skip to Main Content
Zelf pesto maken - Alles over Olijven

Zelf pesto maken

Pesto: wie houdt er niet van? We zijn allemaal wel bekend met deze heerlijke groene saus. We doen het door de pasta, smeren het op een stokbroodje of doen er een beetje van op een pizza. Het kan en mag allemaal (afhankelijk van aan wie je het vraagt). In de supermarkt is er meer dan genoeg keuze aan allerlei soorten pesto van verschillende merken. Maar wat is nu eigenlijk ‘echte pesto’? Waar komt deze precies vandaan en, niet geheel onbelangrijk, hoe maak je deze thuis zelf? Daar vertel ik je hier alles over. Na het lezen van dit blog met het klassieke pesto recept, kun jij zelf pesto maken! En geloof me maar als ik zeg dat je, na het proeven ervan, nooit meer pesto uit een potje wil kopen.

De oorsprong van de echte pesto

Als we het hebben over de klassieke pesto, dan hebben we het over Pesto alla Genovese. Pesto alla Genovese vindt zijn oorsprong in het Italiaanse Genua en is een mengsel van (Ligurische) olijfolie, basilicum, zeezout, pijnboompitten en pecorino en/of Parmezaanse kaas. In sommige gevallen wordt er ook nog weleens knoflook aan toegevoegd. In principe worden alle ingrediënten gestampt tot een mengsel. Pesto betekent dan ook letterlijk ‘gestampt’.

Benodigdheden en ingrediënten

Voor ons recept voor zelf pesto maken, gaan we hier dus uit van de hierboven genoemde ingrediënten. Wil je het echt traditioneel aanpakken? Gebruik dan een ouderwetse vijzel. Dit heeft als voordeel dat de basilicum niet verwarmd wordt en zo dus zijn smaak optimaal behoudt.

  • 2 tenen verse knoflook
  • Zeezout
  • 50 gram basilicumblaadjes
  • 15 gram pijnboompitten
  • 30 gram pecorino, geraspt
  • 100 ml goede extra vergine olijfolie
  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden

Voor het bereiden is het belangrijk om de juiste stamptechniek te hanteren. Het is namelijk aan te raden om ronddraaiende bewegingen te maken met de stamper, en eenzelfde beweging in tegengestelde richting met de vijzel. Zo krijg je het beste resultaat.

Pel de teentjes knoflook en stamp deze fijn in de vijzel. Doe wat korrels zeezout erbij en stamp dit even mee. Doe vervolgens de basilicumblaadjes erbij en doe er ook weer wat zeezout bij. Zodra ook de basilicumblaadjes fijngestampt zijn, doe je de pijnboompitten erbij om die vervolgens ook fijn te stampen. Voeg vervolgens de pecorino toe met een scheut olijfolie. Zodra je dit ook fijn hebt gestampt doe je de Parmezaanse kaas erbij met nog een scheut olijfolie. Roer dit nog een keer door en je zelf gemaakte pesto is klaar.

Zelf gemaakte pesto bewaren

Heb je een gesteriliseerd weckpotje in huis? Met een laagje olijfolie erop kun je de pesto daarin 2 maanden in de koelkast bewaren. Na het openen is het aan raden om de pesto binnen een week op te eten. Heb je een dergelijk potje niet in huis? Dan is het aan te raden om zelf gemaakte pesto hooguit 5 dagen in de koelkast te bewaren.

Je kunt verse zelfgemaakte pesto tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd weckpotje, met een laagje olijfolie er bovenop. Eenmaal geopend kun je de pesto het beste binnen een week opeten.

Tess

Prefereert de Spaanse keuken boven de Italiaanse en drinkt haar martini's het liefst met twee olijven in plaats van één.

Back To Top