skip to Main Content
Waarom doen chefkoks overal olijfolie op?

Waarom doen chefkoks overal olijfolie op?

Er is bijna geen kookprogramma waar je de zin: “Just a little bit more olive oil” niet hoort. En inderdaad – chefkoks lijken overal olijfolie overheen te gieten. Van pasta en gegrilde groenten tot ijs en brood. Maar waarom eigenlijk? Is het gewoonte, show of is er een andere reden dat ze hun gerecht afmaken met een scheut olijfolie?

“Olijfolie is een smaakmaker, glansfilter en de finishing touch in één!”

Puur en simpel koken

De filosofie van de meeste koks is eerlijk, puur en simpel koken. Goede ingrediënten, snuf zout en een scheut goede olijfolie – klaar! Zo komen de natuurlijke smaken van de ingrediënten goed naar voren. Precies zoals koken bedoeld is, simpel, smaakvol en met liefde voor het product!

Smaakmaker die andere smaken versterkt

Goede olijfolie voegt meer toe dan alleen vet. Het geeft gerechten een frisse, fruitige of juist pittige smaak, afhankelijk van de soort. De kenmerkende peperige toets versterkt andere smaken, terwijl de fruitigheid balans brengt in hartige gerechten. Daarom gieten chefs na het koken vaak nog een klein beetje olijfolie over hun creatie als finishing touch: dat geeft een gerecht net dat beetje extra.

Glansfilter voor het luxe restaurantgevoel

Of het nu om gegrilde groenten, vlees of een kom soep gaat: door een gerecht af te maken met een beetje olijfolie krijgt het een mooie glanslaag! Daarnaast zorgt het ook voor een zachte textuur en een voller mondgevoel. Zo zorgen die paar druppels olijfolie op het eind voor dat kenmerkende ‘restaurantgevoel’.

Lekker én beter voor je gezondheid

Chefkoks weten: smaak is belangrijk, maar gezondheid telt mee. Olijfolie bevat onverzadigde vetten en antioxidanten, die goed zijn voor het hart en voor het cholesterol. Dus ja: die extra scheut olijfolie is niet alleen lekker, maar ook een uitstekend alternatief voor boter of room.

Just a little bit more olive oil

Een scheutje olijfolie doet meer dan je denkt. Het geeft smaak, glans, zachtheid én karakter aan je gerecht – en dat is precies waarom chefs het overal overheen gieten.

Dus de volgende keer dat je kookt: pak gerust de fles. En zeg met een glimlach, “Just a little bit more olive oil”.

Jessie

"Blogs, spice and everything nice" dat is Jessie in een notendop. Naast schrijven over olijven zijn haar grote passies hardlopen en huisjes kijken op Funda.

Back To Top