Als jij als echte olijfolie-liefhebber olijfolie gaat kopen, dan wil je er natuurlijk zeker van…

Gids voor het kopen van goede olijfolie
Goede olijfolie is niet alleen heel erg lekker, het past ook nog eens in een gezond dieet. Om de beste smaaksensatie en de maximale gezondheidsvoordelen eruit te halen, is het wel belangrijk dat je goede extra vierge olijfolie aanschaft. In de supermarkt zul je die helaas niet vinden. Op naar de specialist dus! Maar waar let je dan op? Waar moet je precies naar kijken om er zeker van te zijn dat je goede olijfolie koopt? Om je daar een handje bij te helpen, heb ik deze gids voor het kopen van goede olijfolie voor je geschreven. Lees dus snel verder en hou hem bij de hand als je op zoek gaat naar de beste olijfolie.
1. Ga de herkomst na
Als eerste is het belangrijk dat je het etiket van de olijfolie verpakking controleert op de herkomst. Let er daarbij vooral op dat de olijfolie uit een land komt dat bekend staat als een gerenommeerde olijfolie-producent. Denk hierbij aan landen zoals Griekenland, Italië of (’s werelds grootste olijfolie-producent) Spanje. Deze landen staan bekend om hun uitstekende olijfolies en worden over het algemeen gezien als een goede graadmeter voor kwaliteit.
2. Ga voor extra vierge olijfolie
Om een echte goede olijfolie te kiezen is het altijd verstandig om voor een extra vierge olijfolie te gaan. Deze olijfolie is koud geperst en staat altijd garant voor de hoogst mogelijke kwaliteit. Doordat ‘extra vierge’ olijfolie ongeraffineerd is, heeft deze alle voedingsstoffen en smaak, waardoor het een overheerlijke toevoeging is aan salades of als finishing touch over gegrilde groenten. Als je kiest voor extra vierge olijfolie, heb je de garantie dat je de meest pure en authentieke olie hebt. Je vraagt je misschien af wat dan het verschil is tussen extra vierge olijfolie en ‘gewone’ olijfolie. De ‘gewone’ olijfolie is vaak bewerkt, verwarmd en bevat zodoende niet zoveel smaak.
3. Proef de olie indien mogelijk
In een speciaalzaak kun je de olijfolie vaak proeven voordat je deze koopt. Zo zijn er met regelmaat olijfolie proeverijen waar je uitstekende kwaliteit olijfolies kunt proeven. Degene die je het beste bevalt kun je (vaak) ter plekke kopen of anders later ergens bestellen. Ben je in de gelegenheid om olijfolie te proeven? Doe dit dan door een klein beetje olijfolie in een klein glas te schenken. Neem daarna het glas in de hand en bedek het met je palm van je andere hand. Wrijf zachtjes over het glas om de olie een beetje te verwarmen en de geur vrij te maken. Ruik daarna aan de olie en adem diep in om de aroma’s goed tot je te nemen.
Een echte goede extra vierge olijfolie heeft vaak een nootachtige, rijke en fruitige smaak. Om deze kenmerken te herkennen, neem je een klein slokje olijfolie in je mond en laat je het even rondwalsen. Probeer de verschillende smaaktonen te ontdekken: een diepe fruitigheid, eventueel een vleugje peperigheid en een subtiele noterige nasmaak. Een goede olijfolie staat garant voor een aangename ervaring waarbij de smaken fijn in balans zijn en voor een langdurige afdronk zorgen.
4. Let goed op de verpakking
Als volgende punt is het belangrijk om goed op de verpakking te letten. Goede olijfolie wordt altijd in een donkere fles, blik of koker verkocht. Dit wordt gedaan om de olijfolie tegen licht en oxidatie te beschermen. Zo blijft de olie langer vers en houdt deze zijn aroma’s en gezonde voedingsstoffen. Zorg er daarom voor dat je altijd olijfolie koopt in een dergelijke verpakking en dus niet uit een lichte transparante fles.
5. Controleer de keurmerken
Tot slot is het verstandig om te kijken of je één of meerdere legitieme keurmerken op de verpakking ziet. Keurmerken waar je naar kunt zoeken zijn PDO en PGI. Deze keurmerken staan voor authenticiteit en de kwaliteit van de olijfolie in kwestie.
PDO staat als eerste voor ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’. Dit houdt in dat de olijfolie uit een bepaalde regio komt en volgens juiste manier is geproduceerd. Een goed voorbeeld hiervan is “PDO Kalamata” olijfolie. Deze wordt alleen geproduceerd in de Kalamata regio in Griekenland. Deze staat dan ook niet voor niets bekend om zijn bijzondere smaak en uitmuntende kwaliteit.
PGI staat ten tweede voor ‘Beschermde Geografische Aanduiding’, Dit keurmerk toont aan dat een product uit een bepaalde geografische regio komt en een zekere kwaliteit, reputatie of andere kenmerken heeft die aan deze regio worden toegeschreven. Een voorbeeld van PGI is olijfolie met het keurmerk “PGI Toscano” uit Toscane, Italië. Deze is beroemd vanwege zijn rijke smaak en uitstekende kwaliteit. Let dus goed op deze keurmerken bij het uitzoeken van jouw olijfolie. In combinatie met de andere hierboven genoemde tips zoek je dan gegarandeerd de beste olijfolie voor jezelf uit.