeft de fles die je op het oog hebt één of meerdere van deze labels? Dan heb je gegarandeerd een geweldige olijfolie in het vizier!

Olijfolie Instituut certificaat

Het eerste label/keurmerk waar je op kunt letten, is eentje van Het Olijfolie Instituut. Het Olijfolie Instituut is een onafhankelijk instituut dat is goedgekeurd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit instituut beoordeelt olijfolie volgens het strenge 100-puntensysteem. Aan de hand van deze beoordeling ontvangt een olijfolie al dan niet een officieel keurmerk. Producenten ontvangen dit keurmerk als hun olijfolie extra vierge is. Het keurmerk is afhankelijk van kwaliteit en op basis daarvan zie jij op een fles eventueel een brons, zilver of goud keurmerk.

SKAL-certificaat

Een ander certificaat om op te letten is dat van SKAL. Als een olijfoliefles een SKAL-certificaat heeft, weet je zeker dat deze olijfolie voldoet aan de strenge normen voor biologische productie. SKAL Biocontrole is dan ook de officiële certificeringsorganisatie in Nederland die toezicht houdt op de biologische branche en ervoor zorgt dat producten voldoen aan de EU-verordening 2018/848. Als een fles olijfolie een SKAL-certificaat heeft, weet je zeker dat je met een biologisch product te maken hebt en dat deze een bijdrage levert aan een beter milieu.

PDO keurmerk

Het PDO keurmerk staat voor ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’. Dit houdt in dat de olijfolie uit een bepaalde regio komt en op de juiste manier is geproduceerd. Een goed voorbeeld hiervan is “PDO Kalamata” olijfolie. Deze wordt alleen geproduceerd in de Kalamata regio in Griekenland. Deze staat dan ook niet voor niets bekend om zijn bijzondere smaak en uitmuntende kwaliteit. Met een PDO keurmerk weet je dus zeker dat je olijfolie uit een gerenommeerde streek komt en op de juiste manier is gemaakt.

PGI keurmerk

PGI staat voor ‘Beschermde Geografische Aanduiding’, dit keurmerk toont aan dat een product uit een bepaalde geografische regio komt en een zekere kwaliteit, reputatie of andere kenmerken heeft die aan deze regio worden toegeschreven. Een voorbeeld van PGI is olijfolie met het keurmerk “PGI Toscano” uit Toscane, Italië. Deze is beroemd vanwege zijn rijke smaak en uitstekende kwaliteit. Let dus goed op deze keurmerken bij het uitzoeken van jouw olijfolie. In combinatie met de andere hierboven genoemde tips zoek je dan gegarandeerd de beste olijfolie voor jezelf uit.

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top